RAW dezerty
RAW koláčiky sú zdravšou verziou pečených múčnych koláčov. Používajú sa pri nich "živé" ingrediencie, ako sú orechy, semiačka, kokos, sušené plody, čerstvé ovocie a zelenina, kokosový tuk ... a iné. Na tejto stránke Vám ukážem možnosti a varianty tých zdravých chutných koláčikov.
RAW čoko - koko guľky
Viete si predstaviť, že jete Koko tyčinku a máte skvelý pocit, že dávate telu potrebné živiny ? Tak tieto pocity môžete spokojne prežívať pri mojom nasledujúcom recepte. Dokonca použijete len 5 ingrediencií. Má jedinú chybu. Musíte ho urobiť veľa. Preto odporúčam rovno strojnásobiť množstvá v recepte.
Na prípravu cca 7 guliek potrebujete:
1 balenie / 150g/ strúhaného kokosu, 4PL Agáve sirupu, 3PL kokosového mlieka, 2PL kokosový olej, 5PL kakaa
Postup prípravy:
Kokos premiešame v miske vidličkou spolu s 1PL Agáve a kokosovým mliekom. Ak chcete mať recept ešte zdravší, pokojne znížte množstvo Agáve sirupu. Vznikne nám zlepená tuhá zmes. V hrnci dáme ohriať vodu / pozor, pokiaľ chceme zachovať RAW, voda nesmie vrieť/ a roztápame kakao, kokosový olej a Agáve. Z kokosu tvarujeme guličky a máčame ich v čokoláde. Ihneď uložíme do chladničky a počkáme si pol hodinku na stuhnutie. Ja som to nevydržala a ešte mokré som ich košíčkovala. Nie je to problém, pokiaľ Vám nevadia košíčky ošpinené od čokolády :-). Dobrú chuť.
Rýchle RAW makovo - brusnicové guľôčky
Len 4 ingrediencie potrebujete na tento recept a výsledok je ohromujúci. Pre tých, ktorí zbožňujete mak tak, ako ja a moja rodina, mám pre Vás doslova chrumkavý pôžitok. Veľmi rýchle, veľmi chutné a zdravé vianočné nepečenie v podobe tohto chutného RAW koláčika.
Na prípravu 12 guľôčok potrebujeme:
1 hrnček maku pomletého neochuteného, 1/2 hrnčeka mandľovej múčky / pomleté mandle /, 1/3 hrnčeka sušených brusníc / nepresladených /, 3PL teplej vody, 2PL Agáve sirupu
Postup prípravy:
Mandle si pomelieme na mlynčeku na múčku. Do mixéru so sekacími nožmi vysypeme všetky ingrediencie a rozmixujeme na lepkavú zmes. Tvarujeme guľôčky a naskladáme ich do košíčkov. Ja som ich pred uložením do košíčkov ešte obalila v maku - nie je to ale nutné :-).
RAW čoko - hviezdy s goji krémom
Na prípravu 12 hviezdičiek potrebujeme:
Hviezdičky: 2 hrnčeky strúhaného kokosu, 1 hrnčeky lúpaných mandlí namočených a usušených, ½ hrnčeka konopných semiačok, ½ hrnčeka ľanových semiačok, ½ hrnčeka karobu, 12 ks sušených vopred namočených sliviek, 4 lyžice nektáru z Agáve, 1 lyžička mletého badiánu, ¼ lyžičky himalájskej soli
Goji krém: 1 avokádo, ½ hrnčeka sušených vopred namočených plodov Goji, ½ hrnčeka šťavy z ružového Grepfruitu, ½ hrnčeka kešu orieškov vopred, namočených a usušených, 4 lyžice nektáru z Agáve, 3 lyžice kokosového oleja, Posypanie: 5 lyžíc xylitolu
Postup prípravy:
Všetky ingrediencie na hviezdičky vložíme do food procesora a vymixujeme na lepkavú konzistenciu. Hmotu rozdelíme na 2 rovnaké časti a vtlačíme do 2 štvorcových foriem silno ku dnu. Necháme v chladničke a pustime sa do prípravy krému. Všetky ingrediencie na krém vložíme do vysokorýchlostného mixéru a mixujeme, kým dosiahneme krémovú zmes. Zmes nalejeme na 1 z dvoch pripravených foriem a vložíme na 15 minút do mrazničky. Medzitým si z druhej formy povykrajujeme hviezdičky na zakrytie. Po 15 minútach vytiahneme korpus s krémom z mrazničky a vykrajujeme hviezdičky. Na vykrojenú krémovú hviezdičku ukladáme hviezdičku bez krému. Postup opakujeme, kým sa nám zmes minie. Na záver si v mlynčeku zomelieme xylitol na prášok a posypeme ním hviezdičky.
Dvojfarebný vianočný RAW puding
Na prípravu 8 mištičiek / výška cca 7 cm / potrebujeme:
Na čokoládový puding: 1/3 hrnčeka chia semiačok, 1 banán, 2PL karob / svätojánsky chlieb v prášku /, 2PL kakao v prášku, 3PL Agáve, Na slivkovo - čokoládový puding: 1/3 hrnčeka chia semiačok, 1 banán, 10ks vopred namočených sušených sliviek, 1PL kakaa, 1ČL mletej škorice, 1/2 ČL mletého badyánu, na ozdobu kokosové lupienky
Postup prípravy:
Čokoládový puding: chia semiačka si namočíme aspoň na pol hodinku do čistej vody. Keď absorbujú všetku vodu a sú mazľavé, vysypeme ich spolu so všetkými ingredienciami na čokoládový puding do vysokorýchlostného mixéru / ja som to robila vo Vitamixe / a mixujeme, kým dostaneme hladkú pudingovú zmes. Slivkovo - čokoládový puding: chia semiačka a sušené slivky si namočíme na pol hodinku v jednej nádobe. Po pol hodinke ich vysypeme spolu so všetkými ingredienciami do vysokorýchlostného mixéru a vymixujeme na hladkú konzistenciu. Do mištičiek vrstvíme najprv čokoládovú vrstvu, potom slivkovo - čokoládovú a nakoniec posypeme kokosovými lupienkami.
RAW čokoládovo banánové rezy
Na prípravu 1 chlebíkovej formy / typu srnčí chrbát / potrebujeme:
1/2 pohára vopred namočenej a usušenej pohánky, 1/2 pohára kakaa, 8ks sušených ďatlí, asi 5cm kúsok cukety, 1 avokádo, 4 banány, 1/2 pohára strúhaného kokosu, 3PL Agáve sirupu
Postup prípravy:
Usušenú pohánku rozomelieme na mlynčeku na múku, presypeme do mixéru a pridáme kakao, ďatle a cuketu. Premixujeme na lepkavú zmes. Pripravíme si formu, ktorú vystelieme potravinovou fóliou, aby sa nám neskôr lepšie manipulovalo. Na dno vystlanej formy uložíme jedmným vtláčaním hotovú pohánkovú zmes. Na ňu nakrájame na kolieska 2 banány, posypeme kokosom, zalejeme troškou Agáve, aby sa nám kokos netrúsil a na to nakrájame ešte 1 banán na kolieska. Čokoládu si pripravíme rozmixovaním banánu, avokáda, kakaa a Agáve. Ak chcete mať čokoládu pevnejšiu, pridajte ešte 2PL kokosového oleja. Ja som ju chcela mäkkú a vláčnu.Koláčik uložíme na hodinu do chladničky a podávame nakrájaný na rezy.
Rýchly ovocný RAW koláčik
Na prípravu cca 2 ks koláčikov o priemere 8cm potrebujeme:
Korpus: 1/3 hrnčeka nepražených, nesolených mandlí, 1/3 hrnčeka pomletých ľanových semiačok, 3PL strúhaného kokosu, 7ks sušených ďatlí, Citrónová kôra z 1 citrónu, štipka himalájskej soliPlnka: 2 hrste malín, 2 hrste čučoriedok, cca 10 jahôd, 1PL Agáve, Na posypanie : drvené mandle
Postup prípravy:
Ingrediencie na korpus vymixujeme do lepivej konzistencie. Vezmeme si tartaletkovú formičku a hmotu silne vtlačíme ku dnu a k okrajom. Pekne tvarujeme. Do vzniknutého korpusu vysypeme 1 hrsť čučoriedok, 1 hrsť malín a 5 jahôd. Zvyšné ovocie rozmixujeme nie veľmi na jemno, aby nám ostali kúsky a pridáme doň 1PL agáve. Ovocie v korpuse polejeme touto rozmixovanou zmesou a na záver koláčik posypeme rozdrvenými mandľami.
RAW Cupcake plnený jabĺčkovo - karamelovou plnkou
Na prípravu cca 6 cupcakes potrebujeme:
Korpus: ½ hrnčeka nepražených, nesolených mandlí, 3PL strúhaného kokosu, 7ks sušených marhúľ, Citrónová kôra z 1 citrónu, Plnka: 1 väčšie jablko, 5ks sušených ďatlí, Šťava z ½ citróna, Čokoláda: 6PL kokosového oleja, 2PL kakaa, 2PL Agáve sirup, Šľahačka: 1 plechovka kokosového mlieka, ½ ČL škorica
Postup prípravy:
Sušené marhule a ďatle si namočíme aspoň hodinu pred prípravou. Plechovku s kokosovým mliekom si vložíme do chladničky. V mixéri so sekacími nožmi v tvare „S“ si vymixujeme ingrediencie na korpus – mandle, kokos, namočené a osušené marhule a citrónovú kôru. Mixujeme, kým získame kompaktnú lepivú zmes. Pokiaľ nám zmes dostatočne nelepí medzi prstami, pridáme marhule. Pripravíme si mafinkové formičky – ideálne silikónové, aby sme vedeli koláčiky pohodlne vyklopiť. Na dno formičiek silno pritláčame mandľovú zmes asi do výšky 1cm. Dáme stranou. Pustíme sa do plnky. Namočené ďatle osušíme a spolu s nastrúhaným jablkom a šťavou z citróna vymixujeme na hustú výživovú konzistenciu. Plnku navrstvíme na mandľový korpus a pripravíme si čokoládu. V miske nad parou si rozpustíme kokosový olej. Pridáme doň kakao a Agáve sirup a miešame. Ihneď po rozpustení kokosového oleja čokoládovú zmes nalejeme na plnku tak, aby sme ju celú zakryli. Ihneď vložíme do mrazničky. Po 5 minútach v mraze koláčiky preložíme do chladničky. Pripravíme si šľahačku. Vytiahneme kokosové mlieko z chladničky a lyžicou odoberieme zmes, ktorá sa usadila na stenách plechovky. Preložíme ju do misky, kde ju budeme šľahacou metličkou šľahať asi 2 minúty. Ak by bola príliš tuhá, nalejte ešte mliečko z plechovky. „Šľahačku“ naplňte do ozdobnej plničky a ozdobte ňou koláčiky. Na záver posypte škoricou.
Pomarančové brownies s extra čokoládovou polevou
Na prípravu cca 10 kúskov potrebujeme:
1 a 1/2 hnčeka kokosovej múky, 1/2 hrnčeka ľanových semiačok, 1/2 hrnčeka sušených ďatlí, 1/2 cukety, 4PL kakaového prášku RAW, 1/2 hrnčeka kokosového oleja, 1 RAW čokoláda, 1 pomaranč, štipka Himalájskej soli
Postup prípravy:
V mlynčeku na kávu si zo strúhaného kokosu pripravíme kokosovú múku. To isté urobíme s ľanovými semiačkami. V mixéri so sekacími nožmi si rozmixujeme kokosovú múku, ľanovú zmes, sušené ďatle, tak, aby sa pekne spojili a vytvorili lepkavú zmes. Do mixéru pridáme soľ, nastrúhanú kôru a šťavu z pomaranča, nastrúhanú cuketu, kakao a polovicu pripraveného kokosového oleja. Všetko rozmixujeme. Vyberieme z mixéra a zmes natlačíme do formy v tvare kocky, ktorú si vystelieme papierom na pečenie. Dáme do mrazničky asi na pol hodinu. Medzitým si roztopíme RAW čokoládu so zvyškom kokosového masla, zamiešame to spolu a vylejeme na vychladenú zmes vo forme. Opäť vložíme do mrazničky asi na 15 minút. Vyberieme, nakrájame a podávame ozdobené s pomarančom.
RAW mini "donuts" s malinovým krémom
Na prípravu 6ks mini "donutiek" potrebujeme:
1 malú cviklu, kôru z 1/2 citróna, 4PL strúhaného kokosu, 2PL pomletých ľanových semiačok, 1/2 hrnčeka cez noc namáčaných mandlí, 5ks sušeného ovocia / marhule, alebo ďatle /, Na krém - 1/3 hrnčeka malín, 1/3 hrnčeka cez noc namáčaných mandlí, 1PL kokosového masla, 1PL Agáve
Postup prípravy:
Cviklu nastrúhame na strúhadle na jemno a vložíme do mixéru s nožmi v stavre S. Pomelieme si na kávovom mlynčeku ľanové semiačka a pridáme ku cvikle. Do mixéru ďalej pridáme ostrúhanú citrónovú kôru, kokos, scedené madle a sušené ovocie. Všetko rozmixujeme na konzistentnú lepivú zmes. Vezmeme si ideálne silikónovú formu na donutky a zmes silne do formičiek natlačíme. Necháme asi 15 minút v chladničke trošku stuhnúť a zatiaľ si vyrobíme krém. Rozmixujeme maliny, mandle, kokosové maslo a agáve na hladký ovocný voňavý krém. Vyklopíme donutky a zdobíme ich podľa fantázie. Keď ich nezjete hneď, udržiavajte ich v chladničke. Vydržia aj 2 dni.
Mrkvová RAW tortička s kokosovo - citrónovým krémom
Na prípravu 1 tortičky o priemere 8cm potrebujeme:
4 hrste vopred aspoň 2 hodiny namočených mandlí / lúpaných a nesolených /, 3 stredne veľké mrkvy, citrónovú kôru z 1 bio citrónu, 2 PL ďatľový sirup, na krém: 1 malá plechovka kokosovej smotany, 2 PL sirupu agáve, 3 hrste vopred aspoň 2 hodiny namočených mandlí / lúpaných a nesolených /, 3PL kokosové maslo / olej - v izbovej teplote, šťava z 1/2 citrónu, kúsok strúhanej mrkvy na ozdobu
Postup prípravy:
V mixéri s nožmi tvaru S si vymixujeme orechy s nastrúhanou mrkvou, citrónovou kôrou a ďatľovým sirupom na lepkavú zmes. Polovicu zmesi zatlačime na dno formičky. Dáme zachladiť a zatiaľ si pripravíme krém vymixovaním všetkých ingrediencií na krém. Mixujeme, kým nám naozaj nevznikne hladký krém. Ideálne mixovať vo vysokorýchlostnom mixéri typu Vitamix. Krém nalejeme na spodnú vrstvu a dáme do mrazničky alebo do šokera rýchlo schladiť. Na krémovú vrstvu nanesieme zvyšnú korpusovú zmes a vrch zalejeme zvyškom krému. Opäť dáme rýchlo zachladiť a nakoniec nazdobíme nastrúhanou mrkvou. Koláčik drzíme v chladničke, kde vydrží chutný aj 2 dni. Nám nevydržal, vlastne sa do chladničky na záver ani nedostal. Zjedli sme ho hneď po dofotení :-).
Čokoládovo - kokosový rawcake
Pomoc, prepadla som rawcakeom. Som z nich úplne hotová. Moja kontrola sacharidov je pri nich úplne v háji ! Jednoducho sú neodolateľné, chutné, zdravé - keby som ich dokázala jesť iba doobedu, tak totálne dokonalá záležitosť. Vychutnajte si tento môj raw koláčik č.2 - úplne luxusná vec.
Na prípravu 3ks koláčikov o priemere cca 7cm potrebujeme:
1 balenie sušených ďatlí / 200g /, 2PL strúhaného kokosu, hrsť pekanových orechov, hrsť lúpaných nesolených mandlí, 2PL kakaa, 2 avokáda, 1 banán. 1/2 74% tnej čokolády, 1ČL sézamový olej, 2PL Agáve
Postup prípravy:
Ďatle namočíme tak na 30 min. Na "korpus" dáme do mixéru - už močené ďatle, kokos, pekanové orechy, mandle, kakao. Rozmixujeme na guľu. Naozaj sa pri mixovaní vytvorí guľa. Dáme ju do chladničky, kým vytvoríme krém. Na krém použijeme - 2 avokáda - pozor zrelé !, banán, čokoládu roztopenú v mikrovlnke so sézamovým olejom, Agáve. Poriadne rozmixujeme na hladký krém. Vezmeme si formičku na dezerty a pekne vytvarujeme z cesta spodok a naň vylejeme krém. Ozdobíme ovocím podľa ľubovôle. Prosím upozornenie - nezjesť to pred ukončením. Šialene chutná vec.
Čokoládovo - kokosová roláda plnená banánom - RAW
Neuveriteľné, som úplne šokovaná chuťou RAW cakeov. Opakujem sa, ale je to tak. Sľubujem, že sa zdokonalím aj v designe, zatiaľ je to také kostrbaté, ale na skvelej chuti to nič nemení :-)
Na prípravu 1 rolády o dĺžke asi 20cm a priemere asi 7 cm potrebujeme:
1/2 balenia sušených ďatlí / 100g /, 3PL strúhaný kokos, 1P kakaa, 1/2 banánu, na kokosovú plnku: 3PL kokosu strúhaného, 1/2 avokáda, 1 PL kokosového masla, 2PL agáve, 1/2 banánu, do stredu: 1 celý banán
Postup prípravy:
Ďatle, kokos, kakao, banán rozmixujeme a zachladíme v chladničke, kým pripravíme plnku. Zmixujeme kokos, avokádo, kokosové maslo, agáve a banán. Na potravinovú fóliu rozprestieme čokoládovú zmes, na ňu navrstvíme kokosovú a do stredu uložíme celý banán. Zrolujeme s fóliou a dáme do chladničky na noc. Nakrájame na kolieska a baštíme.