Mäsité jedlá

Občas je potrebné zjesť aj mäso. Ale ak už, nech je kvalitné. A kľudne aj na večeru. Ja si večer dávam z mäsa najmä vývary s plnou miskou zeleniny, ale rada zobnem aj kvalitné prosciutto s cottage syrom a paradajkami. Nuž je to na Vás, ja Vám tu ukážem zopár dobrých tipov na večerné mäsové jedlá.

 

Tuniakový šalát s pečenou zeleninou a semiačkami

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 1 cuketu, 1 baklažán, 2PL sterilizovanej kukuričky,  1PL tekvicového oleja, 4PL olivového oleja,  2PL píniové oriešky, 1PL slnečnicové semiačka, 1 PL ľanové alebo sézamové semiačka, soľ, korenie, chilli korenie

Postup prípravy:

Nakrájame si cuketu a baklažán na malé kocky a opražíme na olivovom oleji do jemného zozlátnutia. Po upečení ochutíme korením, soľou a chilli, pridáme paradajkovú šťavu, kukuričku, tuniaka a jemne premiešame. Ku zmesi pridáme jemne na sucho opražené semiačka a píniové oriešky a na záver jemne zalejeme tekvicovým olejom.

 

Marinovaná mrkva na zelenej podstieľke s prosciutto chipsami

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

3 väčšie mrkvy, 2 hrste zmesi listových šalátov / poľníček, rukola, špenátové listy, hlávkový šalát a i./, 1 PL sézamový olej, 1 PL olivový olej, 1 ČL sézamových semiačok, 2 ČL balzamikovej redukcie, Štipka soli, Štipka korenia troch farieb, 2 ČL medu, 2 pláty prosciutta

Postup prípravy:

Mrkvu zbavíme šupky a opláchneme ju. V naparovacom hrnci si mrkvu naparíme asi na 25 minút. Medzitým si pripravíme marinádu na mrkvu. Opražíme sezamové semiačka na sucho na panvičke. Zmiešame sezamový olej, olivový olej, balzamikovú redukciu, šoľ, korenie a med. Po naparení necháme asi 2 minúty mrkvu odstáť, nakrájame ju na väčšie kusy a dáme do misky marinovať spolu s marinádou. Prosciutto natrháme na väčšie kusy a opečieme nasucho. Pripravíme si šalátové listy, ktoré len umyjeme a osušíme. Naukladáme ich do servírovacej misy a na ne položíme marinovanú mrkvu. Pridáme prosciutto chipsy a na záver posypeme opraženým sezamom.

 

Morčacie tartaletky s avokádom, fazuľou a chilli

Na 3 formičky o priemere asi 12cm potrebujeme:

1 morčacie prso / ideálne bio /, 1/2 hrnčeka bielej fazule, 1 avokádo, 1 chilli papričku / červenú /, 2PL Agáve, 1 hrnček strúhaného parmezánu, 1PL olivový olej, soľ, čierne korenie, na ozdobu poľníček

Postup prípravy:

Morčacie prso očistíme a nakrájame na tenšie pásiky, resp. väčšie rezance. Nasolíme ho, okoreníme a naprudko opražíme na 1 lyžici olivového oleja do zozlátnutia. Nakrájame avokádo na kocky, alebo ho môžeme aj popučiť vidličkou, pridáme nasekanú chilli papričku, soľ, korenie, a Agáve sirup. Premiešame, Fazuľu prepláchneme z plechovky od nálevu. Parmezán si nastrúhame, Vymastíme formičky olivovým olejom a ukladáme - morčacie prsia, avokádo, fazuľa, parmezán. Dáme zapiecť na maximum na cca 12 minút. Podávame s poľníčkom a ideálne so skvelým, kvalitným, dobre vychladeným suchým bielym vínom. 

 

Kura zapekané s chilli avokádom a nivou

Tak toto je veľká vec ! Je to pokrm presne podľa môjho gusta. Neskutočne jednoduché a šialene chuťovo vyvážené jedlo. Mäso tomu dá chrumkavosť a štruktúru, avokádo maslovú jemnosť, chilli ostrosť a sladkosť, niva slanosť a krémovitosť. No proste .... toto si naozaj vyskúšajte. 

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

2 kuracie prsia v bio kvalite, 1 avokádo, 1 menšia stredne štipľavá chilli paprička / každý nech rozhodne podľa seba, ja nemusím až veľmi ostré, mala som zelenú - ale vy môžete dať aj červenú - bude to vyzerať ešte krajšie /, 2ČL sirupu Agáve, soľ, biely peper, 1PL olivový olej, 1/2 syru Niva

Postup prípravy:

Kuracie prsíčka naporcujeme na menšie kúsky - je to na Vás, ja som prerezala napoly po dĺžke a ešte napoly - teda vznikli mi také menšie rezníky :-). Mäso opečieme na panvičke len na 1 PL olivového oleja, osolíme, okoreníme. Pečieme, kým mäsko pekne zozlatovie. Predhrejeme rúru na pečenie na maximum. Ošúpeme avokádo, popučíme ho vidličkou, pridáme k nemu štipku soli, sirup Agáve a nadrobno nakrájanú chilli papričku. Poriadne premiešame. Opečené mäso si rozložíme do pekáča a poukladáme naň zmes avokáda - pekne na každé mäsko zvlášť. Na záver naň rozdrobíme prstami syr Niva a dáme piecť na maximum na 8 minút. Potom prepneme na gril na max. a ešte asi 3 minúty ogrilujeme dochrumkava. Výsledkom budete nadšení. Do toho ! 

 

Halibut s mandľovo - otrubovou krustou s pečenou karotkou

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

400g filet Halibuta, 3 mrkvy, soľ, biely peper, 1/2 ČL sušený cesnak, sušené bylinky / podľa chuti - ja som dala bazalku, petržlenovú vňať, oregano /, 2PL žitné otruby / môžu byť aj pšeničné, ovsenné .../, 3PL parmezánu, 2PL sekané mandle, 5 PL olivový olej, 1ČL sézam, 2ČL balzamiková redukcia, šalát podľa ľubovôle

Postup prípravy:

Mrkvu ošúpeme a nakrájame na hrubšie paličky. Ochutíme ju olivovým olejom, balzamikovou glazúrou a soľou a dáme zapiecť na 180st asi na 25 minút. Asi 5 minút pred dopečením ju posypeme sézamom. Filet Halibuta naporcujeme na menšie kusy, opražíme na olivovom oleji so soľou a bielym peprom. Ochutíme cesnakom a bylinkami. Dokopy rybu opekáme asi 8 minút. Stiahneme zo sporáku a každý kúsok si posypeme pripravenou posýpkou - posýpka je zmiešaná z parmezánu, otrúb a sekaných mandlí. Navrchu krustu pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť na maximum asi na 5 minút - kým krusta nezačne hnednúť. Podávame s mrkvou a šalátom podľa chuti - ja som mala poľníčkovo - reďkovkový.

 

"Hemendex" s prepeličími vajíčkami

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

5ks prepeličích vajíčok, 5 plátkov kvalitnej šunky / ja som mala morčaciu /, 1ČL olivového oleja, štipka soli, korenia, chilli korenia, zelenina na obloženie - poľníček, rukola, paradajky.

Postup prípravy:

Na olivovom oleji opražíme šunku, pridáme prepeličie vajíčka a pečieme tak ako to máme radi. Ja mám rada vajíčka surovejšie, tak ich pečiem kratšie. Osolíme, okoreníme, nazdobíme zeleninu a hemendex vyklopíme na tanier. Klasika ale stále úúúžasná.

 

Indické Garam masala kura

Na prípravu porcie pre 2 potrebujeme:

2 kuracie prsia, 1PL zmes korenia Garama masala, 1ČL kurkumy, 1ČL červenej papriky korenia, 1ČL balzamiková glazúra, štipka soli, štipka chilli korenia, 1/2 balenia sójová smotana 

Postup prípravy:

Kuracie prsia nakrájame na väčšie kusy - nebabrite sa s tým, nemusia byť rovnomerné. Zmiešame v miske korenie GArama masala, kurkumu, papriku, balzamikovú glazúru, soľ, chilli, smotanu až nám vznikne hustá omáčka. Kuracie kúsky v nej namočíme / ideálne nechať aj cez noc / a premiešame. Nasypeme do pekáča a pečieme na 200st 35 - 40 minút. Podávame s ryžou, alebo kuskusom, príp.ako ja - len so šalátikom.

 

Pečený "hemendex" bez tuku

Prečo nie ? Hemendex považujeme za raňajkové jedlo, ale je náhodou super aj na večerné jedenie. Vajíčka, prosciutto, zelenina. Nie je tam nič, čo by ste si večer nemohli dať. Navyše je to pečené, takže ani štipka tuku.

Na prípravu 1 porcie z 2 vajec potrebujeme:

2 vajcia, 2 plátky prosciutto, soľ, chilli, korenie, poľníček a paradajku na dodanie zdravia :-)

Postup prípravy:

Nakrájame si prosciutto na tenké pásiky. Tie naskladáme do silikónových foriem na mafiny. Na to rozbijeme celé vajíčko - opatrne, aby sme neporušili žĺtka. Osolíme, okoreníme, pridáme chilli korenie a dáme piecť do rúry na 180st asi 10 minút / podľa toho, aké máte radi vajíčka - tekuté, či prepečené /. Za 10 minút budú vajíčka "medium". Necháme trošku vychladnúť a vyklopíme. Klasika - tak trochu inak.

 

Panenka v orechovej kruste

Nie každý je zdatný v príprave mäsa na spôsob steaku, priznajme si to, je okolo toho celá veda a komu sa to chce študovať. Chceme mať mäso mäkké a šťavnaté, dobre ochutené a zvonku chrumkavé. Ponúkam Vám recept na bravčovú panenku, podľa ktorého sa Vám na 100% podarí dodržať všetky kritériá dobre pripraveného steaku. Poďme na to.

Na prípravu potrebujeme:

1 kus bravčovej panenky, olivový olej, soľ, korenie, 3PL mleté vlašské orechy, paradajky na ozdobu

Postup prípravy:

Ja som si panenku rozdelila na 4 menšie kusy, 2 som odložila na neskôr, 2 som urobila hneď. Keď ste mäso vybrali z chladničky, nechajte ho aspoň 15min. odpočinúť pri izbovej teplote. Rozpálte panvicu a nalejte do nej olivový olej. Mäso dobre osušte a dajte rovno na rozpálenú panvicu. Opekajte z každej aj z bočnej strany cca 3 minúty / ja som opekala zo 4 strán po 3 minúty /. Uvidíte, že mäsko je zvnútra ružové a zvonku krásne dohneda opečené. V tejto fáze ho vyberte z panvice a nechajte asi 5 minút odležať. Tí, ktorí máte radi steaky raw tak vynechajte ďalší postup, my ostatní postupujeme nasledovne. Rozohrejeme si rúru na 200st. Medzitým si na pracovné prkno nasypeme orechy, panenku osolíme, opepríme a v orechoch vyváľame, poriadne pritlačíme, aby sa čo najviac orechov prilepilo. Mäso preložíme do vymasteného pekáča, trošičku ho ešte polejeme olivovým olejom a dáme piecť na 10 minút. Vytiahneme mäso z rúry a necháme ho prikryté odležať 10 minút. Medzitým si pripravíme zeleninovú prílohu, každý podľa svojej chuti. Mäsko nakrájame a výsledok - vidíte na obrázku, chutné, šťavnaté, prepečené, ale vo vnútri krásne jemne ružové mäso. Veľa šťastia. 

 

Tofuburgery s grilovanou kukuričkou v prosciutte

Tofuburgery ak pripravíte bez kukuričiek v prosciutte môžeme poňať aj do zeleninových jedál. V tejto verzii sú však zaradené sem :-).

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 údený tofu syr, 1 vajíčko, 1 ČL celozrnnej hladkej múky, 1/2 hrnčeka strúhanej cukety, soľ, korenie, majorán, petržlenová vňať, 2PL olivový olej, sterilizované kukuričky, 3 plátky prosciutta, paradajka

Postup prípravy:

Údený tofu syr rozpučíme vidličkou, nasypeme ho do misy a pridáme vajíčko, celozrnnú múku, cuketu, soľ, korenie, majorán, petržlenovú vňať a kvapku oleja. Naolejovanými rukami si spracujeme zo zmesi guličky, ktoré kladieme na rozpálenú panvicu a spučíme ich na malé placky. Akonáhle nám placky krásne zhnednú sú hotové. Sterilizované kukuričky obalíme v prosciutte a dáme na rovnakú panvicu ugrilovať do zlatista. Podávame s paradajkou alebo inou zeleninou podľa ľubovôle. 

 

Kuracia roládka plnená domácim pestom, pastou tahini, zelenými listami a prosciuttom

Na prípravu 1 rolády / 2 až 3 porcie / potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs, 2PL domáceho pesta z medvedieho cesnaku, zelené listy / poľníček, špenát, rukola ... / v množstve, ktoré pokryje celú plochu rolády, 1 PL pasty tahini, 5 plátov prosciutta, soľ, korenie, chilli, olivový olej, rukola, rozmarín, pečená zelená špargľa

Postup prípravy:

Kuracie prsia prerežeme napoly po celej dĺžke, aby sme vytvorili 2 tenšie pláty. Všetky 4 pláty naklepeme a na potravinovú fóliu na pracovnej doske naukladáme vedľa seba tak, aby vytvorili čo najväčšiu placku bez škár. Prsia osolíme, okoreníme, potrieme domácim pestom, pastou tahini, obložíme zelenými listami a nakoniec prosciuttom. Pomocou fólie tvarujeme opatrne roládu. Keď je stočená položíme ju koncovou stranou na rozpálenú panvicu s olivovým olejom, aby sa spojila a zároveň roládu opečieme dozlatova opatrne z každej strany. Počas pečenia ju potierame domácim pestom. Asi po 5 minútach pečenia vložíme prsia do rúry rozohriatej na 180st. a pečieme asi 25 minút, kým nebude aj vnútorná vrstva mäsa urobená. Ak rozkrojíte roládu a zistíte, že vo vnútri nie je prepečená, vráťte mäso ešte na 5 minút do rúry. Počas pečenia si ugrilujeme zelenú špargľu a upečenú roládu podávame so špargľou a zeleným rukolovým šalátom.