Sviatočné jedlá
žím sa na týchto stránkach ponúknuť Vám známe aj nové sviatočné jedlá v zdravých verziách. Verím, že si na nich pochutnáte.
Gaštanovo - rumové guličky plnené čokoládou
Na prípravu 15 ks guličiek potrebujeme:
cca 400g jedlých gaštanov / alebo 2 ks bio gaštanové pyré /, 5 PL ovsených vločiek, 3 PL strúhaného kokosu, 3 PL mletých orechov / ja som mala lieskové - môžu byť akékoľvek /, 3 PL sušených brusníc, 2PL javorový sirup, citrónová šťava z 1/2 citrónu, 1PL rumovej arómy / kto chce, tak kľudne aj kvalitný rum / 5PL kakaa, 1 tabuľka 85% čokolády, 1PL masla Ghee
Postup prípravy:
Gaštany rozmixujeme úplne na kašu / ak máme pyré, len dáme do misky / a pridáme javorový sirup. Ďalej pridáme vločky, kokos, orechy, vopred asi 1/2 hod.namočené brusnice, citrónovú šťavu, rumovú arómu a ak sa nám zdá zmes príliš hustá na zamiešanie, kľudne ju rozrieďme troškou prevarenej vody. Zmes má byť tuhá a dobre tvarovateľná. V mikrovlnke si roztopíme čokoládu s maslom ghee / alebo klasickým maslom /. Pripravíme si do misky kakao a tvarujeme guličky, ktoré plníme trochou rozpustenej a vychladenej čokolády tak, že do guľky urobíme prstom dieru, do nej zlejeme z lyžičky čokolády a dieru zaplátame. Na záver ich poriadne vygúľame v kakau a dávame ich do košíčkov.