Mäsité jedlá

Priznám sa, že mäso sa v mojom jedálničku vyskytuje zriedkavo. Nahrádzam ho strukovinami. Ak si ho však dám, vyberám si. Ak je kuracie, nech je bio. Ak je hovädzie, nech je z farmy. Ak je ryba, nech je čerstvá. Ak si mäso raz za čas pripravím, stojí za to !  Presvedčte sa o tom v mojich receptoch na mäsité jedlá.

 

Teplý tuniakový šalát so pšenom a pečenou zeleninou

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

2/3 hrnčeka pšena, 1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave, 2 menšie cukety, 1 menší baklažán, 1 červenú papriku, 2PL sterilizovanej kukuričky, 3PL strúhaného parmezánu, 3PL šťavy z pasírovaných paradajok v konzerve, 5 PL olivového oleja, soľ, korenie, chilli

Postup prípravy:

Pšeno si uvaríme podľa návodu. Necháme v hrnci a pokračujeme so zeleninou. Nakrájame si cuketu, baklažán a papriku na malé kocky a opražíme na olivovom oleji do jemného zozlátnutia. Po upečení ochutíme korením, soľou a chilli, pridáme paradajkovú šťavu, kukuričku, tuniaka a jemne premiešame. Ku zmesi pridáme pšeno a na záver strúhaný parmezán. 

 

Sushi style šalát so zázvorom a sójovou omáčkou

Zbožňujem sushi. Mám pár najobľúbenejších kombinácií, ktoré si rada doprajem. V sushi mi chutí losos, avokádo, reďkovka, uhorka, samozrejme riasa nori atď. Dnes som sa rozhodla pripraviť sushi ale na spôsob šalátu. Použila som obľúbené ingrediencie a doplnila to zázvorom a sójovkou. Výsledok bol nad očakávania.

Na prípravu 4 porcií potrebejeme:

1 hrnček ryže vhodnej na prípravu sushi, 1 zrelé avokádo, 3 plátky riasy nori, 150g lososa bez kože, 1 bielu reďkovku, 1dcl ryžového octa, 1PL brezového cukru, soľ, hotový naložený zázvor / dostať v sieťach Tesco /, 2dcl kvalitnej sójovej omáčky

Postup prípravy:

Uvaríme si vopred ryžu podľa návodu. Jemne osolíme vodu, v ktorej sa varí. Po uvarení ju necháme vychladnúť. Nakrájame si na tenké prúžky riasu nori, avokádo, reďkovku aj lososa. Zmiešame ich s vychladenou ryžou a zalejeme zmesou ryžového octu a cukru. Premiešame a podávame so sójovou omáčkou a zázvorom. 

 

Bio kura na paprike so špaldovo - špenátovými haluškami

Na prípravu 6 porcií potrebujeme:

2 celé bio kuracie stehná, bio kuracie prsia z 1 kuraťa, / ja som mala celé bio kura - nohy a prsia som použila na paprikáš a zvyšok do polievky /, 1 cibuľa, 1 červená paprika, 1 mandľová bio smotana / husté mlieko, 1 ČL červenej papriky - korenia, soľ, čierne korenie, rasca drvená, štipka chilli korenia, 2PL maslo Ghee, na halušky - 1 a pol hrnčeka celozrnnej polohrubej špaldovej múky, poriadna hrsť čerstvých špenátových listov, 2 vajcia, soľ, sušený cesnak, 1PL roztopeného masla Ghee, 1 hrnček mlieka / plnotučného /

Postup prípravy:

Na masle Ghee si orestujeme nakrájanú cibuľu. Asi po 2 minútach pridáme nakrájanú papriku. Je to jedno ako nakrájate, lebo to aj tak rozmixujeme. Restujeme ešte ďalšie 2 minútu a pridáme naporcované kuracie nôžky a prsia. Ja som oddelila horné a spodné stehná a prsia som zasa rozkrájala na 4 časti. Chvíľu restujeme na cibuľovo-paprikovej zmesi. Pridáme soľ, čierne korenie, rascu. Ešte 2 minúty dusíme a zalejeme vodou tak, aby stehná boli do polovice ponorené. Necháme ďalej pod prikrývkou dusiť cca 30 minúť. Keď sa nám zdá, že už je kurča takmer hotové vyberieme ho bokom a do šťavy, v ktorej sa dusilo nalejeme mandľovú smotanu, pridáme červenú papriku a chilli a celú zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Do omáčky vložíme späť kura a dusíme, kým je kurča úplne mäkké. Ak je potrebné ešte dosolíme, alebo pridáme viac korenia. Každý podľa svojej chuti. Pustíme sa do halušiek. Dáme si zovrieť vodu vo veľkom hrnci, osolíme ju. Vezmeme si nádobu od ponorného mixéru a vylejeme do nej vajíčka spolu s listovým špenátom a premixujeme to na jednoliatu zmes. Do misy si vysypeme múku, soľ, cesnak, roztopené maslo Ghee a mlieko a prilejeme vymixované vajíčka so špenátom. Celé to dobre premiešame a cez sitko na halušky precedíme pripravené cesto. Papáme kurča s omáčkou a haluškami. Dobrú chuť.

 

Quesadillas s chilli con carne "a la Naty"

Na prípravu 4 porcií / 4 tortilly / potrebujeme:

500g hovädzieho mletého mäsa, ideálne v bio kvalite / ja som mala zadné /, 1 cibuľu, 1/2 plechovky bielej malej fazuľky, 3PL sladkých kukuričiek, 1 červená chilli paprička, 1 zelená chilli paprička, 1/2 menšej červenej papriky, 1 plechovka pasírovaných paradajok, 2PL kokosového cukru, 1PL maslo Ghee, 3PL strúhaného parmezánu, 2PL pažítky nasekanej, 1ČL oregána sušeného, sušený cesnak, soľ, čierne korenie a chilli korenie - každý podľa potreby, 4 celozrnné tortilly

Postup prípravy:

Nakrájame si nadrobno cibuľu, chilli papričky a červenú papriku. Na rozpálenú hlbokú panvicu si vložíme maslo Ghee a pridáme cibuľu. Chvíľku - asi 1 min. restujeme, potom pridáme chilli papričky a červenú papriku. Necháme restovať asi 1 ďalšiu minútu. Pridáme mleté hovädzie. Restujeme, kým mäso nie je surové. Tak pridáme fazuľu, kukuricu a pasírované paradajky. Za stáleho miešania pridáme cukor, strúhaný parmezán a dochucovacie korenia. Na záver pridáme nasekanú pažítku. Na gril si rozložíme tortillu a z polovice ju naplníme zmesou. Ohneme na polovicu a pečieme, kým je tortilla navrchu chrumkavá. Postup opakujeme so všetkými tortillami. Podávame s paradajkami a posypané chilli korením. 

 

 

Pečená pražma s batátovým pyré a domácim bylinkovým maslom

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 pražmu, 1 stredne veľký batát, 3PL nasekanej petržlenovej vňate, 1PL sušenej majoránky, 1ČL sušeného cesnaku, 3PL + 1ČL maslo Ghee, soľ podľa potreby, korenie podľa potreby, chilli podľa potreby, štipka mletej rasce, 1PL olivového oleja

Postup prípravy:

Pražmu umyjeme. Celý batát aj so šupkou uvaríme v osolenej vode. Pripravíme si vymiešaním zmes maslo Ghee, 2PL petržlenová vňať, sušená majoránka, sušený cesnak, soľ. Vezmeme si nejaké pekne silikónové formy / ja som mala v tvare srdiečka / a naplníme ich maslovou zmesou. Vložíme do mrazničky. Časť maslovej zmesi, asi 1/3 si necháme a pridáme do nej ešte rascu, chilli a korenie. Rybu osolíme a potrieme maslovou zmesou, poriadne aj vo vnútri. Rúru si predhrejeme na maximum na grilovanie. Rozpálime panvicu s olivovým olejom a asi 5 minút opekáme z každej strany, aby bola rybka na povrchu chrumkavá. Po opečení ju vložíme na 5 až 10 minút / záleží od veľkosti rybky / ešte do rúry. Kým sa pražma pečie v rúre, olúpeme batát a s pučítkom na zemiaky ho popučíme. Pridáme doň 1ČL maslo Ghee, 1PL petržlenovú vňať a štipku rasce. Pražmu vyberieme, necháme ju odležať asi 5 minút a podávame s batátom, bylinkovým  maslom a čerstvým zeleným šalátikom.

 

Mäkučká hovädzinka na hubách s pohánkovými krúpkami

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

4 plátky zadné hovädzie / ideálne použiť z domáceho chovu /, 2 hrste sušených húb / mix, aký máte usušený /, 1 menšia cibuľka, 1 hrnček hovädzieho vývaru / alebo podľa potreby /, 2PL Agáve, 1 PL dijonskej horčice, po podľa potreby soľ, podľa potreby korenie, podľa potreby chilli korenie sušené, 1 sójová smotana, 1PL kopcovitá hladkej pohánkovej múky, tuk na pečenie / kokosový bez vône a chuti, alebo olivový olej, alebo maslo Ghee /, 1 hrnček pohánky

Postup prípravy:

Hovädzie nakrájame na tenučké rezance. Cibuľku nakrájame na malé kocečky. Huby namočíme. Na tuku oprážíme cibuľku a pridáme hovädzie. Restujeme pod pokrývkou domäkka. Ak si to bude žiadať, podlievame vývarom. Asi po pol hodine restovania pridáme huby, soľ, korenie, chilli, horčicu, Agáve a restujeme do mäkka - približne 20 minút až 1/2 hodinku / podľa toho aké hrubé rezance ste nakrájali /. V malej miske si rozmiešame sójovú smotanu / môže byť aj iná - rastlinná ako napríklad ovsená, ryžová / spolu s pohánkovou múkou a postupne pridávame do takmer už hotového mäska. Prilievame postupne a sledujeme konzistenciu, aby omáčka nebola príliš hustá, ale ani riedka. Necháme prevrieť a odstavíme. Na záver ešte podľa potreby ochutíme - soľou, korením, chilli ....Uvaríme pohánku podľa návodu. Podávame mäsko s troškou pohánky so zeleninou alebo zeleným šalátikom. Dobrú chuť :-)

 

Jazmínové krémové rizoto s pečenou špargľou, mladým hráškom a pareným lososom

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1/2 hrnčeka jazmínovej ryže za surového stavu, 1/2 hrnčeka mladého cukrového hrášku, 5 ks zelených šparglí, 2 filety lososa, 1 plechovka kokosového mlieka, himalájska soľ / môže byť aj klasická /, štipka korenia, štipka sušeného chilli na ozdobu, 2PL maslo Ghee, 2PL strúhaného parmezánu

Postup prípravy:

Filety lososa umyjeme, jemne nasolíme a postavíme na 15 min. do parného hrnca. Po 15 min. ich položíme bokom. Nakrájame si špargľu na cca 1 cm dlhé kúsky a opražíme ju na 1 ČL masla Ghee jemne do chrumkava. Dáme stranou. Mladý hrášok si zatiaľ opláchneme a tiež si ho pripravíme bokom. Parmezán nastrúhame a počkáme, kým príde jeho chvíľa. Ryžu opláchneme a na hlbšej panvici roztopíme 1PL masla Ghee. Ryžu chvíľku opražíme a následne zalejeme kokosovým mliekom zmiešaným s vodou. Množstvo mlieka a vody by malo byt 1,5 x viac ako ryže. Za stáleho miešania ryžu uvaríme al dente, nech je jemne chrumkavá. Kto chcete úplne uvarenú ryžu, pridajte 2x také množstvo mlieka + vody ako je ryže. Osolíme a miešame, až kým sa nevyparí všetko mlieko s vodou a ryža je krásne krémová. V tejto fáze pridáme mladý hrášok a trošku korenia, tiež parmezán a miešame ešte asi 2 - 3 minútky. Ak sa Vám zdá, že je rizoto veľmi suché, neváhajte a podlejte ho vodou, miešajte, kým sa voda opäť neodparí a rizoto nie je také mäkké, aké ho chcete vy. Na záver pridáme pečenú špargľu, rukou natrhané kúsky lososa a pre chuť zvyšok masla Ghee. Veľmi jemne premiešame a podávame nazdobené sušenými chilli vláskami. 

 

Parený losos na kokosovej kari omáčke so špenátovými tagliatelle

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 filet čerstvého lososa, 1 malé kokosové mlieko, hrsť sušených špenátových cestovín tagliatelle, 1/2ČL kari korenia, štipka soli, 1 ČL kokosového oleja/masla, 1ČL kokosového cukru, 1ČL kokosovej múky / môže byť aj akákoľvek celozrnná, prednedávnom som použila pohánkovú a bolo to výborné /, sušené chilli na ozdobu

Postup prípravy:

Lososa naparíme v parnom hrnci - cca 15 minút / závisí od veľkosti filetu /. Medzitým si dáme variť do horúcej vody cestoviny. Kým sa všetko pripravuje, urobíme si omáčku. Do malého rendlíka si dáme rozpustiť kokosový olej / maslo, po rozpustení pridáme múku, trošku zahustíme a zalejeme kokosovým mliekom. Dobre premiešame, necháme prevrieť a odstavíme. Dochutíme soľou, cukrom, kari korením. Na tanier naberieme uvarené špenátové cestoviny, na to položíme filet z lososa / ak potrebujete, osoľte ho ešte / a celé to prelejeme kokosovou kari omáčkou. Podávame nazdobené so sušeným chilli.

 

Mäsové fašírky s cuketou v kukuričnej kruste

Priznávam, že fašírky nepatria zrovna medzi najzdravšie jedlá, ale opäť som urobila niekoľko vylepšovákov, ktoré ich aspoň trochu ozdravili. Objavila som skvelú fintu, ako udržať fašírky krásne jemné, šťavnaté a chrumkavé. Pridala som do nich nastrúhanú cuketu spolu aj s nastrúhanou Goudou. Fašírky boli šialene šťavnaté, lepkavé, chutné a vďaka kukuričnej kruste aj super chrumkavé. Odporúčam vyskúšať. Keďže mám rada dokonalé plné chute, fašírku som podávala s hruškou a Nivou. Skvelá chuťovka pre návštevy aj v studenej verzii.

Na prípravu cca 30 ks stredne veľkých fašíriek potrebujeme:

500g mletého hovädzieho pliecka, 500g mletého bravčového pliecka, 1/2 balenia kukuričnej strúhanky, 4 vajcia, 1 kápia, 1 cibuľa, 1 cuketa / stredná /, poriadna hrsť petržlenovej vňate, 1 hrnček nastrúhaného syra Gouda, 5 hrušiek, 1 Niva, 3PL olivový olej, olivový olej aj v spreji - použijeme pri pečení, soľ, čierne korenie 

Postup prípravy:

Do väčšej misy pridáme - mäsá, 2 vajcia, nastrúhanú cuketu, nakrájanú petržlenovú vňať, nastrúhaný syr Gouda, 2PL olivového oleja, soľ, peper. Premiešame. Na panvici si orestujeme na 1PL olivového oleja na kocky nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú kápiu.Keď pekne zozlatovejú, pridáme ich aj s olejom do mäsovej zmesi. Všetko premiešame a podľa potreby ešte osolíme a okoreníme. V 1 miske si pripravíme rozšľahané 2 vajíčka a v 2.miske kukuričnú strúhanku. Zo zmesi tvarujeme fašírky v tvare hrubšej placky, obalíme vo vajíčku, potom v struhanke a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmeme si olivový olej v spreji a pekne fašírky vysprejujeme a to z oboch strán. Je to piplačka, ale je to potrebné. Pečieme na 180st cca 1/2 hodinu. Sledujeme, kým nie sú pekne hnedasté. Ak sa Vám nechce piplať s pečením - kľudne fašírky upečte na panvici v olivovom oleji. Budú trochu masnejšie a nezdravšie, ale raz za čas sa nič nestane :-). Fašírky som podávala s hruškou a Nivou. Výborná kombinácia chutí. 

 

Plnené rukolové chilli závitky

Na prípravu 2 závitkov potrebujeme:

5PL grahamovej múky / môže byť akákoľvek celozrnná /, 2 poriadne hrse rukoly, 1 vajce, 1dc mlieka, 1 chilli paprička, 2PL ovsených vločiek, soľ, sušený cesnak, 1 sušená paradajka, 1 biela lučina, 1PL pažitka, 4 plátky prosciutta, 2PL olivový olej

Postup prípravy:

Z múky, rukoly, vajca, mlieka, chilli papričky bez semien, ovsených vločiek, soli, cesnaku a sušenej paradajky si v mixéri urobíme cesto. Je hustejšie, ako bežné palacinkové. Ak by sa Vám zdalo príliš husté, dolejte mlieko, ak príliš riedke, dosypte vločky. Opečieme na olivovom oleji z každej strany, vyjdu nám cca 2 väčšie palacinky o priemere asi 25cm. Zmiešame si lučinu s pažítkou a potrieme ňou rukolovú placku. Na lučinu položíme prosciutto plátky a na ne položíme bohato rukolu. Každú palacinku zavinieme do úhľadnej rolky a nakrájame na menšie závitky. Podávame s čerstvou zeleninou.  

 
 

Špenátové quinoa nočky na syrovej omáčke s tirolskou domácou slaninkou

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 hrnček quinoi, 1 a pol hrnčeka celozrnnej hladkej špaldovej múky, 1 vajce, 1 ČL sódy bikarbóny, cca 100g mrazeného špenátu / ja som mala porcovaný - použila som 3 guľky /, soľ, 1/2 hrnčeka parmezánu, 3PL mlieka, na omáčku: 2PL celozrnnej hladkej špaldovej múky, 4PL olivového oleja, 1hrnček zmesi strúhaných syrov - Gouda, Pecorino, 1 sójová smotana, mlieko na zriedenie podľa potreby / môže byť aj sójové, ryžové, ovsenné ... /, Kvalitná domáca slanina - množstvo podľa Vášho vkusu, 1PL maslo ghee na opraženie / môže byť aj obyčajné maslo, alebo olivový olej /

Postup prípravy:

Uvaríme si quinou podľa návodu. Ochladíme už uvarenú quinou a premiešame ju s múkou, vajcom, sódou, rozmrazeným špenátom, parmezánom, soľou a mliekom. Cesto musí byť tuhšie, aby sa nerozpadlo. Ak je málo husté pridajte múku, ak je príliš husté pridajte mlieko. Do väčšieho hrnca dáme prevrieť vodu so soľou a tvarujeme naolejovanou rukou väčšie nočky. Tie potom hodíme do vody a počkáme, kým pekne vyplávajú. Scedíme a ideme na omáčku. Na panvicu si dáme rozohriať olivový olej, do neho nasypeme múku a nepražíme dlho, aby sme nemali hnedú zápražku. Ihneď ako sa maslo s múkou spojí, pridáme smotanu, syr a miešame miešame .... keď je to príliš husté dolejte za stáleho miešania mlieko. Stále miešajte až kým Vám omáčka neprevrie a neostane hladká bez hrudiek. Kto má rád výraznejšie chute, môže prisoliť, príp. pridať napr. muškátový oriešok. Na väčšej panvici opečieme na masle ghee kvalitnú slaninu a na nej nočky až kým nám nezhnednú. Podávame na syrovej omáčke ešte posypané parmezánom. Mňam :-)

 

Pečené cesnakové fazuľky s quinoa a prosciutto chipsami

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

2 hrste mrazenej zelenej fazuľky / ak máte čerstvú o to lepšie /, 1/2 šálky quinoa, 1 strúčik cesnaku, 2 plátky prosciutta, 2 ČL sézamových semiačok, soľ, olivový olej, sézamový olej

Postup prípravy:

V osolenej vode si uvaríme quinoa - ako ryžu, prečítajte si návod na prípravu. Na panvici rozpálime olivový olej a opražíme na ňom fazuľky do jemného zozlátnutia. Pred koncom pečenia pridáme prelisovaný strúčik cesnaku a štipku soli. Jemne premiešame. Na ďalšej panvičke opečieme na rezance nakrájané prosciutto úplne dochrumkava. Na tanier naservírujeme najprv quinoa, potom fazuľku - jemne to premiešame, navrch položíme prosciutto chipsy a posypeme to nasucho opraženým sézamom. Celé to ešte jemne kvapneme sézamovým olejom. MŇAAAAM CHUŤ!

 

Kurací bulgur burger s rukolou a poľníčkom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

1 balenie chladených kuracích pŕs / 3ks /, 1/2 hrnčeka bulguru v surovom stave, 1 feta syr, 1 cibuľu, 1 vajce, soľ, korenie, petržlenová vňať, pažítka, 1PL olivový olej, 1ČL balzamiková glazúra, 1ČL chilli korenia, hrsť rukoly a poľníčka na dozdobenie

Postup prípravy:

Ak budete mať šťastie mäsiar Vám pomelie kuracie prsia, ja som ho nemala, tak som si ich nakrájala nadrobno a rozmixovala. Medzitým sa mi varil bulgur podľa návodu a restovala som cibuľku nakrájanú na drobné kocky. Do mäsovej masy som pridala vychladený bulgur, fetu, cibuľu, vajce, soľ, korenie, vňať, pažítku, olivový olej, balzamikovú redukciu, chilli. Poriadne som to zamešala, aby bolo všetkého všade a vytvarovala sm si guličky, z nich potom placky a opekala som to asi 2 minúty z každej strany, alebo kým som videla, že mi burger pekne hnedne. Burgre som robila na 2 varianty - ako ozajstný burger, tam som dala: žemľa, jogurt s tzatziki, burger, rukola, poľníček, cibuľové čatní a paradajka. Druhá varianta je táto - teda iba so zeleným. Tak dobrú chuť.

 

Škótske vajcia v mojom zdravom prevedení

Na prípravu 5 ks guliek potrebujeme:

3 kuracie prsia, 6 vajec, 2PL petžlenovej vňate, 2PL olivový olej, 3PL celozrnnej hladkej múky, 4PL kukuričných lupienok rozdrvených, 1ČL kurkuma, soľ, korenie, chilli korenie, 10ks väčšie šampiňóny, 10ks cherry paradajok

Postup prípravy:

vajíčka dáme variť asi na 5 minút. Kuracie prsia nakrájame na kocky a dáme do mixéru rozmixovať spolu s korením, soľou, chilli a vňaťou. Pripravíme si tanier s múkou, tanier s rozšľahaným vajcom a tanier s kukuričnou strúhankou ochutenou kurkumou. Vezmeme si potravinovú fóliu a na ňu odoberieme asi 2PL kuracej zmesi. Naolejujeme si ruky a urobíme na fólii z mäsa placku. Na placku položíme vajce a s fóliou prikrývame vajce mäsovou zmesou. Vytvoríme guľôčku, ktorú obalíme v múke, vajci a kukuričnej strúhanke. Postup opakujeme so všetkými vajcami. Dáme si rozohriať rúru na 200st. Guľky poukladáme na plech omastený olivovým olejom a sprejom alebo štetcom nastriekame alebo natrieme guľky olivovým olejom. Dáme piecť asi na 30min. Sledujte, kým začnú guľky hnednúť. Ak sa Vám budú zdať primerané, vyberte ich. Guľky podávame s grilovanými šampiňónmi so cherry paradajkami.

 

Kuracie nudličky marinované v domácej paradajkovej salse s tofu a ryžou basmati

Žiadne nudné kuracie prsia. Tieto majú grády, sú šťavnaté, slané, sladké, štipľavé, skrátka jedna báseň. Ak potrebujete rýchlo niečo ukuchtiť, tak toto je výborný tip na rýchle a úžasné jedlo.

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

2 kuracie prsíčka, 1 výživkovú fľašu domácej paradajkovej salsy / recept nájdete v chuťovkách /, 2 čerstvé paradajky, 3ks sušené paradajky aj s olejom, v ktorom sú naložené, 5 lístkov čerstvej bazalky, 1/2 výživkovej fľaše domáceho pesta / recept nájdete v chuťovkách /, 1 malú konzervu sterilizovanej kukurice, 1 biele tofu, soľ, korenie, chílli korenie, 1PL agáve sirup / alebo trstinový cukor /, 1 hrnček ryže basmati / ak to bude večera - bez ryže :-) / 

Postup prípravy:

Kuracie prsíčka umyjeme a osušíme a nakrájame na tenké nudličky / pásiky /. V mise si zmiešame paradajkovú salsu, pesto, koreniny, soľ a agáve. Rozmixujeme čerstvé a sušené paradajky spolu s čerstvou bazalkou a zmiešame so salsou a pestom. Urobíme z toho marinádu. Kuracie prsia naprudko krátko opražíme, osolíme, vyberieme a pridáme do marinády. Prisypeme do marinády aj kukuricu. Necháme 1/2 hodinku marinovať - ak sa ponáhľame, nemusíme. Dáme do zapekacej misky a 25 minút pečieme, kým nám na povrchu mäsíčko nezhnedne. Nakrájame tofu na nudličky a zamiešame ho ku mäsku. Tofu na seba krásne natiahne všetky chute a celé to bude MŇAM. Pripravíme ryžu basmati podľa návodu a papkáme :-)

 

Krabie chilli karbonátky s poľníčkom

Na prípravu cca 6 ks potrebujeme:

1/2 balenia krabích tyčiniek, poriadna hrsť petržlenovej vňate / kľudne celý zväzok /, 1 vajce, 5PL špaldovej múky, 5 PL quinoa, 1ks chilli paprička, 5PL olivového oleja s príchuťou cesnaku, 1ČL balzamikovej redukcie, soľ, korenie

Postup prípravy:

Krabie tyčinky nakrájame úplne nadrobno, pokiaľ sa Vám nechce, rozmixujte. Uvaríme quinoa v osolenej vode podľa návodu. Quinoa a všetky uvedené ingrediencie zmiešame a urobíme tuhšie cesto. Ak je riedke dodajte múku, ak príliš husté, kľudne pridajte ešte jedno vajce. Pečieme na olivovom oleji do zhnednutia. 

  

Marocké kura plnené zeleninovým kuskusom

Na prípravu potrebujeme:

1 celé kurča, 1 hrnček kuskusu celozrnného, 1 cuketa, 1 žltá paprika, zväzok novej jarnej cibuľky, 2 PL domáce pesto, 2 PL nasekanej petržlenovej vňate, soľ, korenie, rasca, červená paprika, sušený cesnak, 3PL olivový olej

Postup prípravy:

Najprv si pripravíme kuskus. Dáme ho do horúcej osolenej vody v pomere 1 hrnček kuskusu - 2 hrnčeky vody / ako ryžu / ale necháme ho napučať asi len 3 minúty - lebo sa bude ešte piecť s kuraťom a potom sa príliš rozvarí. Nakrájame si cibuľku, papriku, cuketu a orestujeme ich jemne dohneda. Ochutíme soľou. Zmiešame s kuskusom, pridáme petržlenovú vňať a korenie. Primiešame aj trošku pesta, kvôli chuti. Kurča umyjeme a osušíme a začneme ho opatrne plniť zmesou kuskusu pod kožu. Plníme pri prsiach a stehnách. Naplnené kurča potrieme olivovým olejom, osolíme, opepríme, pridáme sušený cesnak a červenú papriku a potrieme pestom. Pečieme 1 a pol hodiny pri 180st. Po každej pol hodine kurča poriadne podlievame buď výpekom, alebo marinádou /tou, ktorá zostala v miske, kde sme kurča ochucovali/ zmiešanou s vodou. Ak uvidíte, že sa kura pripeká, zakryte ho alobalom a pečte tak.Podávame s čerstvým šalátom podľa ľubovôle. Ak sa Vám stane to, čo mne, že kura príliš naplníte  a koža sa pretrhne, zdôrazňujem, že to vôbec nevadí, je to o to lepšie, že plnka schrumkavie. Dobrú chuť.

Rybie špenátové tofu karbonátky

Na prípravu potrebujeme:

100g filetovanej tresky, 100g mrazeného listového špenátu, 1 červenú papriku, 1PL petržlenovej vňate, 3 PL kopcovité celozrnnej múky, 2 žĺtka, 1/2 bieleho tofu prírodného, olivový olej, soľ, korenie, chilli

Postup prípravy:

Rybu nakrájame na úplne malinké kúsky. Uvaríme špenát a okoreníme ho. Dáme do misy rybu, špenát, pridáme papriku nakrájanú na kocky, vňať, múku, žĺtka, tofu nakrájané na malé kocky, ochutíme korením a poriadne premiešame, aby vznikla hustá masa. Potom rukami masnými od oleja tvarujeme guľky, z ktorých na rozpálenej panvici s olivovým olejom urobíme placky. Jednoducho ich obracačkou pritlačíme o dno. Opečieme a papáme. Ja som si to dala s čerstvým tofu a zelenými šalátovými listami.

 

Knekebrot s najlepšou paradajkovou salsou, prosciutom, zeleným šalátom a gorgonzolou

Na prípravu potrebujeme:

2ks knekebrot, 2ČL domácu paradajkovú salsu / recept nájdete v chuťovkách /, hrsť zelených listov / špenát, rukola, poľníček /, 1 plát prosciutto, pár kúskov natrhanej gorgonzoly 

Postup prípravy:

Knekebrot si jednoducho naplňte ingredienciami vyššie a chrustajte. Je to skvelý tip na rýchle zahryznutie počas dňa. A príprava je doslova párminútová.

 

Celozrnná tortilla plnená grilovaným tofu, tuniakom, pestom, paradajkami a šoškou

Na prípravu 1 tortilly potrebujeme:

1 celozrnnú tortillu, 1/2 konzervy tuniaka, 1/2 tofu biele natur, 2 paradajky, 1/2 červenej papriky, 10 listov šošky, kúsok fety, 2 ČL domáce pesto, 1ČL olivový olej, soľ, korenie

Postup prípravy:

Tortilu si prejdeme mokrou rukou z oboch strán, aby sa s ňou dobre pracovalo. Položíme ju na tanier a začíname. Najskôr ju potrieme domácim pestom, nech vsiaknu chute. Tofu si nakrájame na plátky a orestujeme na panvici dochrumkava. Šošku očistíme tak, že vykrojíme stonky, aby nebola až príliš kyslá. Paradajky nakrájame na mesiačiky a paprilu na pásiky. No a plníme. Na pesto poukladáme po celej ploche šošku, na to tofu, na tofu papriku, paradajky, tuniaka a na vrch posypeme rozdrvenou fetou. Zrolujeme a potrieme aj z vonkajšej strany pestom. Rozpálime panvicu, dáme trolinku olivového oleja a tortilu asi 30 sekúnd z každej strany opečieme. No a potom už len nakrájame a užívame. Chuťovo je to zážitok.  

 

Jarné závitky s májovou bryndzou, domácim pestom a sušenými paradajkami

Na prípravu potrebujeme:

2 ks kuracích pŕs, 1 balenie nepasterizovanej bryndze / asi 150g /, 1 kopcovitá ČL domáce pesto / recept viď chuťovky /, 5 ks sušené paradajky, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1/2 ťervenej papriky, 1/2 zelenej papriky, 4 veľké listy zeleného šalátu, soľ, korenie, chilli korenie. 3PL olivový olej 

Postup prípravy:

Kuracie prsia pozdĺžne prekrojíme po celej dĺžke tak, že nám vzniknú 4 rovnaké rezne. Podložíme pod ne fóliu, rozložíme si ich tak, aby sme mali priestor pri vyklepávaní, keď sa nám prsia roztiahnu. Na prsia preložíme ďalšiu fóliu a vyklepeme mäso tak, aby nám vznikla placka. Ak vidíme medzery, poposúvame mäso, aby sme ich zakryli. Mäso osolíme, opepríme, pridáme chilli. Ďalej ho potrieme domácim pestom, naukladáme zelené listy, májovú bryndzu. Nakrájame si papriky na malé kocky, orestujeme ich na olivovom oleji a jemne zmäknuté vysypeme na bryndzu. Pomocou spodnej fólie mäso opatrne zrolujeme. Rozpálime si dostatočne veľkú panvicu a mäso v nej opečieme najprv stranou, ktorá by sa mohla odrolovať a potom postupne dohneda z každej strany. Nastavíme si rúru na 180st. a po 5 minútach pečenia si roládu presunieme na vymastený pekáč. Mäso pečieme cca 30 minút, sledujeme ho, podlievame vodou, aby nám v rúre nezačalo dymiť. Podávame s kuskusom, alebo ryžou, bulgurom, pšenom ... fantázii sa medze nekladú.

Kuracie kari s baby mrkvičkou, kešu a kuskusom

Na prípravu pre 4 potrebujeme:

4ks kuracích pŕs, 1 šálku mrazených baby mrkvičiek, 1 šálku kešu orieškov, na kari marinádu: kari pastu podľa ľubovôle / niekto má rád extra chilli, niekto sladkú /, 1 konzerva lúpaných paradajok, 1 konzerva kokosové mlieko, 1 zarovnaná lyžica trstinového cukru, 1 ČL kari korenia, soľ podľa potreby, chilli podľa chuti.

Postup prípravy:

Kuracie prsia nakrájanme na väčšie kocky, narýchlo ich osmahneme, aby si udržali šťavnatosť a dáme stranou. Zo surovín na marinádu pripravíme kari marinádu, vsypeme do nej baby mrkvičky a kešu oriešky, pridáme mäso a premiešame všetko spolu. Necháme 5 minút marinovať. Predhrejeme si rúru na 180st. a pečieme cca 45 - 50 minút, kým nám povrch nezačne trošku karamelizovať. Ako prílohu podávame kuskus ponorený do osolenej vody, nabopnaný. Kuracie kari posypeme petržlenovou vňaťou, alebo koriandrom nahrubo nasekaným.

 

Grilované krevety v chilli marináde s pikantným medovým kuskusom

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

4 stredne veľké krevety, chilli korenie podľa intenzity, 2 ČL med, soľ, olivový olej, 1 citrón, kuskus, na ozdobu poľníček a farebné paradajky 

Postup prípravy:

Krevety namarinujeme v marináde, ktorú si pripravíme z olivového oleja, soli, chilli korenia, citrónu a medu a necháme v marináde postáť 10 minút. Medzitým si necháme nabopnat kuskus v horúcej osolenej vode. Po nabopnaní prisypeme do kuskusu chilli korenie, med a poriadne premiešame. Marinované krevety pečieme krátko  2 - 3 min. z každej strany. Naservírujeme ich na šaláte z poľníčka a farebných paradajok s kuskusom a citrónom.

 

Pražené ryžové balíčky s tuniakovo zeleninovými nudlami

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 klbko ryžových nudlí, 4 ks ryžového papiera, 2PL strúhanej cvikly, 2PL strúhanej mrkvy, 1/2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave, domáce cesnakové pesto, hrsť nasekaných zelených listov / rukola, poľníček, ľadový šalát ... / 2 PL ryžový olej, 1ČL slnečnicové semiačka, soľ, korenie

Postup prípravy:

Ryžové nudle krátko 2 - 3 min. povaríme, scedíme pod studenou vodou a dáme stranou. Pripravíme si tuniakový šalát zmiešaním tuniaka, strúhanej cvikly a mrkvy, zelených listov, slnečnicových semiačok, domáceho pesta, soli, korenia. Šalátovú zmes zamiešame s nudlami. Namočíme si ryžový papier na 10 sekúnd do širokej misky so studenou vodou, kým nezmekne, osušíme ho na kuchynskej papierovej utierke a naplníme ho nudlovo - šalátovou zmesou. Vytvarujeme do balíčka a ihneď dáme na rozpálenú panvicu s ryžovým olejom piecť, až kým balíček nezozlatne. Tento postup opakujeme 4 krát. Ryžové balíčky podávame s nudlovo - tuniakovým šalátom, cviklovým čipsom a zeleninovou ozdobou.