Ovocné dobroty
Ráno a dopoludnie je ideálna doba na konzumáciu ovocia. Kombinujte ho, pečte, grilujte, restujte, obalujte ... skrátka skúšajte ho na sto spôsobov. Niekoľko z nich Vám ponúkam aj ja.
Chrumkavý ananás v kokosovej múčke
Na prípravu cca 5 koliesok potrebujeme:
1/2 čerstvého olúpaného ananásu, 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu, 2PL Agáve sirupu, 2PL kokosového oleja, 2dcl rumu
Postup prípravy:
Ananás si olúpeme, nakrájame na kolieska, vnútro vykrojíme a namočíme asi na 10 minút do rumu zriedeného s vodou tak, aby sa ponorili všetky ananásové kolieska. Tento krok môžete aj vynechať :-), aj keď pečením ananásu sa alkohol vyparí a ostane len prijemná rumová aróma. Zatiaľ si strúhaný kokos pomelieme na mlynčeku, aby sme získali múčku / ja to robím na kávovom - pokiaľ máte hotovú kokosovú múku, môžete použiť aj tú /. Na panvici si rozohrejeme kokosový olej. Ananás obalíme v kokosovej múčke a pečieme, kým nám zozlátne. Pred podávaním polejeme Agáve sirupom a skvele to chutí aj s bielym jogurtom osladeným Agáve.
Jabĺčka s pistáciami
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
3 jablkové kolieska, 1PL Agáve sirupu, 1 PL citrónovej šťavy, 1/2 hrnčeka lúpaných nesolených a nepražených pistácií, 2PL ražné vločky
Postup prípravy:
Pistácie, Agáve a ražné vločky si vymixujeme krátko v mixéri / mixér s S-kovými nožmi, nie ponorný /. Jabĺčka si nakrájame na 3 kolieska. Každé namočíme do vody s citrónom a osušíme. Na každé koliesko poukladáme pistáciovú zmes a skladáme to na seba. Dobrú chuť.
Jahody s RAW čokoládovým krémom
Ak Vás chytí chuť na sladké, nezúfajte. Mám pre Vás ovocno - čokoládový zdravý tip. Toto si veru rozhodne môžete dopriať.
Na prípravu porcie pre 4 potrebujeme:
1 košík jahôd, 1 avokádo, 1PL RAW kakaa, 2PL Agáve, 1 PL kokosového masla
Postup prípravy:
Jahody umyjeme a očistíme. Postavíme na tanierik. Do mixéru pridáme avokádo, kakao, agáve a kokosové maslo izbovej teploty a poriadne dohladka rozmixujeme. Vezmeme si plničku a tvarujeme kopčeky na pripravené jahody. MŇAAAAM.
Maková ovocná nálož
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
2 jablká / ideálne domáce /, 1 banán, 1PL sézamu / ak sa Vám chce opražte ho /, hrsť vlašských orechov, 1PL píniových orieškov, 2PL lieskových drvených orieškov, 8PL mletý mak / Bio je vítaný /, 1ČL Agáve sirup / môže byť aj med, alebo javorový sirup, ale ak sú jablká sladšie, nie je potrebné pridávať ďalšie sladidlo /
Postup prípravy:
Ošúpeme a nastrúhame jablká na hrubej časti strúhadla, banán nakrájame na kolieska, pridáme orechy, nasypeme mak, Agáve a premiešame. Mňaaaaaam.
Jablkové rezance s makom RAW
Tak jednoduché a obyčajné, pritom šialene chuťovo vyvážené jedlo. Nehovoriac o zdraviu prospešnosti. Veď mak obsahuje 12x viac vápnika ako mlieko. Podľa najnovších informácií je využiteľnosť vápnika z rastlinných zdrojov oveľa účinnejšia, ako zo živočíšnych. Ďalej mak obsahuje až 20% bielkovín, tiež zdravé tuky, vlákninu, železo a horčík. A čo je najlepšie, je to pokrm, ktorý určite zbaštia aj Vaše deti. Je to sladké, chutné a šťavnaté. Odporúčam vyskúšať.
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
2 jablká / ideálne domáce /, 3PL mletý mak / Bio je vítaný /, 1ČL Agáve sirup / môže byť aj med, alebo javorový sirup, ale ak sú jablká sladšie, nie je potrebné pridávať ďalšie sladidlo /
Postup prípravy:
Nič jednoduchšie. Nastrúhame jablká na hrubej časti strúhadla, môžete ich strúhať so šupkou aj bez, nasypeme mak, Agáve a premiešame. Mňaaaaaam.
Pečené figy plnené kozím syrom a orechami
Tento recept som objavila v knihe Michaely Králikovej, celkom ma zaujala kombinácia chutí, nakoľko figy sú sladké, mierne kyslé, kozí syr jemne slaný, orechy olejové a chrumkavé. Výsledok bol super. Akurát odporúčam pripraviť z čerstvých, domácich fíg. Ideálne keď ste v Chorvátsku, rovno odtrhnuté z kríka domácich :-)
Na prípravu 3ks potrebujeme:
3 čerstvé figy, asi 100g kozieho syra, hrsť vlašských orechov, med
Postup prípravy:
Figy rozkrojíme do kríža, nie úplne dole, aby držali tvar. Nakrájame syr na kusy a rozdrobíme ho do fíg a aj na ne. Dáme do rúry - ja som dala na 8 min. gril na max. Na záver posypeme orechami a pokvapkáme medom.
Celozrnná chrumkavá tortilla plnená ovocím a sézamom
Na prípravu 1 tortilly potrebujeme:
1 celozrnná tortilla, 2 hrušky, 1 broskyňa, 2PL domáceho džemu / ja som dala jahodový /, 2 PL sirupu Agáve, 1 PL sézamové semiačka, 1 ČL kakao, 1ČL sézamový olej
Postup prípravy:
Tortillu opečieme na panvici na sucho, až zhnedne a schrumkavie. Kým sa pečie tortilla, nakrájame ovocie na kocky a ohrejeme ho spolu so sirupom Agáve. Komu postačuje sladkosť ovocia, nemusí už agáve pridávať. Dusíme len 2 minútky, kým ovocie trošičku pustí šťavu. Tortillu aj ovocie teda odstavíme. Opečieme pár sekúnd sézamové semiačka. Vezmeme tortillu, dáme ju na tanier, naplníme ovocím, polejeme domácim džemom, sézamovým olejom a posypeme sézamom. Prehneme a posypeme ešte zvyšným sézamom a kakaom. Je to jednoduché a rýchle, ale neskutočne chutné.
Kuskus s banánom, jabĺčkom, tofu, medom a orechami
Na prípravu potrebujeme:
1/2 šálky kuskusu - ja som mala celozrnný, 1/2 tofu bieleho prírodného, 1 jablko, 1 banán, 1/2 citróna, 2PL medu, vlašské orechy na dochutenie a ozdobenie
Postup prípravy:
Kuskus namočíme na pár minút do vriacej vody, len kým napučí. Nakrájame do mixéru jablko, banán, 1 PL medu, tofu a všetko rozmixujeme na hladkú kašu. Ochutíme citrónom a zamiešame s kuskusom. Na záver ozdobíme orechami a zvyšným medom.
Čerešničky s mätou v ryžových balíčkoch s makom a Agáve
Na prípravu 4 balíčkov potrebujeme:
4 kusy ryžového papiera, 4 lístky mäty + na ozdobu, 1 hrnček čerešní, 2PL olivový olej na opečenie, 1PL mak mletý, 1PL Agáve sirup, 1ČL sézamový olej
Postup prípravy:
Ryžový papier namočíme do vody, osušíme na papierovej utierke a do stredu vložíme asi 4 rozpolené vykôstkované čerešne a 1 lístok mäty. Balíček úhľadne zabalíme a položíme spojom dolu na rozpálenú panvicu s olivovým olejom. Postup opakujeme s každým papierom. Podávame posypané makom, čerstvými čerešňami, Agáve sirupom a sézamovým olejom.
Banán v čokoláde - ale zdravo
Kto by ho nemiloval. Môj banán v čokoláde je ale zdravý. Môžete ho pripraviť nie len ako skvelé výživné raňajky, ale aj ako šup šup dezert za 10 minút pre návštevu, alebo len tak, keď Vás chytí mlsna. Tak pozrite sa, aké je to jednoduché rýchle a chutné.
Na prípravu potrebujeme:
1 banán, 2 PL kakaový prášok, 1 PL kokosu strúhaného, 1PL kukuričné lupienky rozdrvené, 2PL sirup Agáve / med / javorový sirup - to je jedno, 3PL olivový olej
Postup prípravy:
Banán vcelku namočíme do sirupu Agáve a celý ho ním obtrieme, aby bol lepkavý. Suché zmesi si zmiešame. Banán lepkavý od Agáve poriadne nahrubo vyváľame v suchej kakaovej zmesi a dáme na rozpálenú panvicu. Pečieme asi 3 minúty dochrumkava. To je celé. Neskutočná mňamka, až neuveriteľné, že je to tak jednoduché a tak chutné a navyše doobedu aj bez výčitiek :-)
Horúce čučoriedky s orechami a kokosovým snehom
Na 2 mištičky o priemere cca 12cm potrebujeme:
6PL mrazených čučoriedok / 3 do každej misky /, 4PL rôznych drvených orechov, 2 PL Agáve sirup, 2 bielka, 1 PL kokosu strúhaného
Postup prípravy:
Rovno do zapekacích misiek / foriem / vysypeme čučoriedky, polejeme polovicou Agáve, na to nasypeme orechy, dáme na 5 min. do vyhriatej rúry. Medzitým si pripravíme bielka, vyšľaháme ich, primiešame kokos. Vytiahneme misky, navrstvíme bielka, stiahneme rúru na minimum asi - 50st. a necháme asi 10 min., kým uvidíme, že bielka nám krásne hnednú. Na záver polejeme šťavou z roztopených čučoriedok s Agáve sirupom. Dobrú chuť.
Jablkovo mrkvové pyré s cottage cheese, tofu a kuskusom
Možno Vám bude znieť táto kombinácia divne, ale nedajte sa odradiť. Kombinácia týchto surovín je geniálna, kuskus nasladko chutí výborne a navyše je to perfektný a výživný pokrm aj pre najmešie decká.
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
1/2 hrnčeka kuskusu, 1 mrkva, 1 jablko, 1/2 cottage cheese, 1/2 biely tofu syr, 2ČL trstinového prírodného cukru, medovka a mrkva na ozdobu
Postup prípravy:
Kuskus zalejeme horúcou vodou, za pár minút zmäkne. Ak ste dali viac vody preceďte ho ako cestoviny. Očistíme jablko a mrkvu od šupky a nastrúhame nahrubo, aby sa nám ľahšie mixovalo. Vysypeme zmes do ponorného mixéru a pridáme cottage, tofu a cukor. Rozmixujeme na hladkú kašu. Potom zmiešame s kuskusom a podávame ozdobené mrkvou a medovkou.
Avokádo plnené tofu, banánom, arašidovým maslom a vločkami ozdobené jahodami
Avokádo je neskutočná potravina. Obsahuje vitamín B, vitamín C, draslík, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí pozitívne na potenciu a plodnosť, má neskutočne vysoké hodnoty antioxidantov, teda znižuje vznik rakovinotvorných ochorení. Určite je toho viac, tak jedzte avokádo. Ja ho milujem netradičným spôsobom - nasladko.
Na prípravu potrebujeme:
1 avokádo, 1 banán, 1 tofu biele, 1 ČL arašidové maslo, 2 PL ovsenných vločiek jemných / ja som urobila overnight oats /, 2ČL biely jogurt, 1PL med, kokos, jahody
Postup prípravy:
Avokádo rozpolíme, vyberieme kôstku a vydlabeme dužinu, ktorú si dame zatiaľ stranou. Do nádoby od mixéru vložíme tofu, dužinu z avokáda, banán, arašidové maslo, biely jogurt a med a všetko premixujeme do hladkej hustej hmoty. Už v tejto fáze je ťažké to nezjesť, lebo je to neskutočná dobrota / podobnú zmes uvádzam v recepte na domáci pribináčik /. Pridajte ovsenné vločky a poriadne premiešajte. Tejto zmesi Vám vyjde viac, tak to zjedzte ako kašu, je výborná, zdravá a výživná. Ale my chceme, aby naše jedlo aj vyzeralo efektne, a tak zmesou naplníme avokádo, ozdobíme jahodami a kokosom, zalejeme zvyškom medu a podávame.
Zasnežené jabĺčkové kolieska v kukurično orechovej kruste
Na prípravu potrebujeme:
1 jablko, 1 vajíčko, 2PL kukuričné lupienky, 2PL rozdrvené vlašské orechy, 2PL olivový olej, 1PL kokos, 1PL agáve sirup
Postup:
Jablko zbavíme jadierok a nakrájame na kolieska hrubé cca 0,5cm / max.1cm/. Do misky rozbijeme vajíčko, do druhej zmiešame kukuričné lupienky s rozdrvenými orechami. Jabĺčka namáčame najprv do vajíčka, potom do kukuričnej zmesi. Rozpálime si panvicu a jabĺčka upražíme do zlatava. Naservírujeme na tanierik alebo do misky, posypeme kokosom a zalejeme sirupom Agáve.
Karamelizovaný banán s čučoriedkami a praženým sézamom
Na prípravu potrebujeme:
1 zrelý banán, pár mrazených čučoriedok, 1 ČL sézamu, 1ČL prírodný tmavý trstinový cukor, javorový sirup, ryžový olej, sézamový olej
Postup:
Banán si rozpolíme po dĺžke a obalíme ho v javorovom sirupe. Na panvici rozohrejeme olivový olej a banán položíme až na rozpálenú panvicu. Medzitým ohrejeme čučoriedky na trstinovom cukre, aby pustili trošku šťavy. Keď nám banán zhnedol a skaramelizoval opatrne ho preložíme na tanier, jemne polejeme sézamovým olejom, posypeme sézamovými semiačkami, dozdobíme čučoriedkami a ich šťavou.