Zdravé lievance

Aj lievance sa dajú pripraviť v zdravej forme. Stačí použiť zdravé suroviny a minimum oleja, príp. pre cvičiacich a chudnúcich nadšencov namiesto tmavej múky proteínový prášok a superlievance sú na svete.

 

 

Pohánkové palacinky s čučoriedkami plnené tvarohom

Na prípravu cca 2 ks veľkých palaciniek potrebujeme:

5PL  pohánkovej hladkej bio múky, 2 bio vajcia, 1/2 hrnčeka nepasterizovaného plnotučného mlieka, šipka soli, 3PL agávového sirupu, štipka sódy bikarbóny, 3/4 hrnčeka čučoriedok, 1/2 kelímka odtučneného krémového tvarohu, 2PL kokosový olej bez vône a chuti vhodný na pečenie 

Postup prípravy:

Zmiešame v miske s metličkou múku, vajcia, mlieko, soľ, sódu bikarbónu a 1PL agávový sirup. Na tanieri si rozpučíme vidličkou čerstvé čučoriedky a polejeme ich 1PL agávovým sirupom. 2/3 čučoriedok pridáme do cesta. Zvyšok si rozmiešame s tvarohom aj spolu s 1PL agávového sirupu. Na kokosovom oleji pečieme palacinky. Plníme ich tvarohovo-čučoriedkovou plnkou a zrolujeme.

 

Špaldové palacinky s domácim čoko - banánovým krémom

 

Na prípravu cca 4 ks menších palaciniek potrebujeme:

4PL  špaldovej hladkej bio múky, 1 bio vajce, 1/2 hrnčeka nepasterizovaného plnotučného mlieka, šipka soli, 1PL javorovového sirupu,  na krém - 1 banán, 1PL kakaa holandského typu, 1ČL javorového sirupu, 1/2 balenia krémového syra typu Philadelphia

Postup prípravy:

Zmiešame v miske s metličkou múku, vajce, mlieko, soľ a javorový sirup. Na kokosovom oleji pečieme palacinky. Z uvedeného množstva vyjdu cca 4 ks. Ak sa Vám zdajú príliš husté, kľudne pridajte ešte mliečko. Ak riedke, pridajte múku a zamiešajte. Na krém si v miske od mixéru rozmixujeme banán, kakao, krémový syr, javorový sirup. Poriadne nahladko rozmixujeme. Pre krajší dizajn palaciniek si urobíme v strede vykrajovátkom srdiečko a ukladáme striedavo palacinka - krém - palacinka .....  atd.

 

Cícerové palacinky s domácim šípkovým lekvárom

Na prípravu cca 8 ks menších palaciniek potrebujeme:

2 PL cíceru z plechovky, 1 vajce, 3PL celozrnnej špaldovej múky BIO, 1PL javorového sirupu, štipka sódy bikarbóny, štipka soli, 1/2 hrnčeka mlieka, 3PL olivového oleja

Postup prípravy:

Cícer, vajce, mlieko, 1PL olivového oleja, javorový sirup a soľ rozmixujeme ponorným mixérom nahladko. Pridáme múku a sódu bikarbónu a mixujeme, kým nevznikne kompaktné palacinkové cesto. V tejto fáze sa pohrajte s hustotou, ak ho chcete hustejšie - pridajte ešte múku, ak riedšie pridajte ešte mlieko. Palacinky opečieme na olivovom oleji a podávame poliate s ohriatym lekvárom.

 

Celozrnné ríbezľové lievance s medovým tvarohom

Na prípravu cca 8 ks lievancov potrebujeme:

1 PL ražných vločiek, 1 PL ovsenných vločiek, 1 PL celozrnných pšeničných vločiek, 1 PL ovsenných otrúb, 1 PL celozrnnej múky, 1 vajce, 2PL olivového oleja, 1/2 hrnčeka mlieka, soľ, 2PL Agáve, 1/2 hrnčeka ríbezlí, 1/2 balenia tvarohu, 1PL medu, 1PL citrónovej šťavy, 3 PL olivový olej na pečenie

Postup prípravy:

Všetky suroviny uvedené vyššie od ražných vločiek až po ríbezle zmiešame dokopy až nám vznikne mierne husté cesto. Ak je príliš husté, dolejte mlieko, ak by náhodou bolo riedke, pridajte celozrnnú múku. Opečieme lievance na rozpálenej panvici s olivovým olejom z každej strany pár sekúnd. Vymiešame tvaroh s medom a citrónovou šťavou a zdobíme lievance tvarohom a ríbezľami. Mňaaaam.

 

Makovo hruškové ovsenné lievance

Na prípravu 2 lievancov potrebujeme / na výšku veľkosť cca 12cm /:

4 PL jemných ovsenných vločiek, 3 PL špaldovej múky, 1 vajce, 2 PL Agáve sirupu, 1 kopcovitá PL maku mletého, štipka soli, 2 mäkké rozpučené hrušky, 2PL kokosový olej 

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie si zmiešame do hustejšieho cesta a opekáme na kokosovom oleji. Ak sa Vám bude zdať cesto tuhšie pridajte pár lyžíc napr. ovseného mlieka, ak riedke, pridajte múku. Na záver dozdobíme čerstvým alebo mrazeným ovocím a polejeme Agáve sirupom, prí. posypeme makom.

 

Celozrnné mini donuts s kokosom a sézamom

Moje prvé donutky - celkom stáli za to. Verím, že časom sa dopracujem k dokonalosti, ale verte, že aj tento pokus stojí za vyskúšanie. Inak dnes kúpený donutkovač, za 13€ v Lidli :-) ... no nekup to :-)

Na prípravu cca 18ks potrebujeme:

3PL poriadne kopcovité celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 1 vajce, 1/2 prášku do pečiva, 1PL Agáve sirup, štipka soli, 1PL olivový olej, 0,5dcl ovsenná smotana, 0,5dcl mlieko, sézam a kokos na posypanie a 1PL Agáve na máčanie

Postup prípravy:

Všetko zmiešame a naplníme 2 čajovými lyžičkami do každej jamky. Pečieme 3 minúty. Po vybratí namočíme 1 stranou do Agáve a potom do kokosu a do sézamu. Bude nám to pekne držať.

 

Jadranské palacinky s čokoládou, domácim džemom, kokosom a orechami

Na prípravu 2 väčších palaciniek potrebujeme:

4PL ovsenných vločiek jemných, 2PL celozrnnej hladkej múky, 1 vajce, 1dcl mlieka, 1ČLsézamový olej na chuť, 1ČL sirupu Agáve, štipka soli, 2 riadky 85% čokolády, 1PL kakaa, 1dcl sójová smotana, 2PL drvené rôzne orechy, 2PL kokosu, 2PL domáceho džemu / ja som mala brusnicový /, 1PL olivový olej na pečenie

Postup prípravy:

Zmiešame si vločky, múku, vajce, mlieko, sézamový olej, sirup Agáve a štipku soli a urobíme cesto - ja som urobila trošku hustejšie, lebo som chcela hrubšiu palacinku. Vy si ho urobte, aké máte radi. Ak je príliš husté, dolejte mlieko, ak je príliš riedke, vločky. Palacinky opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Pripravíme si čokoládovú náplň. Do kastrólika dáme sójovú smotanu, do nej 2 riadky čokolády a kakao. Miešame, kým nevznikne hustá plnka. Môžete pridať aj kúsok masla, bude to ešte jemnejšie, ja som nedávala. Ak by bola plnka príliš hustá, kľudne dolejte ešte smotanu, alebo aj trošku mlieka. No a potom plníme džemom, čokoládou, kokosom a orechami. Kombinácia týchto chutí dokopy je šialená :-)

 

Jahodové lievancové lasagne

Na prípravu cca 8 malých lievancov o priemere cca 7 cm potrebujeme:

5PL celozrnnej hladkej pšeničnej múky, 4PL ovsenných jemných vločiek, 2 vajcia, 2PL sézamový olej, 1 dcl mlieka, 2PL sirup Agáve, štipka soli, štipka sódy bikarbóny, olivový olej na opečenie, 1 biely cottage cheese, jahody, medovka na ozdobu   

Postup prípravy:

V mise zmiešame múku, vločky, vajcia, sézamový olej, mlieko, 1PL Agáve, soľ, sódu bikarbónu. Ak je zmes hustá, pridáme ešte mlieko, ak riedka pridáme vločky. Rozpálime si panvicu a polevkovou lyžicou naberáme zmes na panvicu, obracačkou ju pritlačíme a vytvarujeme tak malé lievancové placičky. Pečieme kratučko, pár sekúnd z oboch strán. Pripaľujú sa rýchlo, tak pozor. Cottage cheese zmiešame s 1PL Agáve - komu je málo, nech si pridá, ráno môžete sladké, Zmiešame. Nakrájame jahody na tenké plátky. Keď opečieme všetky lievance servírujeme ich ako lasagne plnené cottage cheese a jahodami. Dozdobíme podľa fantázie medovkou, mätou ...

 

Kokosové megalievance z ovsenných vločiek s čučoriedkami a rebarborovým jogurtom

Na prípravu 2 megalievancov o priemere cca 15cm potrebujeme:

3 PL ovsenných vločiek, 1 PL celozrnnej hladkej múky, štipka sódy bikarbóny, štipka soli, 1 vajce, 2 lyžice oleja / ja som dala ryžový /, 1dcl mlieka, 1 PL strúhaného kokosu, 1 biely jogurt, 1 rebarbora, hrsť čučoriedok, javorový sirup na poliatie, 1ČL trstinový cukor

Postup prípravy:

V miske si zmiešame ovsenné vločky, celozrnnú hladkú múku, vajce, sódu bikarbónu, olej, mlieko, soľ, kvapku javorového sirupu a strúhaný kokos. Ak by bola zmes príliš hustá, nebojme sa doliať mlieko. Vymiešame cesto, na panvicu dáme kvapky ryžového oleja a pečieme do zhnednutia z oboch strán. Medzitým olúpeme rebarboru, dáme ju podusiť spolu s lyžičkou trstinového cukru, aby zmäkla a pustila šťavu. Časť rebarbory odoberieme a rozmixujeme s bielym jogurtom. Lievanec naberieme na tanier, obložíme zvyšnou rebarborou, posypeme čučoriedkami, ochutíme rebarborovým jogurtom, posypeme kokosom a polejeme javorovým sirupom.