Zeleninové jedlá

Zelenina na večeru ? Áno, áno a ešte raz áno. Ugrilujte si ju, urobte si šalát, polievku, alebo ju len tak chrumajte priamo z chladničky. Jedzte večer zeleninu. V mojich večerných zeleninových receptoch uvidíte, že zelenina môže byť chutná, dokonca doslova nabitá chuťami. Tak poďme na to.

 

Špenátová omeleta s roztopeným hermelínom

Na prípravu 1 omelety potrebujeme:

3 vajcia, štipku soli, štipku sušeného cesnaku, štipku korenia, štipku chilli korenia, hrsť čerstvých špenátových listov, 1/2 balenia hermelínu, 1PL maslo Ghee

Spôsob prípravy:

Vajíčka si rozmixujeme v mixéri spolu so soľou, korením, chilli a cesnakom. Špenát opláchneme a sparíme pod horúcou vodou. Pripravíme si panvicu, ktorá môže ísť do rúry / ak takú nemáte, presuniete omeletu na vymastený plech / a nalejeme na rozpálenú panvicu s maslom Ghee. Necháme zo spodnej strany upiecť a rozložíme na vajíčkovu zmes sparené špenátové listy a nakrájané hermelínové pláty. Dáme do rozpálenej rúry na maximum, pečieme asi 5 min. - kým uvidíme, že je omeletka hotová aj zhora :-). 

 

Parený karfiol zapekaný v kari kruste

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1 karfiolovú hlavu, 4 vajíčka, 2 hrste nakrájanej petržlenovej vňate, 3 ČL kari korenia, 1 šálka strúhaného parmezánu, 2 PL špaldovej celozrnnej hladkej múky, Štipka soli, Štipka trojfarebného korenia

Postup prípravy:

Karfiol naparíme v parnom hrnci. Nechceme, aby bol úplne mäkký, pretože sa bude ešte piecť, preto kontrolujeme, aby bol „al dente“, teda trošičku chrumkavý. Zatiaľ si rozrobíme cestíčko – vymixujeme vajíčka, petržlenovú vňať, kari korenie, strúhaný parmezán, múku, soľ a trojfarebné korenie. Naparený karfiol necháme trošku vychladnúť. Vychladený ho vysypeme do pripravenej rozmiešanej zmesi. Poriadne, aby sa ňou celý obalil. Obalený karfiol rozložíme na pekáč a dáme do rúry piecť na 200st., kým uvidíme, že karfiol začína dostávať zlato – hnedú farbu. Podávať ho môžeme s čerstvým šalátom a jogurtovým dresingom.

 

Marinovaná pečená zelenina s domácou majonézou a parmezánom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1/2 stredne veľkého zeleru, 1 stredne veľkú cuketu, 2 PL parmezánu, 3PL olivový olej, 1ČL balzamiková glazúra, štipka soli, štipka čierneho korenia, ingrediencie na domácu majonézu - viď. Chuťovky

Postup prípravy:

Zeler nakrájame na hranolčeky a dáme ho krátko blanšírovať. Keď jemne zmäkne, zlejeme vodu a pomiešame ho v marináde, ktorú si pripravíme. Na marinádu teda potrebujeme 1PL olivový olej, balzamiková glazúra, soľ a čierne korenie. Poriadne v tom zeler premiešame a dáme do rúry na maximum, kľudne aj na gril, bude to rýchlejšie. Necháme, kým nám zeler chytí krásnu zlatistú farbu. Kým sa zeler pečie, pripravíme cuketu - nakrájame ju na kolieska a v 2PL olivového oleja ju upečieme do zlata. Tesne pred koncom pečenia ju posolíme, posypeme parmezánom a odstavíme. Servírujeme so zelerovými hranolčekmi a domácou majonézou, na ktorú máte recept u mňa v Chuťovkách. 

 

Studený cviklový šalát s nivou

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/2 hlávky stredne veľkej cvikly, 1/3 údeného tofu syra, 1PL sterilizovanej mrkvy, 1 PL sterilizovanej kukurice, 1/3 syru Niva, 1/2 ČL pažítky, soľ, peper, 1ČL olivový olej 

Postup prípravy:

V miske si pripravíme cviklový šalát. Nakrájame uvarenú cviklu na kocky - prúžky, ako sa Vám chce. Posolíme, okoreníme, pridáme olivový olej, kukuricu a mrkvu. Premiešame. Tofu nakrájame na tenké pásiky, natrháme nivu a zľahka premiešame so šalátom. Pri podávaní ozdobíme niečim zeleným, napr. poľníčkom.

 

Bielková omeleta s pečenou kari zeleninou

 

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

3 bielka, 1/2 balenia tofu syra bieleho prírodného, hrsť mrazenej zelenej fazuľky, hrsť mrazenej brokolice, 2 PL mrazeného hrášku, 1PL olivový olej, 1ČL kari korenia, 1/2 ČL sušený cesnak, soľ

Postup prípravy:

V miske si oddelíme bielka, trošku ich premiešame. Na panvicu dáme olivový olej a opečieme zeleninu. Keď už pomaličky zelenina hnedne, pridáme kari, cesnak, soľ a tofu. Pečieme, ešte cca 2 minúty. Potom vylejeme na zeleninu všetky bielka a posolíme. Počkáme, kým budú bielka hotové a omeletku vyklopíme na tanier.

 

Pečený tofu sendvič s teplým cviklový šalátom

Cvikla je kráľovná zeleniny.  Obsahuje meď, zinok, jód, ktoré podporujú pevnosť nechtov a vlasov, ďalej obsahuje vitamín E, pôsobiaci na regeneráciu organizmu a spomalenie starnutia, ďalej je bohatá na vlákninu, tiež draslík, horčík, vápnik, ktoré zabraňujú prekysľovaniu organizmu, obsahuje aj kremík, pôsobiaci na pevnosť väzív a pružnosť ciev. Verím, že tento môj recept si obľúbia aj najväčší cvikloví odporcovia :-)

 
 

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/2 bieleho prírodného tofu syra / môžete použiť aj údene tofu /, 1/2 hlávky stredne veľkej cvikly, 1PL sterilizovanej mrkvy, 1 PL sterilizovanej kukurice, 1/3 syru Niva, 1/2 ČL pažítky, soľ, peper, 1ČL olivový olej 

Postup prípravy:

V miske si pripravíme cviklový šalát. Nakrájame uvarenú cviklu na kocky - prúžky, ako sa Vám chce. Posolíme, okoreníme, pridáme olivový olej, kukuricu a mrkvu. Premiešame. Tofu nakrájame na 2 pláty po celej dĺžke, opečieme ich na panvici s olivovým olejom. Posolíme. Predhrejeme si rúru / ja som dala na gril / na maximum. Do pekáča uložíme 1 plát tofu naspodok, na to uložíme šalát, natrháme nivu a dáme zapiecť tak na 4 - 5min. Pri podávaní prekryjeme 2 plátom tofu a ozdobíme niečim zeleným, napr. poľníčkom.

 

Základný šalát

Tento šalátik je pre mňa taká alfa omega šalátov, je to základ, do ktorého si už potom primixujem, čo ma napadne, alebo čo mám práve dostupné. Priznám, že aj toto ochutenie a okorenenie mi veľmi vyhovuje. Vyskúšajte, či Vám chutí tak, ako mne :-)

 

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1hlávkový šalát, 10 cherry paradajok, 2 hrste špenátových listov, hrsť poľníčka, hrsť rukoly, štipka soli, štipka čierneho korenia, 1ČL balzamiková glazúra, 1PL olivový olej

Postup prípravy:

Šalát nakrájame alebo natrháme na väčšie kusy, špenát, poľníček a rukolu len uložíme tak ledabolo :-). Cherry paradajky prekrojíme. Všetko posolíme a okoreníme, prelejeme balzamikovou glazúrou a olivovým olejom. V miske si to premiešame. 

Moje tipy:

K šalátu si môžete pridať konzervu tuniaka vo vlastnej štave, šalátový syr, vajíčko na tvrdo a slnečnicové semiačka a máte skvelý tuniakový šalát. 

 

Pečená zeleninová panvica

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 šálku mrazenej brokolice, 1 šálku mrazenej zelenej fazuľky, 5 prepeličích vajíčok / alebo 2 slepačie /, 1/2 balenia bieleho prírodného tofu, 1/2 červenej papriky, 1 ČL kari korenia, 1/2 ČL sušeného cesnaku, soľ, biely peper, 1PL olivový olej, 1ČL maslo Ghee

Postup prípravy:

Na olivovom oleji a masle Ghee opečieme fazuľku a brokolicu. Asi po 8 minútach pečenia pridáme na plátky nakrájané tofu a po 2 minútach po tofu, pridáme vajíčka. Posolíme, opepríme, posypeme sušeným cesnakom a kari. Na vrch posypeme nakrájanou kapiou a podávame hoc aj priamo z panvice, ako som to urobila ja.

 

Parená kari brokolica zapekaná so syrom s modrou plesňou a sézamom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 čerstvú brokolicu / alebo 1 sáčok mrazenej brokolice /, 1 syr s modrou plesňou, 1PL sézamu, 1PL olivový olej, 1ČL mletého kari korenia, soľ, biely peper 

Postup prípravy:

Brokolicu naparíme / v parnom hrnci alebo nad hrncom v sitku /, naparenú ju dáme bokom, posolíme, okoreníme, posypeme kari korením, olivovým olejom a dobre premiešame. Posypeme syrom s modrou plesňou a sézamom. Pečieme na maxime, kým syr nezozlátne. Mimoriadne jednoduché ale super chutné večerné jedlo.

 

S.O.S. večera bez piplania :-)

Niekedy jednoducho otvorím chadničku a beriem, čo mi príde pod ruku. Hlavne večer už človek nemá veľmi energiu na vymýšľanie a tak postačí aj takýto SOS tanier.

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/2 cukety, 1/2 červenej mäsitej papriky, 2 paradajky, 6 reďkoviek, hrsť poľníčka, 1/2 balenia prírodného cottage cheese, soľ, korenie, chilli korenie, balzamiková glazúra, sušený cesnak, 3PL olivový olej, 1PL tekvicový olej

Postup prípravy:

Nakrájame si cuketu na kolieska, papriku na prúžky a opečieme na olivovom oleji. Pridáme soľ, korenie, chilli, balzamikovú glazúru a sušený cesnak. Pečieme so zhnednutia. Na tanier si pripravíme poľníček, paradajku a reďkovku, jemne to posolíme, posypeme sušeným cesnakom a zakapneme štipkou tekvicového oleja. Pridáme opečenú cuketu a papriku a spraskáme až sa tak zapráši :-) 

 

Chrumkavý šalátik s pečenou cuketou, mozarellou a paradajkovou marinádou

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 cuketu, 5ks sušených paradajok, 5 ks čerstvých paradajok, 4 reďkovky, 2 veľké hrste poľníčka, štipka sušeného cesnaku, 1 mozarellu, hrsť rukoly, hrsť baby špenátu, tekvicový olej, olivový olej, soľ, korenie, chilli, balzamiková glazúra

Postup prípravy:

Cuketu nakrájame ako sa nám páči - kolieska, kocky - je to na Vás. Na olivovom oleji ju opečieme dohneda. Do nádoby od mixéru dáme olivový olej, sušené paradajky, čerstvé paradajky, soľ, sušený cesnak a rozmixujeme nahladko. Dostaneme super paradajkovú marinádu alebo zálievku ... salsu - volajme si to ako sa nám páči :-). Nakrájame si reďkovku, mozarellu. Na tanier ustelieme zelené listy, na ne položíme reďkovky, cuketu, mozarellu, celé to osolíme, okoreníme, polejeme jemne balzamikovou glazúrou a tekvicovým olejom a na záver zakvapneme paradajkovou salsou. MŇAAAAAAAAAM.

 

Čerstvý šalát s tofu a baklažánom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 baklažán, 1 červená paprika, 3 stredne veľké paradajky, 1 balenie bieleho prírodného tofu, 1/3 balenia poľníčka, 1/3 balenia miešaného šalátu / tieto balené šaláty kupujem z Billy /,  soľ, čierne korenie, chilli korenie, balzamiková glazúra, cesnakový olivový olej, tekvicový olej

Postup prípravy:

Na cesnakovom olivovom oleji si upražíme na kocky nakrájaný baklažán aj s červenou paprikou. Tofu nakrájame na malé obdĺžničky, posolíme a tiež opečieme na olivovom oleji. Zmiešame si čerstvé šaláty s nakrájanými paradajkami a ochutíme ich soľou, čiernym korením, chilli, balzamikovou glazúrou, a tekvicovým olejom. Na záver jemne osolíme baklažán a papriku a pridáme k ochutenému šalátu.

 

Cuketovo mrkvové tagliatelle

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 cuketu, 1 veľkú mrkvu, 3PL olivový olej, 1PL sézamový olej, soľ, 2ČL sézamu, 1ČL ľanových semiačok, 1PL balzamiková glazúra, 1 syr Niva

Postup prípravy:

Poriadne umyjeme cuketu a mrkvu, keďže ich budeme konzumovať aj so šupkou. Vezmeme si škrabku na zemiaky a budeme škrabať tenké pásiky - presne ako keď oškrabávame zeleninu do polievky. Snažíme sa, aby boli pásiky približne rovnaké. Po ostrúhaní si zeleninu namarinujeme v olivovom oleji, balzamikovej glazúre, soli, sézame a ľane. Necháme postáť koľko sa dá, kľudne aj niekoľko hodín. Ja som mala cez noc. Ale nemusí byť, ak sa ponáhľate, netreba nechávať odstáť. Vezmeme si plech, potrieme ho olivovým olejom a nanesieme rukou kôpky zeleninových tagliatelle. Rozdrvíme si Nivu v prstoch a posypeme ňou zeleninové kôpky. Dáme piecť na grilovanie na 180st. asi 15 minút - alebo kým uvidíte, že zelenina a Niva hnednú. Po vybratí z rúry jemne pokvapkajte sézamovým olejom a polejte balzamikovou glazúrou. Super chrumkavá maškrta.  

 

Expresná večera za 90 sekúnd :-)

Ak máte domáce produkty, nemusíte byť žiadne kuchárske eso. Veľká domáca mäsitá paradajka, k nej božsky zdravý kozí syr, zelené listy - to je jednoducho fantázia.

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 veľkú domácu mäsitú paradajku, 6 plátkov domáceho kozieho syru, 2 hrste poľníčka, hrsť bazalky - čerstvej, olivový olej, oriešky podľa chuti / môžu - nemusia byť /, soľ, korenie, balzamiková redukcia / ja som nedala - ale mohla som :-) / 

Postup prípravy:

Nakrájame na plátky paradajku a syr a vrstvíme aj so zeleninou. Osolíme, opepríme, polejeme olejom a balzamikom. Na záver posypeme orechami.

 

Zapekaná baklažánová pagoda

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 menší baklažán, 1 paradajku, 6 hrubších plátkov syru Gouda / ešte lepšia je mozarella - ja som ju práve nemala :-) /, 1PL čerstvej alebo mrazenej nasekanej bazalky, 2 PL olivový olej, 1/2 ČL sušený cesnak / môže byť aj čerstvý roztlačený - 1 strúčik /, soľ, biele korenie

Postup prípravy:

Baklažán nasolíme, necháme odstáť a utrieme. Pokvapkáme olejom, okoreníme, pridáme sušený cesnak a krátko opečieme, kým jemne zhnedne. Povyberáme opečené kúsky a rozložíme ich na pekáč. Na ne ukladáme paradajky, bazalku a potom syr. Dáme zapiecť na gril na maximum asi na 12 minút - kým syr krásne zhnedne. Papáme len tak rozložené, alebo keď chceme byť trendy, tak to naukladáme na seba ako pagodu a podávame s listom čerstvej bazalky.

 

Božské lečo s cuketou

Je zaujímavé, že lečo sa považuje za smiešny pokrm zo študentských čias, ktorý v reštauráciách ani nenájdete. Francúzi majú svoje lečo, len trošku z iných ingrediencií :-) a vo vegetariánskej podobe, a tým je Ratatuille a urobili z neho luxusné jedlo drahých reštaurácií. Pre mňa je lečo top pokrm plný zeleniny a zdravých chutí v skvelej omáčke, no a pridať si doň môžete čo Vás len napadne. Tu je moja verzia.

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 malú cibuľu, 3 papriky, 1 menšiu cuketu, 10 malých cherry paradajok, 1/2 konzervy drvených paradajok, 1 vajíčko, 2PL olivový olej, soľ, peper, chilli korenie, 1 ČL javorového sirupu

Postup prípravy:

Na olivovom oleji opražíme cibuľu, pridáme papriku a cuketu a opražíme do mierneho zhnednutia, alebo aspoň zmäknutia. Potom pridáme cherry paradajky, necháme ich dusiť asi len minútku, ďalej vlejeme drvené paradajky a na záver pridáme rozmiešané vajíčko a dobre premiešame. Osolíme, opepríme, pridáme chilli a javorový sirup. Premiešame a papáme.

 

Zelenina z grilu v pikantnej marináde

Zbožňujem grilovačky, skvelé jedlo, víno, kamaráti, rodina. To je niečo pre mňa. Posledné letá však obľubujem grilovať najmä zeleninu. V mojich receptoch uvidíte, že na gril môžete položiť fakt hocičo. Nemusí to byť len mäso, klobásy, špekáčky a slanina. Tu je jedna z mojich zdravých grilovačiek.

Na prípravu 2 riadnych porcií potrebujeme:

1 menšia cuketa, 1 menší baklažán, 1 tofu / podľa ľubovôle, super je aj údené /, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 oranžová paprika, 10 paličiek špargle, pár cherry rajčiatok na ozdobu, na marinádu: 2 PL sézamový olej, 1PL balzamiko redukcia, 1/2 citrónu - šťava, soľ, korenie, chilli,  1 PL chilli omáčky sladkej, 1 ČL medu

Postup prípravy:

Rozpálime si gril a medzitým, kým sa nám rozohreje nakrájame zeleninu. Ja ju krájam po dĺžke, krajšie to vyzerá. Tofu tiež nakrájame na dlhšie pásiky. Zeleninu vložíme do väčšej misy a zo surovín na marinádu vymiešame marinádu a vylejeme ju na zeleninu. Vezmeme ďalšiu veľkú misu a zeleninu spolu s marinádou presypávame z misy do misy, aby sa marináda dostala všade a poriadne obalila zeleninu. Keď sa nám gril rozohrial, poukladáme naň zeleninu a grilujeme z každej strany, kým nemáme krásne karcinogénne prúžky :-) Podávame so cherry rajčatami a ak máte chuť dajte si to s nejakým chutným tvarohovým dipom. 

 

Originálne šalátové mištičky

Prečo by mal byť šalát nudný ? Veľakrát, keď poviem môjmu manželíkovi, že mu urobím na večeru šalát, prevráti oči. No a potom, keď ho zje, povie mňam, to bolo fajne. Tak blysnite sa aj Vy, ponúkam Vám originálny recept na šalát, za ktorý Vás budu všetci zbožňovať. Pritom je tak jednoduchý.

Na prípravu porcie na obrázku potrebujeme:

1/2 šalátovej hlavky, 1/2 baklažánu, 1/2 menšej cukety, 1/2 červenej papriky, 1 väčšiu paradajku, 1PL domácej paradajkovej salsy, 1 PL sézamový olej, 1 PL sézamové semiačka, 1/4 prírodného bieleho tofu, balzamiková redukcia / len na ochutenie / soľ, korenie, chilli, olivový olej

Postup prípravy:

Šalátovú hlávku prekrojíme napoly, a obtrháme listy tak, aby sa nám vytvorili šalátové mištičky. Bude to originálne podávané, každý si vezme naloženú šalátovú mištičku. Rozložíme ich teda na misu, v ktorej budeme podávať / v mojom prípade pekáč :-) / a ideme pripravovať náplň. Papriku nakrájame na kocky a opražíme na olivovom oleji, baklažán a cukety nakrájame tiež na kocky a opražíme na olivovom oleji, osolíme opepríme. Ja som papriku pražila zvlášť, ale môžete aj spolu s cuketou a baklažánom. Medzitým si nakrájame do misy na kocky paradajku a zvyšok šalátu, no a postupne pridáme opečené suroviny. Zamiešame a plníme mištičky. Na záver pokvapkáme sézamovým olejom, balzamikovou redukciou, soľou, korením a chilli a posypeme prírodným tofu nakrájaným na drobné kocky. Polámeme knekebrot a pokvapkáme ho sem-tam domácou paradajkovou salsou. Večer si to dajte bez toho knekebrotu.

Moje zdravé prkno

Niekedy nemám chuť vymmýšľať nové kombinácie a niekedy mám proste prázdnu chladničku. No a na takéto chvíle je tu moje zdravé prkno :-)

Na prípravu potrebujeme:

1 baklažán, 1 cuketu, 1 údené tofu, sézamové semiačka, olivový olej, soľ, korenie, balzamiková redukcia, sézamový olej, poľníček na ozdobu

Postup prípravy:

Údené tofu si namarinujeme do marinády zo sézamového oleja, balzamikovej redukcie, soli, korenia a necháme postáť, kým naň nepríde rad. Zeleninu nakrájame na kolieska a pečieme na olivovom oleji do zhnednutia. Ku koncu pečenia osolíme, posypeme sézamom a parmezánom. Na rad prichádza tofu - dáme ho tiež piecť na olivový olej kým nezhnedne. Pred koncom tiež posypeme sézamom. Je zaujímavé, ako údené tofu skvele chutí. Prisahám, ako slanina. Aj tak vonia. Tak naservírujte si to na prkno a ozdobte poľníčkom. Dobrú chuť.

 

Zelerové hranolčeky s domácou jogurtovou chilli majonézou

Zeler je podľa mňa podceňovaná zelenina. Väčšina z nás ho rozvarí v nedeľnej polievke a tým to hasne. Zeler sa dá pritom použiť na tisíc spôsobov. Dá sa jesť nastrúhaný v šaláte, grilovaný, vyprážaný, dusený ... Nehovoriac o jeho zdravotných účinkoch. Posilňuje imunitu, obsahuje C vitamín, pôsobí ako diuretikum, znižuje cholesterol, upravuje krvný tlak, reguluje hladinu cukru, je skvelým antioxidantom a v neposlednom rade pôsobí ako afrodiziakum. Tak začnime jesť zeler - tu je jeden zo spôsobov jeho netradičnej úpravy.

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/4 zeleru, olivový olej, soľ

Postup prípravy:

Zeler si nakrájame na hranolčeky. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a zelerové hranolky v ňom pečieme. Jemne osolíme a keď hranolčeky zhnednú, vyberieme, osušíme na papierovej utierke a podávame s domácou jogurtovou majonézou s chilli / recept na majonézu si pozrite v rubrike Chuťovky /. MŇAM. 

 

Zapekané zeleninové hniezda s marinovanými tofu hranolčekmi

Na prípravu 4 hniezd potrebujeme:

1 mrkva, 1 stredne veľká cuketa, 1/2 hrnčeka nastrúhanej cvikly, 1 biele tofu, parmezán a sézamové semiačka na posypanie, štipka soli, korenie, 2PL sézamový olej, 2 ČL balzamikovej redukcie, 2 ČL sójovej omáčky sladkej, olivový olej 

Postup prípravy:

Mrkvu a cuketu poriadne umyjeme, ideálne aj hubkou na riad, a spolu so šupkou nastrúhame pomocou škrabky na tenučké hobliny. Vložíme hobliny do misy, pridáme cviklu a zalejeme marinádou, ktorú sme si pripravili zo sézamového oleja, balzamikovej redukcie, sójovej omáčky, soli a korenia. Chvíľu hobliny marinujeme a medzitým si nakrájame biele tofu na hranolčeky a naložíme ho do rovnakej marinády. Vezmeme pekáč a točivým pohybom naberieme zeleninové hobliny tak, aby nám na pekáči vytvorili kôpku. Posypeme zeleninu parmezánom a sézamom a dáme do rúry ugrilovať na 200st. asi 5 minút, pokiaľ nám syr nezozlatne. Kým sa zeleninové hobliny grilujú, rozpálime si panvicu a opečieme namarinované tofu hranolčeky. Na tanier servírujeme spoločne so zeleninovým hniezdom a ozdobíme balzamikovou redukciou.

 

Zeleninová fritata 

Vo väčšine prípadov sa fritata považuje za jedlo na raňajky, príp. brunch, podľa mňa je ale zložením ideálnym večerným pokrmom. Obsahuje vajcia, zeleninu, kvalitné syry ... pokiaľ si ju dáte so zeleninovým šalátom a bez pečiva je z toho geniálna večera. Pre tých, ktorí si strážia bielkoviny, odporúčam použiť 1 celé vajce a 2 bielka.

Na prípravu 1 fritaty o priemere 12cm potrebujeme:

3 vajcia, 1/2 červenej a zelenej papriky, 1 jarnú cibuľku, soľ, korenie, 1/2 balenia slaný balkánsky syr, 1 ČL parmezán, sušené chilli korenie, 1 ČL pažítka, 1 PL nasekaná petržlenová vňať, 1 ks sušenej paradajky, 1ČL olivový olej 

Postup prípravy:

Vajíčka si zmiešame v miske, so soľou, korením, pažítkou a vňaťou. Jarnú cibuľku vložíme do rozpálenej panvice a krátko restujeme, Papriky a sušenú paradajku nakrájame na drobné kúsky a orestujeme na cibuľke. Po chvíli zalejeme vajíčkovou zmesou a pečieme. Nalámeme do vajíčok slaný syr na väčšie kocky - úplne hala bala, nepravidelne. Asi po 4 minútach si vezmeme tanier, prikryjeme nim fritatu a  vyklopíme naň celú zmes. Neprepečenou stranou ju vrátime späť na panvičku tak, že pôvodne spodnú stranu máme navrchu. Dopečieme asi 2 minúty a opäť vezmeme tanier a fritatu naň preklopíme. Podávame ju s nakrájanou paprikou, parmezánovými hoblinami a chilli korením.

 

Karfiol ako mozoček

Na prípravu pre 4 porcie potrebujeme:

1 karfiol, 10 šampiňónov, 1 cibuľu, 5 vajec, hrsť petržlenovej vňate, soľ, korenie, olivový olej, parmezán, zeleninu na ozdobenie

Postup prípravy:

Karfiol očistíme a krátko blanšírujeme, alebo naparíme v parnom hrnci. Očistíme si cibuľu, orestujeme ju na olivovom oleji a pridáme šampiňóny nakrájané na malé kúsky a hlavičky blanšírovaného  karfiolu. Restujeme, kým sa zmes neprevonia, teda max. 5 minút. V miske si vymiešame vajcia, soľ, korenie a pridáme na panvicu k restujúcej sa zmesi. Keď sa vajíčka spoja s karfiolovou zmesou, odstavíme panvicu, pridáme strúhaný parmezán a petržlenovú vňať. Ozdobíme rukolou a paradajkou.

 

Grilovaná zelenina marinovaná v domácom cesnakovom peste s rozmarínom a bylinkami

Na prípravu potrebujeme:

2 mrkvy, 1 cuketu, 3 petržleny, 1/4 zeleru, 5 klasov zelenej špargle, 1 celý cesnak, rozmarín, 2 PL domáceho pesta, 1 PL sladká sójová omáčke, 1ČL balzamiková redukcia, soľ, korenie, rozmarín, pažítka, olivový olej

Postup prípravy:

Zeleninu umyjeme, zeler, mrkvu a petržlen aj očistíme, nakrájame na úhľadné kúsky. Mrkvu, petržlen a zeler krátko poblanšírujeme, aby zelenina trošku zmäkla a rýchlejšie sa ugrilovala. Vyberieme blanšírovanú zeleninu a spolu s cuketou a špargľou vložíme do potravinového sáčku. Pripravíme si marinádu z domáceho pesta / recept nájdete v rubrike chuťovky /, olivového oleja, sladkej sójovej omáčky, balzamikovej redukcie, soli a korenia. Marinádu vylejeme do sáčku so zeleninovu a necháme marinovať. Stačí 15 min., ale môže byť aj hodinka - podľa toho, koľko máte času. Rozohrejeme si rúru na gril na 200st. a vysypeme zeleninu spolu s marinádou, rozpoleným cesnakom a rozmarínom na pekáč. Poriadne to v ňom premiešame, aby sa marináda dostala všade a už len zapekáme, kým zeleninka nezačne krásne hnednúť. 

 

Večerná zeleninová nálož - skvelý vitamínový doping

Na prípravu potrebujeme:

Šalát vo veľkej mise: 1/2 sáčku hotový zeleninový mix / má ho Billa, Tesco /, hrsť poľníčka, 5 ks reďkovka, 1/2 stredne veľkého baklažánu, 1PL olivový olej, 1ČL balzamiková redukcia, soľ, korenie, sušený cesnak

Zapekané zeleninové hniezda v 4 miskách: 1 veľká mrkva, 1 malá cuketa, 2PL strúhaný parmezán, 1 ČL domáce cesnakové pesto, sézamový olej

Biela miska dolu vľavo: 1 biele tofu, 1 PL olivový olej, štipka sušeného cesnaku, 1ČL balzamiková redukcia, soľ, korenie

Biela miska dolu vpravo: Domáce cesnakové pesto / recept nájdete v rubrike chuťovky /

Postup prípravy:

Šalát vo veľkej mise: Zmiešame šalát z hotovej zmesi spolu s poľníčkom, paradajkou a reďkovkou. Baklažán si nakrájame na kocky a ochutíme soľou, korením a sušeným cesnakom a hojne polejeme olivovým olejom. Opečieme dohneda. Baklažán vyklopíme do misy so šalátom a celé to ochutíme ingredienciami uvedenými vyššie.

Zapekané zeleninové hniezda v 4 miskách: Mrkvu a cuketu poriadne umyjeme, ideálne aj hubkou na riad, a spolu so šupkou nastrúhame pomocou škrabky na tenučké hobliny. Vložíme hobliny do misy, zalejeme marinádou, ktorú sme si pripravili zo sézamového oleja, cesnakového pesta, soli a korenia. Vezmeme misky a točivým pohybom naberieme zeleninové hobliny tak, aby nám vytvorili kôpku. Posypeme zeleninu parmezánom a dáme do rúry ugrilovať na 200st. asi 5 minút, pokiaľ nám syr nezozlatne.

Biela miska dolu vľavo: Tofu nakrájame na hranolčeky a namarinujeme ho do marinády z vyššie uvedených ingrediencií.

Biela miska dolu vpravo: Domáce cesnakové pesto / recept nájdete v rubrike chuťovky /

 

Cviklové placičky s bylinkový syrom cottage

Na prípravu 3 - 4 placičiek potrebujeme:

1 menšia cvikla, 1PL celozrnnej hladkej múky, 1 vajíčko, štipka kmínu, 2PL olivový olej, 1 strúčik postrúhaného cesnaku, 1PL parmezánu, 1ČL majoránka, 1PL syr cottage, štipka kôpru na ochutenie syra

Postup prípravy:

Všetky ingrediencie na cviklové placky zmiešame a vytvarujeme pekné placičky podľa fantázie. Pečieme na horúcej rozpálenej panvici, kým cítime na obracačke, že placky sú chrumkavé a teda už opečené. Podávame ich so syrom cottage ochuteným čerstvým kôprom.