Zdravé koláčiky
Zdravý voňavý koláčik, káva a pohoda s tým spojená, to sú rána presne pre mňa. Keď je čas a príležitosť, doprajem si. Inšpirujte sa mojimi zdravými rannými koláčikmi.
Dvojfarebné musli tyčinky
Do domácich musli tyčiniek sa dajú nakombinovať tie najchutnejšie a najvýživnejšie ingrediencie. Závisí už len od chuti, aké prísady si do nich kto zvolí. Je veľmi výhodné pripraviť si naraz celý pekáč, stačí ich potom nakrájať a odložiť do dózy. Vydržia v chlade chutné aj 5 dní. Konzumovať sa môžu ako raňajky, či chutná desiata v práci, alebo hoci aj ako chutný koláčik na doplnenie energie.
Na prípravu 1 pekáča / cca 14 ks / potrebujeme:
1 hrnček ovsených vločiek, ½ hrnčeka ražných vločiek, 1/3 hrnčeka ľanových semiačok, ½ hrnčeka nepražených, nesolených kešu orieškov, Šťava a kôra z 1 citróna, 3PL Agáve sirupu, 2 jablká, 10ks sušených ďatlí, 1 bio vajíčko, Štipka soli, 1ČL škorice,
Pri príprave svetlých tyčiniek pridáme: 1/2 hrnčeka sušeného ovocia – goji, brusnice, višne,
Pri príprave tmavých tyčiniek pridáme: 3 kopcovité PL kakaa
Postup prípravy:
Ovsené a ražné vločky si nasucho opražíme na panvici, aby získali orieškovú príchuť. Nesmú sčernať, preto ich stále premiešame a sledujeme. Vločky presypeme do misy a pridáme ľanové semiačka. V mixéri so sekacími nožmi rozmixujeme kešu oriešky – nie úplne najemno. Kešu vysypeme k vločkám a všetko dôkladne premiešame. Opäť si pripravíme mixér a nakrájame doň na kocky 2 jablká, sušené ďatle bez kôstky, 3PL vody, citrónovú šťavu a kôru, Agáve sirup a vajíčko a rozmixujeme to na výživovú konzistenciu. Vločkovú zmes vykúpeme v jablkovo ďatľovej výžive a poriadne premiešame. Pridáme škoricu a soľ a znova premiešame. V tejto fáze si zmes rozdelíme na 2 časti. Do jednej pridáme sušené ovocie a do druhej zasa kakao. Obe zmesi dobre zamiešame. Vystelieme si pekáč papierom na pečenie a obe zmesi vylejeme na plech. Pečieme 25 až 30 minút na 170st. Po vytiahnutí necháme mierne vychladnúť a ešte za tepla nakrájame na požadované tvary.
Nepečené Oreo keksy
Na prípravu 2 „keksov“ potrebujeme:
Hrsť mandlí lúpaných, nesolených, nepražených, 2PL strúhaného kokosu, 5ks sušených ďatlí, 1PL ďatlový sirup, 1PL ovsených vločiek, 1PL kakaa v prášku,
Krém: 2PL syru typu Lučina, 2PL Mascarpone, 1PL brezového cukru, Pár kvapiek citrónu
Postup prípravy:
Mandle, kokos, sušené ďatle, ďatlový sirup, kakao a ovsené vločky si v mixéri vymixujeme. Necháme mixér pustený dovtedy, kým sa zmes nezačne spájať. Vezmeme si okrúhlu formičku a natlačíme do nej vymixovanú zmes. Dáme do chladničky a pripravíme si krém. Zmiešame syr typu Lučina, Mascarpone, brezový cukor / môže byť aj iný cukor, či sladidlo / a citrónovú šťavu. Poriadne zamiešame. Vyberieme z chladničky pripravenú formičku a na prvú vrstvu nanesieme krém. Zo zvyšnej vymixovanej zmesi urobíme ďalšie koliesko a položíme ho na krém. Necháme tuhnúť v chladničke aspoň hodinku a podávame.
Čučoriedkové mafiny
Na prípravu 1 mafinového plechu / 12ks / potrebujeme:
2 hrnčeky pohánkovej hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 1ČL sódy bikarbóny, 3/4 šálky kokosového oleja bez vône, 1/2 hrnčeka xylitolu, 1 kelimok acidka, štipka soli, 3 bio vajcia, 1 hrnček mrazených čučoriedok
Postup prípravy:
Rúru si predhrejeme na 190st. Formu na mafiny vyložíme mafinovými košíčkami. Premiešame poriadne múku spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a odložíme bokom. Olej, cukor, vajcia a acidko vyšľajáme na kompaktú hmotu. Spomalíme šľahanie a pridávame postupne zmes múky a prášku do pečiva so sódou bikarbónou. Do cesta jemne zamiešame čučoriedky. Cestom naplníme košíčky vo forme a pečieme asi 20 min na 190st. Kým nie je špáradlo suché.
Ovsené mini koláčiky s malinami a čučoriedkami
Na prípravu 12ks potrebujeme:
2 hrnčeky jemných ovsených vločiek, 2 celé vajcia, 1/2 ČL jedlej sódy, jemne strúhanú kôru z 1 pomaranča, šťavu z 1 pomaranča, 2PL kokosu, 1 PL mletých ľanových semiačok, 1 hrnček mrazených malín, 1 hrnček mrazených čučoriedok, 4 PL Agáve sirupu, štipka soli
Postup prípravy:
Predhrejeme si rúru na 200st. Do misy si nasypeme ovsené vločky, pridáme sódu, kokos, mleté ľanové semiačka a štipku soli. Premiešame, aby sa ingrediencie prepojili. Pridáme premiešané vajíčka, šťavu z 1 pomaranča, 2PL Agáve sirupu, strúhanú kôru z pomaranča. Cesto nesmie byť riedke, inak nevytvarujeme z cesta košíčky. Preto pred pridaním šťavy odsledujte konzistenciu. Ak sa Vám zdá riedšia, nepridávajte už šťavu, naopak, pridajte ešte vločky. Pripravíme si silikónovú formu na nízke ploché koláčiky, môžu byť aj tartaletkové formičky. Do formy tvarujeme z cesta košíčky. Dáme piecť na cca 20 minút. Zatiaľ si pripravíme maliny a čučoriedky. Do 1 kastrólika ohrejeme maliny s 1PL Agáve a do druhého zasa čučoriedky s 1PL Agáve. Po vytiahnutí koláčikov ich necháme trošku vychladnúť a polejeme ich ovocnou zmesou. Použijeme aj šťavu, ktorú ovocie pustilo. Na záver, komu by bolo málo sladké, môže ešte poliať Agáve, prípadne posypať mandľovými lupienkami. Mňaaaam !
Blesková makovo – ríbezľová štrúdľa bez cesta
Na prípravu 2 roliek / 4 mini rolky / potrebujeme:
6ks ryžový papier, 6PL mletého maku, 2PL mrazených ríbezlí / v sezóne čerstvých /, 6ČL medu, 1PL kokosové maslo na opečenie
Postup prípravy:
Mak si namočíme do horúcej vody asi na 10 minút. Ryžový papier postupne po 1 plátku namočíme do vlažnej vody, vysušíme na kuchynskej utierke. Ponecháme ho tam. Mak si scedíme / pokiaľ nenasal všetku vodu / a zamiešame doň med a ríbezle / aj keď sú mrazené/. Prvý plátok ryžového papiera naplníme makovou zmesou. Namočíme si druhý plátok papiera, osušíme a prekryjeme makovú vrstvu. Opäť nasleduje maková vrstva a na ňu namočený a vysušený plátok papiera. Končíme opäť s makovou vrstvou. Vezmeme spodnú papierovú utierku na ktorej je položený prvý plát a pomaly ňou rolujeme. Rovnako postupujeme pri druhej rolke. Rozohrejeme si kokosové maslo na panvici a vložíme doň obe rolky. Pečieme ich do zozlátnutia z každej strany. Mne to trvalo asi 3 minúty na každej strane. Rolky vyberieme a servírujeme ešte teplé.
Ovocný chlebík z mafinkového cesta
Ďalší z receptov pre sieť supermarketov FRESH s použitím ich bio výrobkov. Skvelá chuť, ľahká práca a hlavne zdravšia bio verzia.
Na prípravu 1 formy na biskupský chlebík potrebujeme:
2 hrnčeky celozrnnej hladkej bio pšeničnej múky, ½ hrnčeka trstinového cukru, 1 hrnček bio slnečnicového panenského oleja, 1 hrnček bio kefíru, 3 bio vajcia, 1 prášok do pečiva, 1ČL sódy bikarbóny, 1 hrnček sezónneho ovocia / v recepte sú čučoriedky /
Postup prípravy:
Rúru si predhrejem na 200st. Zmiešame si mokré suroviny, teda olej, kefír, vajcia. K mokrej zmesi pridáme cukor a vymiešame do penista. Preosejeme si múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a suchú zmes postupne nalievame do mokrej. Potom pridáme ovocie / čučoriedky / a len zľahka premiešame. Formu na biskupský chlebík si vymažeme olejom a posypeme múkou a cesto do nej vylejeme. Ak sa nám z cesta čosi zvýši, vylejeme do mafinkových košíčkov. Pečieme 15 až 20 minút. Ak je chlebík hotový musí nám z neho výjsť suché špáradlo.
Chilli - čoko torta z cvikly s domácim pikantným brusnicovo - čokoládovým džemom
Na prípravu torty o priemere 20cm potrebujeme:
2 stredne veľké cvikly, 1 hrnček celozrnnej polohrubej múky / ja som mala ražnú /, 1 tabuľku tmavej aspoň 80%-tnej bio čokolády, 4PL maslo Ghee, 2PL brezový cukor / xylitol /, 3 bio vajcia, 3PL kvalitného kakaa, 1 balenie prášku do pečiva, 1PL sušeného chilli korenia, štipka soli, štipka sódy bikarbóny, na polevu - 1/2 hrnčeka pikantného brusnicového domáceho džemu, 2PL maslo Ghee a 1 tabuľka tmavej aspoň 80%-tnej bio čokolády
Postup prípravy:
Cviklu uvaríme v šupke / nie dlho, nech je ešte chrumkavá - stačí 20 minút /. Po uvarení ju nastrúhame na jemno. Predhrejeme si rúru na 180st. Čokoládu rozpustíme nad parou spolu s maslom Ghee. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny. Do vajíčok primiešame rozpustenú čokoládu s maslom, cviklu, preosiatu múku s práškom do pečiva a štipkou sódy bikarbóny, kakao a úplne na záver chilli korenie. Dobre premiešame. Tortovú formu si vymastíme maslom Ghee a zmes do nej vylejeme. Pečieme 30 minút. Kým sa torta pečie ohrejeme si brusnicový džem a dáme doň priamo do kastrólika 1 riadok čokolády, tak aby sa rozpustila a premiešala s džemom. Nad parou si roztopíme zvyšok čokolády spolu s maslom Ghee. Tortu vyberieme z rúry, necháme ju vychladnúť. Vychladnutú ju vyberieme z formy a potrieme pripraveným džemom a na záver polejeme rozpustenou čokoládou. Ihneď vložíme do chladničky. Keď čokoláda stuhne, tortu vyberieme a do chladničky ju už nedávame, pretože tým, že je vo vnútri vláčna a čokoládová v chlade príliš stuhne. Ak ju však nedojete a chcete ju na noc uskladniť do chladničky, vyberte ju hodinu pred podávaním. U nás sa po nej zaprášilo. Nemala šancu dostať sa do chladničky :-).
Vanilkový cheesecake s karamelizovanými nektarinkami
Na prípravu 1 cheesecaku o priemere cca 20cm potrebujeme:
200g celozrnných bio špaldových keksov, 5PL rozpusteného masla Ghee, plnka: 2 biele SABI jogurty / 150g /, 1 kelímok syru Riccotta, 2/3 balenia vanilkového Acidka / cca 300g/, 2 bio vajcia, 2PL celozrnnej hladkej špaldovej múky, 1 vanilkový struk, 2PL brezového cukru, podávame s: 1 olúpaná nektarinka, 1PL brezového cukru
Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na 170st. Keksy nasypeme do mixéru spolu s rozpusteným maslom a vymixujeme na strúhankovú konzistenciu. Zmes pritlačíme na dno formy a trošku aj na okraj / asi 2 cm /. Pripravíme si vyšší plech, naplníme ho do 1/3 vodou. Tortovú formu obalíme do alobalu tak, aby keď ju dáme do pekáča, sa voda nedostala dnu do tortovej formy. Pripravenú, obalenú tortovú formu s keksíkovou zmesou vložíme do pekáča s vodou a pustime sa do prípravy plnky. Zmiešame jogurty, syr Ricotta, vanilkové acidko, vajcia, celozrnnú múku, zrniečka z vanilkového struku a brezový cukor. Poriadne to vymiešame do hladkej hmoty a vylejeme na pripravený korpus. Cheesecake vo vodnom kúpeli dáme do rúry na 65 minút. Vyberieme ho, nožom opatrne oddelíme kraje od formy, aby sa nám nelepilo, keď budeme cheesecake vyberať a necháme vychladnúť. Vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny - ideálne na noc. Pred podávaním si olúpeme nektarinku, nakrájame ju na kocky. Do malého hrnca vysypeme 1PL brezového cukru a vložíme nakrájané kocky nektarinky. Miešame do chvíle, kým sa cukor rozpustí a vytvorí sirupovú konzistenciu. Odkrojíme cheesecake a polejeme nektarinkami.
Pohánkové čoko mafiny plnené jahodou
Na prípravu 1 plechu 12 ks potrebujeme:
2 hrnčeky pohánkovej bio múky, 1 hrnček pohánkového mlieka / môže byť aj kupované práškové rozrobené vo vode /, 3/4 šálky kokosového cukru / alebo iného sladidla s nízkym GI /, 1 hrnček kokosového oleja bez vône, 4 bio vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 ČL sódy bikarbóny, 3PL kakaa / môžete dať 2PL kakao a 1 PL karobu /, 12ks veľkých jahôd
Postup prípravy:
Zmiešame zvlášť suché prísady a zvlášť mokré, okrem bielok. Masy jemne spojíme a bielka vyšľaháme dotuha. Pridáme ich ku cestu a jemne premiešame. Do mafinového plechu si dáme košíčky a plníme ich do polovice, položíme jahodu a plníme cca 1 cm pod okraj košíčka. Pečieme asi 15 minút na 200st. Mafinky budú krehké, kakaové. Keď máte chuť, môžete z nich urobiť cupcakes - jednoducho si urobte navrch krém podľa chuti a navrstvite ho na hotový mafin :-).
Bielková čoko tortička s jahodami a mascarpone
Na prípravu 1 torticky o priemere cca 7 cm potrebujeme:
5 bielok, 2 PL kokosového / alebo trstinového / cukru, 1PL kakaa / karobu /, štipka sódy bikarbóny, 3PL mascarpone, 2PL agáve, kôra z 1/2 citrónu, 1 veľká jahoda
Postup prípravy:
Bielka vyšľaháme do peny. Pridáme cukor, kakao, sódu bikarbónu a jemne prešľaháme. Pečieme asi 15 minút na 160st. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Vykrajujeme z neho kolieska. Mascarpone ochutime Agáve a citrónovou kôrou. 1 veľkú jahodu rozrežeme na 3 plátky a kladieme postupne čokoládové koliesko, mascarpone a jahodu. Na vrchu končíme jahôdkou. Veľmi rýchly a jednoduchý recept na chutný, letný koláčik :-)
Pomarančovo - kokosová panacotta
Na prípravu 2 porcií potrebujeme:
25 cl kokosová smotana / krém /, 1 PL Agáve, 2 plátky želatíny, 5 cl pomarančovej šťavy, ½ pomaranča na ozdobu, môžete pridať aj vanilkový struk
Postup prípravy:
Želatínu dáme do studenej vody. Kokosový krém zmiešame s Agáve a pomarančovou šťavou. Zmes dáme vrieť, odstavíme a pridáme želatínu. Mierne miešame, kým sa želatína nerozpustí. Túto zmes nalejeme do pripravených dezertných foriem / pohárov a dáme zachladiť počas noci. Podávame ľubovoľne nazdobené čerstvým ovocím.
Celozrnné popcakes v horkej čokoláde
Konečne som si zakúpila súpravu na populárne popcakes a urobila prvý pokus. Zatiaľ nie až tak vizuálne lákavý, ale ďalšie budú už len lepšie, sľubujem. Chuť skvelého koláčika zahaleného v kvalitnej čokoláde proste musí byť dokonalá. Jednoduchý a skvelý recept. Toto je môj popcake.
Na prípravu 48ks popcakes potrebujeme:
300g špaldovej múky, 1 prášok so pečiva, 150g maslo Ghee, 2 bio vajcia, štipka soli, 250ml mlieka / ideálne nepasterizovaného /, 100g prírodného trstinového bio cukru, Na polevu: 1 celú tabličku aspoň 70% čokolády, 1PL maslo Ghee, 4PL mlieka
Postup prípravy:
Vymiešame si na penovú konzistenciu maslo, cukor a vajíčka. Pridáme múku, soľ, prášok do pečiva a mlieko a všetko zamiešame. Cestom plníme prístroj na popcakes a pečieme cca 8 minút 1 várku. Dáme si v hrnčeku roztopiť čokoládu na kúsky s maslom ghee a mliekom. Roztopíme buď v parnom kúpeli alebo v mikrovlnke. Zamiešame a vychladené popcakes napichneme na paličku a v čokoláde namáčame.
Dvojfarebné mafinky plnené arašidovým krémom a banánom
Na prípravu 1 mafinového plechu / 12ks / potrebujeme:
2 hrnčeky ovsennej celozrnnej múky, 1 prášok do pečiva, 1ČL sódy bikarbóny, 3/4 šálky rastlinného oleja, 1/2 hrnčeka prírodného trstinového cukru, 1 kelimok acidka, štipka soli, 3 vajcia, na plnku: 2PL arašidovej pasty zmiešanej,1 PL ovsenej smotany, 1PL Agáve, asi 3/4 banánu
Postup prípravy:
Rúru si predhrejeme na 190st. Formu na mafiny vyložíme mafinovými košíčkami. Premiešame poriadne múku spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a odložíme bokom. Olej, cukor, vajcia a acidko vyšľajáme na kompaktú hmotu. Spomalíme šľahanie a pridávame postupne zmes múky a prášku do pečiva so sódou bikarbónou. Rozdelíme cesto na polovicu a do jednej časti pridáme 2PL kakaa a zamiešame. Ohrejeme si arašidové maslo, aby sa trochu rozpustilo a pridáme doň smotanu a Agáve, premiešame to. Košíčky plníme do polovice bielym cestom, potom dáme plnu, krúžok banánu a potom hnedé cesto. Cestom naplníme košíčky vo forme a pečieme asi 20 min na 190st. Kým nie je špáradlo suché.
Tvarohový čoko chlebíček
Na prípravu potrebujeme:
4 vajíčka, 2 dcl rastlinného oleja / ja som použila 1,5 dcl a 0,5 dcl kokosového masla, 4 PL trstinového cukru, 2 PL kvalitného kakaa holandského typu, 200g špaldovej bio múky, 200g tvarohu, 1 prášok do pečiva, šťavu a kôru z 1 limetky, štipka soli
Postup prípravy:
Rúru si vyhrejeme na 180st. Oddelíme žĺtka od bielok. Do oleja s kokosovým maslom vmiešame cukor a žĺtka. Vyšľaháme do krémovitej konzistencie. Pridáme tvaroh a šľaháme ďalej. Potom postupne pridávame kakao, múku s práškom do pečiva a miešame. Na záver si vyšľaháme bielka do peny a pridáme ku celej zmesi. Pečieme vo forme od biskupského chlebíka na 180st asi hodinu.
Môj tip:
Chlebíček si viete nakrájať na plátky a uložiť do mrazničky do plastových vreciek na to určených. Potom ich vždy ráno vyťahujte po jednom a upečte ako tousty v hriankovači. Potreté džemom, alebo arašidovým maslom s tvarohom chutia famózne.
Ríbezľový cupcake s tvarohovo - ríbezľovým krémom
Na prípravu 1 mafinového plechu / 12ks / potrebujeme:
2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky, 1 prášok do pečiva, 1ČL sódy bikarbóny, 3/4 šálky zmäknutého masla, 1/2 hrnčeka prírodného trstinového cukru, 1 kelimok acidka, štipka soli, 4 vajcia, 1 a pol hrnčeka ríbezlí / ja som mala zamrazené, môžu byť aj zavárané /
Postup prípravy:
Rúru si predhrejeme na 190st. Formu na mafiny vyložíme mafinovými košíčkami. Premiešame poriadne múku spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a odložíme bokom. Maslo, cukor a soľ šľaháme do peny. Vajcia vyšľajáme na kompaktú hmotu a za stáleho šľahania maslovej zmesi do nej pridávame vajcia a potom aj acidko. Spomalíme šľahanie a pridávame postupne zmes múky a prášku do pečiva. Stopneme a pridáme ríbezle, pričom ich veľmi jemne vmiešame, aby ostali vcelku a cesto sa len veľmi jemne dúhovane zafarbilo do ružova. Cestom naplníme košíčky vo forme a pečieme asi 20 min na 190st. Kým nie je špáradlo suché. Kým sa naše cesto pečie urobíme si krém. Veľmi jednoducho zmiešame jemný krémový tvaroh / kľudne to môžete nahradiť aj Mascarpone /, sirup Agáve a ríbezle a rozmixujeme to na hladký krém. Po upečení koláčikov, počkáme, kým vychladnú, ozdobíme ich ružovým krémom a podávame.
Quinoa mafinky plnené čokoládou
Na prípravu cca 8ks mafiniek potrebujeme:
1 šálka Quinoa, 1/2 šálky mletých ovsených vločiek, 1 PL otrúb / pšeničné, ovsené, žitné ... /, 1 vajce, 1/2 prášku do pečiva, štipka sódy jedlej, štipka soli, 1/2 80%- tnej horkej čokolády, 1PL arašidového masla, 2 PL mlieka / kľudne plnotučné /, šťava z 1/2 citróna, 2PL trstinového prírodného cukru
Postup prípravy:
Uvaríme Quinou podľa návodu, scedíme, schladíme. Ku Quinoe pridáme vločky, otruby, prášok do pečiva, soľ, sódu, vajce, šťavu z 1/2 citróna, 1 a 1/2 PL trstinového cukru. Zamiešame a naplníme košíčky do 1/3. Ohrejeme si v mikrovlnke arašidové maslo, čokoládu, 1/2 PL trstinového cukru a mlieko a zamiešame. Plníme čokoládou priamo na nadávkované cesto z Quinoi. Na vrch prikryjeme opäť cestom z Quinoi. Pečieme na 150st asi 20 minút. Podávame ešte teplé.
Sladké fazuľové guľky plnené banánom
Týchto "rafaelo" variácií tu už bolo niekoľko, no ešte som nevidela verziu s fazuľou. Tak som ju vyskúšala. Nebojte sa fazule, vôbec ju nespoznáte. A prečo práve fazuľa ? No priznám sa, že je to jeden zo spôsobov, ako do seba dostať strukoviny, keďže ich nekonzumujem toľko, koľko by som mala. Pokiaľ papáte menej mäsa, tak, ako ja, je fajn nahrádzať ho napr. aj strukovinami. S fazuľou dostanete do seba potrebnú dávku bielkovín, železa, kyseliny listovej a rôzne potrebné minerály. Tento recept kľudne vyskúšajte aj s cícerom. No a samozrejme, je to skvelý recept na cesty, do práce, jednoducho večer pripravíte, uložíte do krabičky a na druhý deň mlsáte celé doobedu.
Na prípravu 10ks potrebujeme:
1 plechovka bielej fazule, 2 PL arašidového masla, 2 PL ovsených vločiek, 1 banán, 3PL Javorového sirupu, 5PL strúhaného kokosu, šťava z 1/2 citrónu, 2 PL kakaa holandského typu / alebo iné kvalitné /
Postup prípravy:
Fazuľu prepláchneme a rozmixujeme najemno. Pridáme všetky suroviny, z kokosu si necháme 3PL na obaľovanie. Nakrájame si banán na kolieska. Z fazuľovej hmoty si odoberieme kúsok, obalíme v nej banán a ešte to pováľame v kokose. Ja som si natierala ruky v tekvicovom oleji, aby sa mi masa nelepila a tak som to potom obalila v kokose. Výborná chuť. Nebojte sa tej fazule. Chutí to skvele.
Fazuľový cheesecake
Nebojte sa toho "fazuľový". Fazuľa je použitá namiesto múky, je to skvelé pre bezlepkáčov, verte, že po ochutnaní by ste nezistili, že sa jedná o fazuľu. Veď kedysi dávno naše babky bežne nahrádzali múku pri pečení chleba strukovinami. Tak vyskúšajte, budete mať dobrý pocit z toho, že jete síce dezert, ale zdravý !
Na prípravu 1 tortovej formy 26cm potrebujeme:
1 plechovka fazule / cca 250g /, 3PL ovsenných vločiek, 3 PL strúhaného kokosu, 1 detská výživa / jedno aká chuť - ja som mala jablkovo čučoriedkovú /, 2PL orechov podľa chuti / ja som mala lúpané drvené mandle /, 1 prášok do pečiva, štipka sódy, štipka soli, 2PL trstinový prírodný cukor, 3PL olivový olej, 2PL kakao, 1ČL vanilkový extrakt, 2PL sušených brusníc, 2 kelímky odtučneného tvarohu, 2PL trstinový cukor, šťava z 1/2 citrónu, 2ČL kakaa
Postup prípravy:
Do robota dáme spracovať cesto pozostávajúce z: fazule, ovsenných vločiek, kokosu, výživy, orechov, prášku do pečiva, sódy, soli, trstinového cukru, olivového oleja, kakaa, sušených brusníc a vanilkového extraktu. Všetko dobre rozmixujeme a cesto vyklopíme na okrúhlu tortovú formu, vymastenú olivovým olejom. Dáme piecť na 200st cca 30 minút. Kým sa torta pečie pripravíme si tvaroh zmiešaním samotného tvarohu, cukru a citrónovej šťavy. Keď korpus vychladne, vystelieme ho tvarohom a na záver posypeme kakaom.
Špaldový čučoriedkovo - čokoládový krambl koláč
Na prípravu 1 menšieho plechu potrebujeme:
250g špaldovej hladkej celozrnnej múky, 50g masla, 3PL trstinového prírodného cukru, 1 vajce, 2ČL kypriaceho prášku, štipka soli, 2dcl mlieka, 2 šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok, 1 tabuľka horkej aspoň 70% tnej čokolády, 1PL maslo Ghee / môže byť aj obyčajné kravské maslo /, na krambl: 1 šálka špaldovej hladkej celozrnnej múky, 1 šálka drvených mandlí, 2PL trstinového prírodného cukru, 2PL maslo
Postup prípravy:
Zmiešame si suché ingrediencie, potom vyšľaháme cukor s maslo a pridáme vajce a mlieko a postupne vsypujeme suché do mokrého, kým nevznikne kompaktné nie riedke cesto. Do cesta vmiešame polovicu pripravených čučoriedok. Ohrejeme v mikrovlnke čokoládu s maslom a lyžižkou naberáme kôpky čokolády a kladieme nepravidelne do cesta. Potom cesto posypeme ešte zvyškom čučoriedok, a vysypeme na vymastený plech. Rúru máme na 180st. Vložíme a pečieme 15 minút. Medzitým si pripravíme krambl. Zmiešame všetky ingrediencie spomínané vyšie - tie na krambl. Vznikne nám drobenka. Vyberieme koláč, posypeme drobenkou a ešte pocukríme / ja som poliala aj agáve /. Dáme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút. Vyberieme, vychladíme a krájame. Ja som nakrájala na vežičky :-)
Základný jednoduchý banánový chlebík
Neviete čo s prezretými banánmi ? Alebo snažíte sa dostať do detí aspoň kúsok banánu a odmietajú ho tak, ako tie moje ? Keďže decká milujú jednoduché jedlá, toto je úžasný recept práve pre ne. Samozrejme, ako vždy - zo zdravšími surovinami.
Na prípravu 1 formy srnčieho chrbátu potrebujeme:
4 zrelé banány, 1/2 hrnčeka olivového oleja, 2PL trstinový prírodný cukor, 5PL mlieka / ja som dala kravské plnotučné BIO /, 2 vajcia, 2 hrnčeky špaldovej celozrnnej múky, štipka soli, štipka sódy bikarbóny, 1 PDP
Postup prípravy:
Vymiešame vajcia s cukrom, pridáme mlieko, olivový olej a vidličkou rozpučené banány. Poriadne vymiešame. Postupne pridávame múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Poriadne zamiešame, vylejeme do formy vopred vymastenej olivovým olejom, pečieme na 180st cca 40 minút - kým povrch nezhnedne a neostane Vám suché špáradko.
Gaštanová torta bez múky, bez tuku a bez pridaného cukru
Táto torta je fakt pecka. Verte, či nie, použila som v nej len 5 druhov surovín. Je krehká, vláčna, krémová a šialene chuťovo vyvážená. Zvládne ju akýkoľvek amatér, pretože do cesta idú len 2 suroviny. Ostatné je len miešanie a hranie sa s chuťami. Tak do toho ! Nech sa páči recept.
Na prípravu 1 okrúhlej tortovej formy potrebujeme:
8 vajec, 3 ks gaštanové pyré / ja som kúpila BIO z Tesca, ale ešte dokonalejšie zdravá verzia by bola s rozmixovanými čerstvými gaštanmi, tie by sme ale museli osladiť napr. stéviou - no nenašla som zatiaľ čerstvé gaštany/, 2 balenia mascarpone, pikantný domáci džem / ja som mala čerešňový - chuť je na Vás /, rumová esencia - množstvo kto má ako rád - ja veľa :-), trochu olivového oleja - len na vymazanie formy / pokiaľ dáte papier na pečenie - nemusí byť /
Postup prípravy:
Oddelíme žĺtka od bielkov, žĺtka vyšľaháme a pridáme postupne gaštanové pyré - 2 balenia. Vyšľaháme si potom bielka do tuha a pomaly primiešavame ku gaštanovo žĺtkovej zmesi. Prosím nezjedzte už toto cesto - viem, že vôňa a všetko to nutkanie to zjesť je neznesiteľné, ale prosím, nechajte si to na upečenie. Rúru si predhrejte na 180st a v momente, keď vložíte vymazanú formu s cestom stiahnite teplotu na 160st. Pečieme ho 40 až 45 minút. Medzitým, ako sa nám pečie cesto vymiešame 2 balenia mascarpone s 1 balením gaštanového pyré. Keď korpus vytiahneme, vychladíme, opatrne ho prekrojíme na 2 polovice a obe vnútorné strany polejeme rumovou esenciou a potrieme džemom, a na 1 polovicu - tú spodnú - nanesieme mascarpone plnku. Prikryjeme vrchným korpusom a zvyšok mascarpone porozotierame po celej torte. Necháme pár hodín odstáť v chladničke a papáme. Príjemný zážitok.
Čokoládovo - arašidové cookies s domácim marhuľovým džemom
Na prípravu cca 10ks / záleží od veľkosti / potrebujeme:
1/2 tabuľky aspoň 70% horkej čokolády, 2PL kopcovité arašidového masla, 1PL slnečnicových semiačok, 1PL sézamových semiačok, 2PL maslo Ghee / môžete nahradiť aj klasickým maslom /, 2PL javorového sipupu / ak chcete sladšie, môžu byť aj 4PL /, 1 vajce, 2PL ovsennej jemnej hladkej múky, 2 ČL kypriaci prášok
Postup prípravy:
Nasekáme čokoládu na drobno. Vymiešame si arašidové maslo s maslom Ghee a javorovým sirupom. Poriadne zmes šľaháme, aby dostala konzisteciu krému. Vmiešame vajce, múku a kypriaci prášok, čokoládu a semiačka a zamiešame. Cesto odložíme aspon na 1/2 hodinu do chladu. Cesto vyberieme a tvarujeme z neho ja som mala o čosi väčšie ako orech. Každý kus dáme na plech s papierom na pečenie a necháme medzery. Vidličkou pekne stlačíme a vyformujeme do placky. Nie tenkej ! Pečieme na 170st asi 15 minút. Necháme vychladiť. Ja som mala práve skvelý marhuľový džem, spolu to chutilo senzačne :-)
Čokoládová roláda s tvarohom a Mascarpone / bez múky /
Tento recept je strašne nebezpečný. Verte, že neostanete pri jednom kúsku. Tým, že v ceste nie je použitá múka, je neskutočne ľahký, jemný a vláčny. Navyše tvarohová plnka mu dodáva šťavnatosť a kyslosť a mascarpóne zasa krémovitosť. Rozhodne to nie je koláčik, ktorý by ste mali papať pri diéte, ale verte mi, že doobedu si zopár kúskov dopriať môžete. Sú v ňom použité len kvalitné a zdravé suroviny.
Na pripravu 1 rolády / dĺžka cca 30cm / potrebujeme:
6 vajec, 2 PL prírodného trstinového cukru, 4 PL kakaa, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1 kelimok odtučneného bio tvarohu, 1 kelimok Mascarpone, 4 PL agáve sirupu / môže byť aj med, javorový sirup, pri najhoršom aj trstinový cukor /, citrónová šťava z 1/2 citrónu
Postup prípravy:
Pripravíme si najskôr cesto. Bielky si oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme ich dotuha. Počas šľahania postupne pridávame cukor. Do snehu pridávame po 1 žĺtky, opatrne miešame a na záver do cesta pridáme preosiate kakao / nechajte si 1PL do Mascarpone/ so sódou bikarbónou. Ustelieme si plech s papierom na pečenie a cesto doň vylejeme. Ja som mala plech obdĺžnikový cca 30cm x 20cm. Cesto nevyrastie, nemá z čoho, čiže nestresujte zbytočne. Rúru máme na 160st a pečieme len 10 minút. Ak uvidíte, že Vám kraje cesta už veľmi obschýnajú, stačí aj 8 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť, Po vychladení ho preklopíme na potravinovú fóliu a opatrne stiahneme papier na pečenie. Tvaroh si vymiešame so sirupom Agáve a citrónovou šťavou. Mascarpone zasa zmiešame s kakaom a tiež sirupom Agáve. Najprv nanesieme tvarohovú plnku, potom Mascarpone plnku. Pekne ich rozotrieme po celo ceste. Vezmeme opatrne fóliu a pekne zrolujeme do úhľadnej rolády. Dáme na pár hodín do chladničky / môže aj cez noc /. Nakrájame a papáme. MŇAM ! Toto je fakt jeden z najlepších dezertových receptov.
Domáce musli tyčinky
Toto je super vec. Keď ju ochutnáte, hotovú z obchodu už nekúpite. Kľudne si urobte dopredu celý plech a mlsajte to celé doobedu po niekoľko dní. Máte tak zabezpečené super raňajky a desiatu kdekoľvek ste. Na ceste v aute, v práci alebo s deckami na ihrisku. Vždy máte zdravú mňamku pri sebe. Je to supeeeeer !
Na prípravu 1 plechu / cca 14ks / potrebujeme:
2PL medu, 80g masla, 1/2 hrnčeka orechov / vlašské, mandle, slnečnicové semiaška, tekvicové ... podľa ľubovôle /, šťava z 1 citróna, 1/2 hrnčeka sušeného ovocia, 2 detské výživy / ja som dala slivkové /, 1PL sézamové semiačka, 1 PL ľanové semiačka, 1 hrnček ovsenných vločiek, 1 vajce, 2PL celozrnnej múky
Postup prípravy:
:-) Nič jednoduchšie. Proste všetko zmiešame, ak by sa Vám zmes zdala príliš hustá - pridajte ešte jednu detskú výživu, alebo vajce, ak naopak riedka, pridajte vločky. Zmes rozložíme na papier na pečenie a pečieme v rúre na 170st asi 20 minút - kým musli nezozlátne. Keď sa Vám bude chcieť, môžete pre zvýraznenie chuti ovsenné vločky ešte nasucho na panvici prepražiť. Ja som to neurobila a musli bolo skvelé ! Ešte teplé to narežte a nôž si čistite a máčajte vo vode. Potom keď to vychladne už by to šlo zbytočne tažko. Inak musli chutili najmä môjmu trénerovi :-) - potešujúce, že ?
Celozrnné čoko mafiny
Mafinky sú základ. Tie má rád každý. Dlho som hľadala recept, ktorý by pripravil jemné, krehké, vláčne mafinky. Tak mám pocit, že toto je ono. Samozrejme, že budem skúšať aj nové variácie, ale najlepšie je začať s jednoduchšími.
Na prípravu 8ks stredne veľkých mafinov potrebujeme:
200g ovsennej hladkej múky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, štipka sódy bikarbóny, 8PL jemného trstinového cukru, šťava z 1 limety, štipka soli, 1/2 masla / môže byť aj maslo Ghee /, 1 vajce, 250ml mlieka, 1/2 tabličky čokolády
Postup prípravy:
Preosejeme múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. Maslo ohrejeme a vyšľaháme ho so žĺtkom, vlažným mliekom a cukrom. Suchú zmes pridávame do mokrej po lyžiciach a metličkou miešame. Vyšľaháme bielka a pridáme do zmesi. Roztopíme si v mikrovlnke čokoládu s kúskom masla a vymiešame. Cesto plníme do košíčkov v mafinovom pekáči do 1/3, na to čokoláda, na to opäť cesto. Dáme piecť na 180st na 20 minút. Vychladíme a podľa ľubovôle ozdobíme.
Makovo - ríbezľové cupcakes pre Grétku
Moja Grétka je asi závislá na maku. Musí ho mať denne. Rezance s makom, chlebík s maslom, makom a medom, makové briošky .... tak som sa rozhodla upiecť jej zdravý makový koláčik. Chutil, tak asi je fakt dobrý :-)
Na prípravu cca 8 cupcakes potrebujeme:
3 vajcia, 15PL celozrnnej hladkej múky, 7PL trstinového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL horúcej vody, 2PL maku, 1 hrnček ríbezlí / čerstvé alebo mrazené /, 1/2 balenia tvarohu so zníženým obsahom tuku, 1PL med, olej na vymazanie formičiek
Postup prípravy:
Oddelíme žĺtka a bielka. Bielka dáme stranou. Do žĺtkov pridáme trstinový cukor a vyšľaháme dopenista. Po 1 lyžici pridávame horúcu vodu a stále šľaháme. Múku premiešame s práškom do pečiva. Vyšľaháme bielka do tuha. Postupne pridávame na striedačku do žĺtkovej zmesi 1 lyžicu múky, 1 lyžicu bielok a jemne miešame až kým dáme celé množstvo. Do cesta zamiešame mak a ríbezle. Jemne, aby sa ríbezle nerozpadli. Vymastíme formičky a dáme piecť na 180st. cca 20 min. Pripravíme si tvaroh - zmiešame ho s medom a makom. Vyberieme a ozdobíme koláčiky s tvarohovou zmesou a ríbezľami.
Zdravší Bebe brumík pre Timonka
Je to tak. Môj malý Timoník je závislý na Brumíkovi. Keď som si prečítala zloženie, tak som si radšej povedala, že ho urobím sama. Stačí kúpiť formu na brumíkov, nájsť recept na ľahkú vláčnu piškótu a odložiť si zopár originál papierových obalov a tváriť sa, že svojich brumíkov práve rozbaľujete :-)
Na prípravu 4 brumíkov / výška 1 cca 10cm / potrebujeme:
3 vajcia, 15PL ovsennej múky, 7PL trstinového cukru, 1/2 prášku do pečiva, 5 PL horúcej vody, 1PL kakaa kvalitného holandského, 1/3 kvalitnej horkej čokolády / aspoň 70% /, 1PL maslo Ghee / môže byť aj obyčajné /, olej na vymazanie formičiek
Postup prípravy:
Oddelíme žĺtka a bielka. Bielka dáme stranou. Do žĺtkov pridáme trstinový cukor a vyšľaháme dopenista. Po 1 lyžici pridávame horúcu vodu a stále šľaháme. Múku premiešame s práškom do pečiva. Vyšľaháme bielka do tuha. Postupne pridávame na striedačku do žĺtkovej zmesi 1 lyžicu múky, 1 lyžicu bielok a jemne miešame až kým dáme celé množstvo. Odoberieme 2 PL cesta do misky zvlášť a pridáme 1PL kakaa. Zamiešame.Urobíme si čokoládovú náplň - rozpustíme v mikrovlnke čokoládu s maslom a zamiešame. Formičky vymastíme. Do formičiek nalejeme najprv čokoládové cesto a vyplníme ním teda labky, noštek a ušká, potom trošku svetlého cesta, čokoládovú plnku a zasa svetlé cesto. Pozor, nenaplňte až po okraj, cesto vyrastie. Pečieme cca 20 min. na 180st.
In sushi style, alebo ryžová rolka plnená čoko krémom
Na prípravu 2 roliek o dĺžke cca 20cm potrebujeme:
1 hrnček / 2,5dcl / ryže na sushi, soľ, 2PL trstinový prírodný cukor, ryžové mlieko, 1 tabuľa aspoň 70% čokolády, 2PL maslo Ghee / dá sa nahradiť obyčajným maslom /, 2PL ryžový olej, 2PL med, burizóny na obalenie, príp. kakao, mak,oriešky ...
Postup prípravy:
Uvaríme si ryžu na sushi podľa návodu, akurát ju budeme variť v ryžovom mlieku. Ja som mala práškové. Do ryže pridáme štipku soli a cukru. Necháme ju vychladiť. Rozprestrieme si potravinovú fóliu a štetcom ju potrieme s ryžovým olejom. Prosím o trpezlivosť, môže to byť na prvýkrát babračka. Robíme to preto, aby sa nám ryža pekne odlepovala. Na fóliu rozotrieme ryžu. Medzitým si rozpustíme v parnom kúpeli čokoládu s maslom a zamiešame to. Plnku vylejeme na ryžu a snažíme sa veľmi opatrne celý výtvor zrolovať. vyjde nám z toho taký pekný valček. Dáme to aj s fóliou do chladničky nech to pekne vychladne a stuhne. Kludne aj 3 hodiny aj viac, Po schladení rolku opatrne vyberieme z fólie, polejeme medom a posypeme burizónmi, príp. inou posýpkou.
Ryžový nákyp s čerešňami
Ako inak, samozrejme aj tento recept je v zdravej verzii.
Na prípravu množstva na fotke / 4 zapekacie misky / potrebujeme:
1 hrnček celozrnnej ryže / ja som mala Basmati /, 1PL sušeného ryžového mlieka / pokiaľ máte tekuté, tak 2 hrnčeky /, 2 vajcia, 2 hrnčeky čerešní / mala som namrazené /, 3PL javorový sirup, 2PL kokosu, štipka soli, vanilka, 4 PL ryžový olej
Postup prípravy:
Uvaríme si ryžu podľa návodu - 1 hrnček ryže 2 hrnčeky tekutiny. Do ryže pridáme štipku soli na zvýraznenie chuti. My použijeme ryžové mlieko. V ňom ryžu predvaríme. Aby sme mali ryžu šťavnatú, nevarme ju až kým vsiakne všetko mlieko. Trochu mliečka naspodku nech ostane. Necháme ju vychladnúť tak, aby bola teplá, nie horúca. Medzitým si vymiešame žĺtka, javorový sirup, vanilku a 3PL ryžového oleja. Tiež si vyšľaháme bielka. Do vychladenej ryžovej zmesi primiešame žĺtkovú zmes, čerešňové polovičky a jemne zamiešame bielka. Komu sa zdá zmes málo sladká kľudne môže ešte pridať javorový sirup. Pečieme asi 25minút pri 180st., alebo kým vidíme, že ryža je dohneda opečená.
Cuketovo mrkvová tortička bez tuku
Táto tortička je nielenže bez tuku, ale je v nej dokonca len 1/2 hrnčeka tmavej špaldovej múky. Okrem toho sú v nej použité úžasné suroviny ako orechy, sézam, vločky, zelenina a ovocie, tvaroh, med, kvalitné kakao. Vrelo odporúčam.
Na prípravu 1 tortovej formy potrebujeme:
1/2 hrnčeka špaldovej múky, 1/2 hrnčeka ovsenných vločiek, 1/2 hrnčeka mletých vlašských orechov, 1PL sézamu, 1 mrkva, 1/2 cukety, 2 jablká, 2 detské výživy / ja som použila slivkové HIP /, 2 vajcia, 1/2 prášku do pečiva, 1/2ČL sóda bikarbóna, 1PL holandské kakao, 1 odtučnený jemný BIO tvaroh, 5PL medu, 1ČL olivový olej na vymastenie formy
Postup prípravy:
Zmiešame si suché ingrediencie - múku, vločky, orechy, sézam, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, kakao. Nastrúhame najemno mrkvu, cuketu, jablko. Pridáme k ovociu a zelenine časť medu, žĺtka a všetky výživy. Zamiešame. Bielka vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame do mokrej zmesi suchú až dostaneme cesto - je trošku tuhšie. Do neho zamiešame bielka, veľmi jemne. Ochutnajte cesto a malo by byť sladšie, aby chutilo, tak ak ho máte bez chuti, pridajte ešte medík. Vylejeme do formy a pečieme na 160st asi 1/2 hodinu. Necháme vychladnúť. Rozrobíme si zatial jemný tvaroh s medom a rozotrieme na vychladený korpus. Tortička je vláčna, jemne mazľavá, plná orieškov, sladká a vďaka tvarohu aj kyslastá. Výborná kombinácia chutí.
Makovo marhuľový quinoa koláčik bez múky
Verte, či nie, v tomto koláčiku nebola použitá ani lyžica múky, napriek tomu je skvelý, šťavnatý, sladký a hlavne je zdravý. Vyskúšajte.
Na prípravu 4 ks koláčikov potrebujete:
1/2 hrnčeka quinoa / namiesto quinoa môžete použiť bulgur, alebo pšeno /, 2PL ovsenné otruby, 3PL medu, 3PL maku, 2 marhule, 1 vajce, 2PL kokosového / sézamového, tekvicového ... / oleja,
Postup prípravy:
Uvaríme quinoa podľa návodu na obale v osolenej vode ako ryžu. Uvarenú a vychladenú ju zmiešame s otrubami, vajíčkom, makom a medom. Nakrájame marhule na kocky a primiešame. Polejeme olejom a opäť zamiešame. Zmesou naplníme košíčky a pečieme 25 minút na 180st. Aké jednoduché, že ? Tak šup do toho !
Mokrý kokosovo čerešňový koláč
Tento koláč má celkom vtipný príbeh. Vznikol totiž ako "podarený nepodarok". Schválne som ho nazvala mokrý, lebo práve to je nepodarok, ktorý však nakoniec dodal koláču neskutočnú šťavu, chuť a šmrnc. Čítajte v postupe prípravy, čo sa vlastne nepodarilo :-)
Na prípravu 1 menšieho plechu potrebujeme:
1 hrnček špaldovej múky, 2 hrnčeky ovsenných vločiek, 1 hrnček kokosu strúhaného, 2 hrnčeky čerešní / ja som mala už len namrazené /, 4 vajcia, 2PL repkového oleja / môže byť aj slnečnicový /, 2dcl ovsenného mlieka, 4PL medu, 1 prášok do pečiva, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 4 ČL želatiny v prášku, 4PL ostrý jahodový džem, 1 citrón
Postup prípravy:
Predhrejeme rúru na 180st. Zmiešame si múku, vločky, kokos, prášok do pečiva, sódu bikarbónu. Vajcia oddelíme a žĺtka pridáme ku múke, spolu s medom, mliekom a olejom. Všetko premiešame, pridáme vyšľahané bielka a urobíme zmes, ktorá nesmie byť riedka, ani taká hustá, že v nej stojí lyžica. Ak je, pridajte mlieko. Ak je riedka, pridajte múku. Vyklopíme na olejom potretý plech a vysypeme čerešňami. Trochu ich aj popichjte prstom dovnútra. Pečieme 30min. Doteraz to vyzerá celkom fajn, bez prúseru. Akonáhle som však koláč vytiahla, rozhodla som sa ho oživiť jahodovou želatinou a tak som si podľa sáčku pripravila želatinu - na 1/2 litra vody 4 ČL žalatiny v prášku. Tak som aj urobila a do vody som pridala aj jahodový džem. Zamiešala som to a kým to chvíľu stálo špáradlom som poprepichovala koláč zhora a potrela som ho zmesou vody, menu a citrónu. Aby mal mokrú chuť. Keď sa mi zdalo, že je želatinový džem už trošku tuhší tak som ju vyklopila na potretý koláč a dala do chladničky. Po dvoch hodinách, keď som sa na koláč pozrela som sa zhrozila, pretože celá želatina sa doň vpila. Tak som sa chystala, že ho asi vyhodím. No nedalo mi a odkrojila som 1 kúsok a bola som šokovaná. Vločky krásne nabopnali, žalatina spôsobila skvelú mazľavosť konzistencie, ostrý jahodový džem sa vpil do každého kúska cesta, medzitým chrumkal kokos a čerešne dotvárali skvelú harmóniu. Tak som ho ešte dozdobila kúskom želatiny, čo sa mi zvýšil a posypala kokosom. Jedno viem, určite som tento koláč nerobila naposledy :-)
Šťavnaté brownies s malinami
Na prípravu 1 menšieho plechu potrebujeme:
1 tabuľku tmavej horkej 80% čokolády, 200g kokosového oleja, štipka soli, 2PL trstinového cukru, 4 vajcia, 4PL celozrnnej hladkej múky / pšeničnej, špaldovej /, 2PL kakaa holandského typu, 2 hrste mrazených malín
Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na 180st. Formu o rozmere cca 20x30cm vymažte kokosovým olejom. Dajte v malom hrnci zovrieť vodu a v miske nad parou rozmiešajte kokosový olej, čokoládu a cukor. Po rozpustení odstavte. Zamiešajte do zmesi postupne vajcia, premiešajte a prisypte preosiatu múku, kakao a soľ. Rozmiešajte, pridajte maliny a zmes vysypte do formy a pekne ju uhlaďte. Pečte 30 minúť, radšej nie dlhšie, aby nevyschli. Po vychladnutí nakrájajte.
Marhuľové guľky z celozrnného kuskusu s makom a Agáve
Na prípravu 4 väčších guliek potrebujeme:
1/2 hrnčeka celozrnného kuskusu, 4 PL celozrnnej múky, 4 PL pšeničných klíčkov, 1/2 ČL sódy bikarbóny, 1 vajce, 4 marhule, 4 kocky horkej aspoň 70% čokolády, 1/2 hrnčeka maku, 5 PL Agáve sirupu, štipka soli, olej na potretie rúk
Postup prípravy:
Kuskus zalejeme vriacou osolenou vodou tak, aby bola voda asi 1cm nad kuskusom. Umyjeme marhule a opatrne z nich odstránime kôstku tak, aby sme zachovali jej tvar. V mise si zmiešame múku, pšeničné klíčky, sódu bikarbónu, vajce a časť sirupu Agáve. Do zmesi pridáme napučaný kuskus a poriadne premiešame. Dáme zovrieť vodu do väčšieho a hlbšieho kastróla. Do marhulí vložíme na miesto, kde bola kôstka kocku čokolády. Natrieme si ruky poriadnou dávkou oleja / ja som použila ryžový, lebo nie je aromatický / a obalíme marhule cestom. Hneď po obalení opatrne vložíme do vody, Postup opakujeme. Akonáhle guľky vyplávajú, sú hotové. Do jednej misky nalejeme sirup Agáve / môže byť aj med / a do ďalšej misky nasypeme mak. Guľky najprv namočíme do Agáve a potom poriadne hojne obalíme v maku. A hotovo. Budete žasnúť nad chuťou - marhuľka zmäkne a zošťavnatie, čokoláda sa rozpustí, cesto je sladké a jemné a mak zasa chrumkavý. Môžete to papať aj ako chutný obed. MŇAM.
Čokoládovo banánový chlebík
Na prípravu 1 chlebíka vo forme od srnčieho chrbátu potrebujeme:
1 hrnček celozrnnej múky, 1/2 hrnčeka trstinového cukru, 1 hrnček ovsenných otrúb, 2 banány, 1 malý jogurt SABI, 1 hrnček ovsenného mlieka / môže byť aj kravské polotučné /, 3 vajcia, 3 PL vlašské orechy, 1 prášok do pečiva, 1/2 ČL muškátového oriešku, 1/2 ČL sušeného zázvoru, štipka soli, 1/2 tmavej horkej 70% čokolády
Postup prípravy:
Predhrejte si rúru na 190st. Vymažte si pekáč na chlebík olivovým olejom. Suché ingrediencie / múka, otruby, prášok do pečiva, muškátový oriešok, sušený zázvor, soľ / zmiešajte spolu. Vajcia oddelíme, žĺtka vymiešame s cukrom, pridáme jogurt, mlieko, rozpučené banány. Bielka vyšľaháme. Pridáme suchú zmes pomalým zamiešavaním ku žĺtkovej zmesi, pridáme orechy a rozdrvené kúsky čokolády a dolejeme bielka. Ak by sa Vám zdala zmes riedka, dosypte múku, ak hustá dolejte mlieko. Pečieme na 190st. asi hodinu. Necháme poriadne vychladnúť a vyberieme z formy
Môj tip:
Chlebík sa dá nakrájať, vložiť po 3 kúskoch do mraziacich vrecák a šupnúť do mrazničky. Potom už len vyťahujete a mlsáte.
Čučoriedkovo ríbezľový tofucake
Na prípravu 1 okrúhlej tortovej formy potrebujeme:
3 balenia celozrnných keksov Hobits / použiť môžete akékoľvek celozrnné keksy - napr. bebe, alebo špaldové bio, trstinové ... /, 1/2 domáceho masla, 4 ks tofu biele prírodné, 1 sójová smotana, 1/2 hrnčeka prírodného trstinového cukru, 1 citrón, 2 hrnčeky čučoriedok, 1 hrnček ríbezlí, 2 sáčky želatínový stužovač
Postup prípravy:
Keksy rozdrvíme, ideálne v namakanom mixeri, ak nie, pekne tlčikom na čo najjemnejšie kúsky. Roztopíme maslo v mikrovlnke a pridáme ku keksom. Poriadne premiešame a masu zatlačíme na dno formy, ktorú sme si jemne vymastili olivovým olejom. Zmes s formou dáme na 15 minút do mrazničky. Medzitým si pripravíme čučoriedky a ríbezle. Do hrnca dáme polovicu množstva cukru a zohrejeme v ňom ovocie. Dáme stranou aby vychladlo. Všetky tofu syry spolu so sójovou smotanou, zvyškom cukru, citrónovou kôrou a šťavou z citróna dáme do mixéru a vymixujeme z toho super hladký a chutný krém - NEZJESŤ ! - nebude dosť na cesto :-) Do tofu krému pridáme 1 stužovač podľa návodu - aby to držalo tvar. Vyberieme keksy vo forme, na ne vylejeme tofu. Ak nám ovocie príliš vychladlo opäť ho ohrejeme kvôli tomu, že želatina sa primiešava do teplej zmesi. Čiže vlejeme doň želatinu - postupujeme podľa návodu na sáčku. Zmes ovocia potom navrstvíme na tofu zmes a dáme na noc zachladiť. No a ráno už len mlsáme :-) Mne sa podarilo z celej formy zachrániť už len kúsok na
Pečený čokoládový cupcake puding
Na prípravu 3 košíčkov potrebujeme:
2 bielka, 2PL kakao, 1PL celozrnná múka, 1 biely jogurt, 1PL javorový sirup, kokos a mäta na ozdobu
Postup prípravy:
Kakao zmiešame s celozrnnou múkou, pridáme do jogurtu a zamiešame. Pridáme javorový sirup každý podľa svojej znesiteľnosti sladkého. Rozšľaháme bielka a pridáme ich ku zmesi. Opatrne zamiešame. Vlejeme do košíčkov a pečieme 20 minút na 150st. Necháme poriadne vychladnúť a tak podávame.
Čokoládová energetická tyčinka
Na prípravu 4ks potrebujeme:
2PL arašidové maslo, 1PL kakao, 1 hustý biely jogurt / ideálne grécky /, 2PL oriešky drvené / podľa chuti, aké máte radi - ja som dala kešu a arašidy nepražené /, 2PL kokos, 2PL agáve
Postup prípravy:
Okrem kokosu všetky ingrediencie zmiešame. Namočíme si ruky do sézamového oleja a tvarujeme valčeky. Tie potom namočíme v kokose. Na obrázku to nevino, ale ja som do valčekov ešte strčila aj paličku z nanuku. Dáte do chladničky na noc a ráno máte super energetickú bombu. A s paličkou to aj pohodlne konzumujete. Super tip pre dezert na párty.
Čerešňový koláč z gaštanovej múky s kokosom
V jednom z našich košických obchodov som naďabila na túto múku, zdala sa mi zaujímavá a tak som si povedala, že ju vyskúšam. Znie to síce dosť nesezónne, nakoľko sezóna gaštanov je v zime, nie v lete, ale prečo nie. Vy môžete v tomto recepte použiť akúkoľvek inú celozrnnú múku. A opäť podotýkam, že je to mimoriadne zdravý koláč, nakoľko je v ňom len jeden jediný hrnček gaštanovej múky :-)
Na prípravu 1 menšieho plechu potrebujeme:
1 hrnček gaštanovej múky / alebo inej celozrnnej /, 1 hrnček pšeničných otrúb, 3 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1ČL sódy bikarbóny, 2 hrnčeky čerešní / aj na ozdobu /, 2PL kokos, 1 biely jogurt / ja som použila Bánovecký /, 1,5dcl mlieka, 3PLtrstinového prírodného cukru
Postup prípravy:
Zmiešame suché ingrediencie, vyšľaháme žĺtka s cukrom, zmiešame s jogurtom a mliekom a vylejeme ich do suchej zmesi. Vyšľaháme bielka a pridáme ich ku zmesi. Vymastíme pekáč olivovým olejom a polovicu cesta doň vylejeme. Naskladáme nahusto čerešne a zalejeme opäť cestom. Potom opäť čerešne. Dáme do rúry vyhriatej na 180st a pečieme 30min. Po vybratí necháme poriadne vychladnúť. Zmiešame si 1 ČL sirupu Agáve s vodou a potrieme tým vychladnutý vrch koláča a nasypeme na to kokos. Ozdobíme čerešňami a papáme. Skúste ale doobedu :-), predsa sú to sacharidy - aj keď všetko zdravé :-)
Sladký chlebík z tofu a banánu s domácimi brusnicami
Na prípravu potrebujeme:
1 biele prírodné tofu, 1 banán, 3PL Agáve sirup, 1PL slnečnicové semiačka, 5PL kopcovitých celozrnnej múky, 2PL ovsenné otruby, 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, štipka soli, brusnicový, alebo iný kompót, alebo džem
Postup prípravy:
V mixéri si rozmixujeme banán, tofu, Agáve. Dáme stranou. Vyšľaháme žĺtka, pridáme ku tofu zmesi. V druhej miske si zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ. Vyšľaháme bielka. Zmiešame mokrú a suchú zmes, pridáme semiačka a vyšľahané bielka. Vymastíme si formu podľa fantázie / ja som mala na srnčí chrbát / a vylejeme cesto. Pečieme asi 30 minút na 180st. Sledujte, aby sa zhora príliš nepripiekol. Chlebík bude vo vnútri po upečení vlhký a vláčny.Výborne sa hodí s džemom alebo hustým bobulovým kompótom.
Pražené šúľance z Quinoa na masle Ghee s makom a agáve
Nezľaknite sa zložitého názvu, v skutočnosti ide o veľmi jednoduché a nutrične hodnotné jedlo. Quinoa je používaná v Južnej Amerike, ako u nás ryža, je to ich absolútne bežná surovina, len u nás je neznáma. No a maslo Ghee je zasa v Indii používané, ako u nás obyčajné maslo na úplne každodennú potrebu. Ghee neobsahuje cholesterol, je neskutočne zdravé, má šialene maslovú chuť a nikdy sa neprepraží. Viac o Quinoa a Ghee si pozrite v rubrike Chuťovky.
Na prípravu 1 porcie potrebujeme:
3PL Quinoa / ja som použila bio trojfarebnú/, 4PL celozrnnej pšeničnej múky, 2 PL pšeničných otrúb, 1 vajce, 1 PL agáve, štipka soli, štipka sódy bikarbóny, 2PL mak, 1PL agáve na dochutenie / kto má rád sladšie, viac /, 2ČL maslo Ghee
Postup prípravy:
Quinoa uvaríme podľa návodu ako ryžu. Z uvarenej Quinoa, múky, otrúb, soli, sódy bikarbóny, vajca, Ghee a agáve si urobíme cesto. Ak sa nám zdá príliš riedke, doplníme múku, ak príliš husté, dolejte trošku vody / ideálne ak si pre istotu odoberiete trošku vody, v ktorej sa varila Quinoa/. Dáme zovrieť vodu do hnca so štipkou soli a keď vrie, tvarujeme rukame medzi dlaňami šúľance. Ja zastávam názor, že v nedokonalosti je práve to čaro, takže nemusíte dbať na to, aby boli rovnaké. Keď šúľance vyplávajú na povrch, sú hotové. Na panvici si dáme rozpáliť maslo Ghee a šúľance na ňom asi 3 minúty opražíme. Naberieme na tanier, polejeme zvyšným Ghee z panvice, posypeme makom a zalejeme Agáve. TO JE MŇAMKA !!!
Moje superjednoduché jahodové minikoláčiky
Na prípravu 2ks o priemere asi 10-12cm potrebujeme:
2PL strúhaného kokosu, 2PL mletých vlašských orechov, 3PL ovsenných otrúb, 3PL ryžového oleja / môže byť aj sézamový, arašidový /, 1ČL ľanových semiačok, 1PL sirupu agáve, 1 zvolenský jogurt, 5 jahôd, zvyšné na ozdobu, medovka na ozdobu, strúhaný kokos na ozdobu
Postup prípravy:
V mise si zmiešame strúhaný kokos, mleté orechy, ovsenné otruby, ľanové semiačka, ryžový olej a časť sirupu Agáve. Zmes sa trošku zlepí, tak v tejto fáze ju vtlačíme do mištičiek a dáme do rúry vyhriatej na 180st. asi na 8 minút. Sledujte, aby sa zmes nepripálila. Medzitým si zmiešame jogurt s Agáve sirupom a nakrájame jahody - ja som nakrájala na tenké plátky, ale urobte si to po svojom. Popustite fantáziu. Keď vytiahnete z rúry koláčiky, nechajte ich chvíľku vychladnúť. Košíčky ponechajte vo forme, nakoľko tým, že sme nepoužili lepkavú múku ani vajce, zmes je sypkejšia, na chuti to ale nič nemení. Naplňte košíčky jogurtom, jahodami a dozbobte medovkou a kokosom.
Môj tip:
Opäť chápem chaotické rána aj to, že nemáte čas babrať sa s pečením. Preto si kľudne samotné "korpusy" na koláčiky urobte večer, nechajte vychladnúť, zabaľte do fólie a vložte do chladničky. Ráno ich len naplníte jogurtom a jahodami a máte tak úžasné raňajky podané zaujímavým spôsobom, nie len klasicky jogurt zmiešaný s musli. Tak do toho.
Energetické guličky, alebo ako si urobiť raňajky "Take away"
Na prípravu cca 10 kusov potrebujeme:
1 biely tofu syr, 1 banán, 1ČL trochu ohriate arašidové maslo, 2PL ovsenných otrúb, 2PL mletých vlašských orechov, šťavu z 1/2 citróna, 1 PL rozmliaždených kešu orieškov, 1ČL sézamové semiačka, 1 PL sušené brusnice, 1PL sézamový olej, 2PL javorový sirup / alebo agáve / prinajhoršom 1PL hnedý trstinový cukor, 2PL kokos, 2PL kakao, 2PL mleté vlašské orechy
Postup prípravy:
Tofu a banán rozpučíme vidličkou a primiešame všetky suroviny okrem posledných troch uvedených vyššie / tie posledné 3 suroviny slúžia na obaľovanie /. Namočíme si trochu ruky do sézamového oleja / inak je to super, ja si občas dám ájurvédsku masáž so sézamovým olejom, nechajte si ho pekne pôsobiť na rukách / a s masnými rukami tvarujeme guličky, ktoré potom obaľujeme v kokose, alebo kakau alebo v orieškach. Ukladáme do košíčkov, aby sa lepšie chytali do rúk a papali.
Môj tip:
Ak nestíhate urobiť guličky ráno, pripravte si ich večer a hneď z dvojnásobného množstva. Guličky si uskladnite do uzatvárateľnej krabičky a ráno máte výživné energetické raňajky, ktoré si môžete vziať so sebou do práce a pojedať ich celé doobedu, bez akýchkoľvek výčitiek.
Jablkovo čučoriedkový krambl s makom a ovsennými vločkami
Na 4 zapekacie mištičky o priemere cca 10 cm potrebujeme:
2 jablká, 2 polievkové lyžice /PL/ čučoriedok, 1 PL maku, 2 PL ovsenných vločiek, 1 PL celozrnnej pšeničnej múky, 1 PL vlašské orechy, 1 PL lúpané mandlľové jadierka, 50g obyčajné maslo, 2 PL javorový sirup
Postup:
Jablká nakrájame na kosky, pridáme mrazené alebo čerstvé čučoriedky, mak / nemusí byť mletý /, ovocie s makom polejeme javorovým sirupom a premiešame. Ovocnou zmesou naplníme zapekacie misky. Zmiešame si ovsenné vločky s celozrnnou pšeničnou múkou a studenými maslovými kockami a urobime z toho mrveničku, ktorú navrstvíme na ovocie s makom. Posypeme orechami a jadierkami a dáme zapiecť na maximum, kým mrvenička a orechy nezozlatnú. Na záver posypeme strúhaným kokosom a polejeme javorovým sirupom.
Kakaové muffinky z fazule plnené banánom a arašidovým maslom
Na prípravu 7 ks vyslo mne - potrebujeme:
1 šálku sušenej tmavej fazule namočenej a uvarenej / alebo 1 konzervovanú tmavú fazulu, 1 lyžicu celozrnnej hladkej múky, 2 vajcia, 2PL javorového sirupu, 1PL kvalitného kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, štipka sódy bikarbóny, 1 banán, 1 PL arašidového masla, 1 ČL olivového oleja, 1PL mletých vlašských orechov, kokos na ozdobu
Postup prípravy:
Fazulu rozmixujeme na kašovitú hmotu, aby nebola príliš hustá, dolejeme trošku čistej prevarenej vody. Len aby sa dobre mixovalo. Zmes vysypeme do misy a pridáme múku, kakao, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, olivový olej, žĺtka, mleté vlašské orechy, javorový sirup. Ak chcete mať zmes trochu mokrejšiu - môžete pridať viac oleja, ale aby boli potom nadýchané, tak pridajte trošku viac prášku do pečiva, ako uvádzam ja. Vypracujeme si chutné cesto. Už v tejto fáze, keď cesto ochutnáte, uvdíte, že chutí božsky a tú fazuľu takmer necítiť. Vezmeme si košíčky, jemne ich potriebe olejovým obrúskom a dáme do muffinkovej formy. Do necelej polovice košíčka vlejeme cesto a na to ukladáme kolieska banánu a kopček arašidového masla. Zalejeme zvyškom cesta a pečieme na 180st. asi 20 minút. Sledujeme, aby sa nám nepripálili. Servírujeme posypané kokosom a poliate javorovým sirupom.
Môj tip:
Keďže je to ranný recept a ráno nemá každý čas na státie pri rúre, ponúkam Vám zlepšovák. Cesto si pripravte večer - celý postup až po vloženie do rúry si predpripravte a namiesto rúry to strčte do chladničky prikryté fóliou. Ráno, kým sa nalíčite, muffinky budú upečené a vy si ich rovno zobnete ku káve, alebo čaju.
Rebarborovo jablkový krambl s bohatou orechovou krustou
Na prípravu potrebujeme:
1 rebarbora, 1 jablko, 2 ČL trstinový cukor, 1 ČL javorový sirup, 1 PL mleté vlašské orechy, 1 ČL lúpané mandle, 1 ČL celozrnnej hladkej múky, arašidový olej
Postup prípravy:
Rebarboru podusíme na trstinovom cukre spolu s jablkom, aby pustila šťavu a zmäkla. Zmes prelejeme do zapekacej misky. V mise si nasypeme mleté orechy, lúpané mandle a prilejeme asi 2 ČL arašidového oleja. Premiešame zmes tak, aby sa olej dostal medzi orechy a vysypeme to v bohatej vrstve na rebarboru s jablkom. Dáme zapiecť na 200st., kým neuvidíme, že krambl začína hnednúť. Ja som to nechala trošku viac zhnednúť, zintenzívni sa tým chuť orechov.