Produkty z obchodov

V dnešnej uponáhľanej dobe si treba veci uľahčiť. Netreba však uberať na kvalite. A o tom je táto rubrika. Uľahčime si varenie so skvelými a kvalitnými produktami z obchodov. Nájdete tu niekoľko tipov na dostupné suroviny a produkty, ktoré používam vo svojich receptoch.

 

Čo nakupujem v BIO potravinách

Zľava doprava: Organické biele tofu Japonsko - je bez lepku, bez mlieka, bez laktózy, bez cholesterolu, bez chemických konzervačných látok, GM free, low fat.Vhodné pre studenú a teplú kuchyňu. Populárny zdroj proteínov, vhodné pre vegánov aj vegetariánov.   Maslo Ghee / ghí /-  je druh "čistého" masla, ktoré má pôvod na indickom kontinente. Aj ja som sa k nemu dostala cez indických ájurvédskych terapeutov. Vyrába sa pomalým rozpúšťaním masla pri nižšej teplote, keď sa vyparuje voda a zbiera pena. Niekedy to trvá aj hodiny. Ghí je výborne stráviteľné a môžeme ho použiť na akúkoľvek kuchyňu, keďže sa neprepaľuje. Ak je Ghí chladené môžete ho natierať aj na pečivo.Ghí však NEMUSÍ BYŤ UCHOVÁVANÉ V CHLADE. GHÍ NEOBSAHUJE LAKTÓZU. Je ďaleko chutnejšie než klasické maslo, také "odľahčené". Obsahuje vitamíny A,E, minerály sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Môže sa samozrejme aj natierať na pokožku. Sójová, mandľová a ovsenná smotana - slúži ako zdravšia plnohodnotná náhrada smotany pri varení. Bylinkové tofu - ochutené tofu, nemusíte riešiť silné dochucovanie, ktoré biele tofu vyžaduje, jednoducho nakrájate a jete, Arašidové maslo - trošku ho nevidno v pozadí :-) o ňom som už písala, no a na záver Quinoa - čím je pre nás pšenica, tým je pro Južnú Ameriku quinoa. Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Môže se pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent) a pýši sa aj radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. A aby toho nebolo málo, ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko straviteLná. Výška obsahu všetkých hodnotných látok u konkrétnej vzorky quinoy záleží na kvalite pôdy a spôsobu obhospodarovania. Aj preto sa oplatí kupovať quinou v biokvalite.

 

Sójová a ryžová smotana

Nájdete ju vo väčšine dobrých bio obchodoch. Kupujem aj ovsennú. Všetky tieto smotany majú skvelú jemnú chuť, neobsahujú pridaný cukor, a sú v 100%tnej kvalite. Absolútne nahradia smotany z kravského mlieka. Používam ich do omáčok, polievok, do pečenia ... všade, kde sa používa bežná smotana.

 

Tahini pasta a arašidové maslo

Tieto dve chuťovky dostanete vo väčšine bio obchodov. Tahini pasta je vyrobená zo sézamových semiačok. Hodí sa do väčšiny strukovinových nátierok, ďalej na ochutenie omáčok, dipov, šalátových zálievok, hodí sa na pečenie sladkých múčnikov, ale aj na ochutenie mäsových jedál. Fantázii sa medze nekladú. Je úžasne zdravá na kožu, celkovo sézamové oleje majú na pokožku blahodárny vplyv, ďalej pomáha zlepšovať látkovú výmenu v organizme, a zvyšuje imunitu. Arašidové maslo je zázrak. Je veľmi zdravé a výživné a neobsahuje zďaleka iba tuky. Je to výborný zdroj bielkovín. Obsahuje vitamín E, potrebný pre správnu činnost nervov, vitamíny B1 a B3, koenzým Q10, kyselinu listovú, hořčík a fosfor. Pravidelná konzumácia menšieho množstva arašidového masla účinkuje preventívne proti infarktu a kardiovaskulárnym ochoreniam. Využiť ho môžete všade, na pečenie, na prípravu nátierok, zmrzlín, alebo len tak vyjedať lyžicou. Ja ho mám rada zmiešané s rozpučeným banánom.

 

Ovsenné bio mlieko

Skvelá vec. Nájdete ho dokonca aj v predajniach Tesco. Toto ovsené mlieko je vyrobené z celého bio ovsa a neobsahuje arómy ani žiaden pridaný cukor ani iné sladidlo. Aj tak má veľmi príjemnú sladkastú chuť, ktorú mu dodáva prírodne fermentovaný ovos. Je oveľa ľahšie stráviteľné a na jeho chuť sa dá ľahko zvyknúť. Veľmi často používam aj ryžové, pohánkové a sójové mlieka. Využiteľnosť je nevyčerpateľná. Na raňajšie kaše, namiesto mlieka do kávy, na ochutenie omáčok, polievok, na kokteily, na pečenie .... je to na Vás.

 

Sušené paradajky v oleji

Sú výborné, majú skvelú chuť a hlavne je to dosť veľké balenie. Predáva ich Lidl. Nevadí mi v zásade, v akom oleji sú naložené, pretože ho aj tak nepoužívam. Použijem paradajky a oleje si dávam do pokrmu vlastné podľa druhu jedla a chuti, akú potrebujem dosiahnuť. Sušené paradajky používam asi všade, kde potrebujem čo i len trošku výraznú chuť. Do pesta, do kari, do šalátov, do mäsa, jednoducho majú nekonečné využitie.

 

Moja olejová mánia

Tak toto je časť mojej zbierky. Som závislá na olejoch. Podľa ájurvédy, ktorou sa trochu zaoberám, moje črevá potrebujú sézamový olej. Sedí to, pretože ho milujem najviac zo všetkých. Dokonca pri ájurvédskej masáži mi ho terapeuti vtierajú priamo do kože. Keby som mohla kúpem sa v ňom. Ale zbožňujem aj orieškovú chuť tekvicového oleja, arašidového aj ľanového ... a vôbec. Oleje sú neskutočne zdravé. Sú významným zdrojom vitamínu E, ktorý má silné antioxidačné účinky. Obsahujú množstvo nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú svoje špecifické vlastnosti napr. znižujú hladinu cholesterolu, pozitívne vplývajú na srdečnú činnosť, liečia atopické ekzémy, tiež dokážu znížiť hladinu cholesterolu v krvi. Jedzte oleje, dávajte si ich do šalátov, alebo len tak na lyžičku. Pozor, väčšina rastlinných olejov neznesie vysoké teploty, preto na tepelnú úpravu používajte len oleje na to určené. Ja používam olivový a ryžový.

 

Pšeničná celozrnná múka

Ak náhodou niekedy / dosť zriedka / použijem múku, tak jednoznačne celozrnnú. Najvýživnejšie a najhodnotnejšie sú totiž obilniny vo svojej prirodzenej celozrnnej podobe, v ktorej obsahujú najviac vitamínov, minerálov, stopových prvkov a vlákniny. Celozrnná múka, či už hladká alebo hrubá sa môže dokonca pridávať do bielej a postupne ju aj celkom nahradiť. Naše telo zásobujú polysacharidmi (zloženými cukrami), ktoré pomaly uvoľňujú energiu, a tým šetria podžalúdkovú žľazu, tzn. že nedochádza k prudkým výkyvom hladiny krvného cukru. Obsahujú veľa živín – sacharidy, bielkoviny, vitamíny, minerály ako horčík, železo, zinok, draslík a vápnik, vitamíny skupiny B a vlákninu. Pšeničná, ovsenná, špaldová, ražná - ktorákoľvek z nich je vynikajúcou a zdravou náhradou bielej múky.