Jogurtové variácie
S jogurtom je skvelé začať deň. Je lahodný, krémový a dá sa kombinovať s nespočetným množstvom zdravých surovín. Vločky rôzneho druhu, ovocie, semiačka, orechy, kokos, mak, kakao ... to všetko ide s jogurtom ruka v ruke, tak skúšajte, kombinujte, vychutnávajte.
Chia jogurt s orechmi, kokosom a kiwi
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
1 biely smotanový jogurt, menšiu hrsť miešaných orechov / mandle, pistácie, tekvicové semiačka, slnečnicové semiačka, píniové oriešky a iné, pozor ale ! - všetky orechy v nesolenej a nepraženej forme ideálne bio kvality /, 2PL strúhaného kokosu, 1PL ľanových semiačok, 1 PL chia semiačok, 1ČL Agáve sirupu, 1 ks kiwi, mäta na ozdobu
Postup prípravy:
Jogurt si vylejeme do misky, pridáme chia semiačka a Agáve sirup a premiešame. Pridáme ďalej orechy, kokos a ľanové semiačka pomleté na mlynčeku / ja používam kávový mlynček/. Nakrájame si kiwi na kocky a pridáme na vrch jogurtu. Ak je jogurt niekomu málo sladký, pridajte si Agáve na kiwi :-). Ja sa snažím uberať sladké - len koľko "musím". Kým začneme jogurt jesť, chia semiačka nabopnajú tak akurát a celé to chutí skvele !
Rýchle jogurtové raňajky
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
1 biely jogurt, 3PL ovsených vločiek s klíčkami, 1 PL nesolených nepražených mandlí, 1 PL sušených brusníc, 1PL čerstvých čučoriedok, pár nobúľ hrozna, 1 PL Agáve sirupu
Postup prípravy:
Nasypať, zamiešať a spapať :-). To sú pre mňa ideálne, rýchle raňajky :-)
Tekvicový puding s arašidami a mascarpone
Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
1 hrnček na kocky nakrájanej tekvice maslovej, 1/2 kelimka Mascarpone, 5 PL Agáve, 2PL arašidového masla, 1PL celozrnnej špaldovej hladkej múky, 1 vajce, 1 citrón, 2ČL kakaa práškového, 1ČL nasekané mandle, 1/2 ČL škorica mletá
Postup prípravy:
Uvaríme si tekvicu do mäkka. Kým sa nám varí pripravíme si poháre, zamiešame arašidové maslo s kakaom a 1PL Agáve. Naberáme naspodok pohárov. Mascarpone si rozmiešame s citrónovou šťavou z 1/2 citróna a s 1 PL Agáve. Tekvicu už uvarenú do mäkka rozmixujeme na hladko a ochutíme 3PL Agáve a šťavou z 1/2 citróna. Primiešame aj 1 PL Mascarpone. Mascarpone tekvicu zjemní. Necháme trošku vychladnúť a primiešame 1 celé vajce a múku a opäť necháme za stáleho miešania prevariť. Necháme úplne vychladnúť a nakladáme na arašidové maslo. Na tekvicovú zmes ukladáme mascarpóne, posypeme ho škoricou a sekanými mandľami.
Quinoa v jogurte s orechami a čokoládou
Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
1 šálka quinoa, 2 biele jogurty, 4PL Agáve, 2PL slnečnicové semiačka, 1PL píniové oriešky, 2PL sekaných mandlí, 2PL ovsenných vločiek jemných, 1/2 ČL škorica, 1/2 horkej aspoň 70% tnej čokolády, 1PL maslo ghee / dá sa použiť aj klasické kravské maslo /
Postup prípravy:
Quinou si uvaríme podľa návodu v jemne osolenej vode, scedíme, necháme vychladnúť. Primiešame jogurt, agáve, orechy, vločky a škoricu. V mikrovlnke si roztopíme v miske čokoládu s maslom a polejeme kašu. Posypeme navrchu ešte sekanými mandľami.
Mrazený čučoriedkový pohár
Na prípravu 1 pohára potrebujeme:
1 biely jogurt / grécky, Sabi, Zvolenský .../, 1PL Agáve sirup, 1PL pohánkové vločky, 1PL ovsenné vločky, 1PL žitné otruby / môžu byť aj pšeničné, ovsenné /, 1PL drvené orechy / akékoľvek nesolené - kešu, arašidy, pekanové, para ... /, 1ČL sézamové semiačka, 1PL sézamový olej, 1 hrnček mrazených čučoriedok / môže byť aj iné ovocie - černice, maliny, ríbezle, jahody /, mäta na ozdobenie
Postup prípravy:
Jogurt zmiešame so sladkým sirupom, dáme stranou. V miske si zmiešame pohánkové vločky, ovsenné vločky, žitné otruby, sézamové semiačka a drvené orechy spolu. Na panvičku dáme štipku sézamového oleja a opražíme to na ňom, kým nám nevznikne griláž. Na záver pečenia polejeme sladkým sirupom a zvyškom sézamového oleja. Tesne pred podávaním vyberieme mrazené čučoriedky a vrstvíme - čučoriedky, jogurt, griláž atď. Na záver ozdobíme mätou. Kto chce menej sladkého, nemusí jogurt dochucovať.
Čerešňovo kakaový tofu pribináčik
Recept na základný úžasný tofu pribináčik nájdete v rubrike chuťovky
Na prípravu 2 malých jogurtových fľaštičiek potrebujeme:
1 biele prírodné tofu, 1 biely jogurt, 1/2 hrnčeka čerešní, stužovač šľahačky, sirup Agáve / môže byť aj med aj javorový sirup /, 1PL kakaa
Postup prípravy:
Tofu, jogurt, Agáve, stužovač vymixujeme ponorným mixérom - polovicu dáme stranou a pridáme do časti, ktorú budeme mixovať čerešne. Rozmixujeme ich. Do odobratej časti pridáme kakao a lyžicou zamiešame. Vrstvíme do uzatvárateľnej fľaštičky podľa fantázie. Ozdobíme pri podávaní čerešničkami.
Jogurt s domácim kávovým krémom, lesným ovocím a kukurično orechovou grilážou
Na prípravu do 2 fľaštičiek potrebujeme:
2 biele jogurty, 1,5 dcl sójovej / alebo ovsennej, či ryžovej / smotany, 1ČL instantnej kávy, 1ČL kakaa, 1 šálka mrazené lesné plody, 2PL drvené kukuričné lupienky, 1PL mleté vlšské orechy, 1PL javorový sirup, 1PL olivový olej
Postup prípravy:
Najskôr si pripravíme krém. Vylejeme do malého hrnca smotanu, pridáme do nej kávu a kakao a privedieme do varu, trosku zredukujeme, nech zmes zhustne. Po miernom vychladnutí zmes môžeme precediť, aby bola úplne jemná a ochutíme ju javorovým sirupom, každý podľa svojej intenzity. Ďalej do malého hrnca necháme roztopiť lesné plody, keď trošku vychladnú, opäť primiešame javorový sirup podľa svojej chuti. No a na záver na malú panvičku nalejeme olivový olej, vysypeme doň kukuričné lupienky a orechy, necháme to rozpáliť a keď nám zmes začne hnednúť, odstavíme. Opäť počkáme, kým nám zmes vychladne a pridáme podľa chuti javorový sirup. Vezmeme si uzatvárateľné fľaštičky a vrstvíme - lesná zmes, jogurt, kávový krém, griláž.
Môj TIP:
Urobte si naraz viac týchto fľaštičiek, zatvorte ich s vekom a odložte do chladničky. Na druhé ráno máte skvelé raňajky bez námahy.
Jogurtový pohár s jahodami, vločkami, para orechami, javorovým sirupom a kokosom
Na prípravu potrebujeme:
1PL ovsenných vločiek, 1PL pohánkových vločiek, 1PL ovsenných otrúb, 1PL para orechov, jahody podľa ľubovôle, 1PL javorový sirup, 1ČL strúhaný kokos
Postup:
V miske si zmiešame všetky druhy vločiek, jogurt zmiešame s polovicou javorového sirupu, v ďalšej miske zmiešame čerstvé jahody s druhou polovicou javorového sirupu a postupne začneme vytvárať vrstvy. Jahody, para orechy, jogurt, vločky. Vrstvíme, pokiaľ nám to výška pohára dovolí. vrch posypeme strúhaným kokosom a podľa potreby ešte polejeme javorovým sirupom.
Jogurt s ovsennými otrubami s hroznom, sušenými černicami, medom, slnečnicovými a tekvicovými semiačkami
Na prípravu potrebujeme:
1 biely jogurt, 1 PL ovsenných otrúb, med, pár bobúľ hrozna, sušené černice, slnečnicové a tekvicové semiačka
Postup prípravy:
Postup je veľmi jednoduchý :-). Podľa ľubovôle všetko zmiešajte a maškrťte.