Polievky

Je skvelé jesť polievky. Sú rýchlo hotové, môžu slúžiť, ako výživná prvá pomoc pri hlade, sú zdravé, plné zeleniny a skvelých chutí a viete si ich vziať do hrnčeka a ohriať kdekoľve ste. Kto nejete polievky, začnite. Ja som sa ich naučila jesť pri deťoch. Tak, ak nie ste polievkoví, pozrite si moje recepty, možno Vás na polievky "namotám".

 

Hustá krémová hubová polievka na sladkokyslo

Úžasná výdatná polievka bez použitia múky, s nízkoglykemickým sladidlom, krémová konzistecia a veeeeľa húb. Takto si predstavujem fantastickú hubovú polievku. Nie je to typická kulajda, ani máčanka, ale je neskutočne vynikajúca.

Na prípravu 3l hrnca potrebujeme:

5 hrnčekov sušených húb, 5 stredne veľkých zemiakov, 1 väčšiu cibuľu, 1 väčšiu mrkvu, 1 krabičku rastlinnej smotany / ryžová, ovsená, sójová ... /, soľ, korenie, 2PL brezový cukor / xylitol /, 1dcl octu / môžete nahradiť citrónovou šťavou /, 1 PL maslo Ghee / prepražené maslo /

Postup prípravy:

Sušené huby si na 1 hodinu namočíme do vlažnej vody. Po hodine ich precedíme. Na masle Ghee si v hrnci orestujeme nakrájanú cibuľu na drobno a keď zosklovatie, pridáme precedené huby. Restujeme asi 3 minúty a potom ich zalejeme vodou do 2/3 hrnca. Ak máte domáci zeleninový vývar, kľudne ho môžete použiť namiesto vody. Olúpeme si zemiaky, 1 zemiak necháme celý a pridáme ho ku hubám. Osolíme, okoreníme. Zakryjeme a varíme cca 1/2 hodinu, kým je zemiak mäkký. Ostatné zemiaky nakrájame aj spolu s mrkvou na menšie kúsky a necháme stáť v miske s vodou, kým príde ich čas. Pripravíme si mixér / môže byť aj mixér na smoothies - ja som použila Vitamix / a odoberieme asi 2 hrnčeky húb aj s vývarom a celý uvarený zemiak. Pridáme do mixéru aj rastlinnú smotanu a celé to vymixujeme na krémovú konzistenciu. Necháme zatiaľ stranou. Do hrnca pridáme zvyšné zemiaky a mrkvu a uvaríme ich do mäkka. Potom pridáme rozmixovanú krémovú zmes a za stáleho miešanie necháme priviesť k varu a odstavíme. V menšej miske si zmiešame cukor s octom a pomaly za stáleho miešania k nemu pridávame šťavu z polievky, aby sa nám zmes nezrazila. Celý obsah misky vylejeme do polievky, ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ, korenie, cukor, či ocot. S octom veľmi opatrne, aby sa nám celá polievka zbytočne nezrazila. Polievočka je hustá, krémová, sladká aj kyslá a chutí božsky.

      

Karfiolový krém s domácim pestom 

 

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1 stredne veľkú karfiolovú hlavu, 2 hrnčeky domáceho zeleninového vývaru / ak nemáte po ruke, stačí aj voda /, 3 hrnčeky plnotučného nepasterizovaného, mlieka, Pár listov petržlenovej vňate, Soľ podľa Vašej chuti, Štipka trojfarebného korenia, 2 ČL maslo Ghee, 1 ČL olivového oleja, 

Pesto: 5 listov medvedieho cesnaku / ak nie je sezóna - nahraďte inými zelenými listami, napr. špenátovými, bazalkovými, rukolovými ... /, Malú hrsť petržlenovej vňate, 1 dcl olivového oleja, 2 PL píniových orieškov, 1 PL nesolených nepražených lúpaných mandlí, 3 PL strúhaného parmezánu, Štipka soli

Postup prípravy:

Kafriol očistíme a nakrájame na malé hlavičky. V hrnci ohrejeme maslo Ghee spolu s olivovým olejom a karfiol na ňom restujeme, kým začne trošku zlátnuť. Zalejeme zeleninovým vývarom a počkáme, kým prevrie. Do hrnca pridáme mlieko a opäť necháme prevrieť. Ochutíme soľou a korením. Odoberieme asi 2 naberačky karfiolu spolu so šťavou do nádoby od ponorného mixéru a ponorným mixérom zmes rozmixujeme úplne dohladka. Ku zmesi môžeme pridať pár listov petržlenovej vňate a spolu premixovať. Zmes vylejeme do polievky, čím ju jemne zahustíme a získame tak jej krémovitosť. Na záver si urobíme pesto a to tak, že všetky uvedené ingrediencie rozmixujeme. Polievku podávame jemne pokvapkanú pestom.

 

Cviklový krém s bryndzovými šúľancami

Inšpiráciu na tento recept mi dala kamarátka, Evka Rizmanová, preto jej ho venujem. Trošku som si pôvodnú verziu prispôsobila vlastným chutiam a s výsledkom som bola mimoriadne spokojná.

Na prípravu 6 porcií potrebujeme:

3 stredne veľké cvikly, 1 konzervu drvených paradajok, asi 10cm veľkú stonku stonkového zeleru, 1 menšia cibuľa, 1 krabičku mandľového mliečka, štipka himalájskej soli, štipka čierneho korenia, štipka chilli na zvýraznenie / nemusí byť /, 3PL nepasterizovanej bryndze, 2 PL nasekanej pažítky, 1PL maslo Ghee, 1 hrnček čistej vody

Postup prípravy: 

Cviklu vcelku aj so šupkou dáme variť do hrnca s čistou vodou. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Zeler si nakrájame na menšie kolieska. Keď sa cvikla uvarí nakrájame aj ju, a to na kocky. Na masle Ghee si opečieme krátko cibuľu, pridáme k nej stonkový zeler, cviklu a chvíľku to restujeme. Zalejeme 1 hrnčekom čistej vody a necháme prevrieť, asi 5 minút. Pridáme paradajky v konzerve, mandľové mliečko, premiešame a opäť počkáme na zovretie. Odstavíme a premiestnime celú zmes do mixéru. Ja som to pripravovala vo Vitamixe. Polievočku rozmixujeme na hladký krém a dochutíme podľa potreby himalájskou soľou, čiernym korením a chilli korením. Nepasterizovanú bryndzu si vymiešame s pažítkou a vytvarujeme šúľance, ktoré ledabolo položíme do polievky. A hotovo ! Dobrú chuť.

 

Zdravšia verzia paradajkovej polievky 

Túto polievku som ponúkla s malilinkou dušičkou mojej Grétke. Má rada paradajkovú polievku zo školskej jedálne a moje doterajšie pokusy zatiaľ jedálenskú polievku netromfli. Tak som sa naštvala a rozhodla sa paradajkovú polievku absolútne vyšperkovať a urobiť ju fakt dokonalou. Podarilo sa :-). Tu je výsledok.

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

4ks domáce paradajky veľké asi ako vajíčko :-), 2ks sušených paradajok, 1 plechovka pasírovaných paradajok, 1 hrnček vody, hrsť čerstvej bazalky, štipka sušeného oregána, himalájska soľ / každý podľa svojej chuťovej potreby /, čierne korenie, 1PL Agáve, 1ČL maslo Ghee, 1 hrnček celozrnnej tarhone, 1 hrnček strúhaného syru Gouda

Postup prípravy:

Paradajky čerstvé, sušené, pasírované, vodu, bazalku, oregáno, Agáve a soľ som vložila / naliala do Vitamixu a mixovala na najvyššom stupni asi 1 minútu / ak nemáte Vitamix, robte to v mixéri ponornom, alebo klasickom s nožmi v tvare S /. Zmes som preliala do hrnca a pridala som čierne korenie a maslo Ghee. Nechala som trošku zohriať. Uvarila som tarhoňu ako cestoviny - teda bez praženia nasucho a nastrúhala som Goudu. Nabrala som polievku na tanier, vložila do nej kôpku tarhone a posypala to strúhaným syrom. MŇAAAAM.

 

Šťaveľový krém so šampiňónmi a medvedím cesnakom

Šťaveľ, alebo šoška je mojou obľúbenou jarnou listovou zeleninou. Dajú sa z neho urobiť prívarky, polievky, pridávam si ho do zelených smoothies.Je bohatý na vitamín A, vitamín C a minerálne látky, ako železo a vápnik.Stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi a pod. Ponúkam Vám skvelý tip na výdatnú a chutnú polievku. 

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

15 hlávok šampiňónov, 2 hrste šťaveľu / šošky /, 1 hrsť medvedieho cesnaku, 1 hrsť nakrájanej petržlenovej vňate, 2 celé jarné cibuľky, 1 plechovka, kokosového mlieka, Štipka soli, Trojfarebná zmes korenia, 4 vajcia, Repkový olej

Postup prípravy:

Na repkovom oleji si opečieme krátko jarnú cibuľku. Šampiňóny nakrájame na tenké plátky a krátko restujeme s cibuľkou.  Zalejeme 1 pohárom vody a necháme prejsť varom, osolíme a okoreníme. Medzitým si nalejeme do mixéru kokosové mlieko, 1/3 porcie šťaveľu, 1/2 porcie medvedieho cesnaku, 1/2 porcie petržlenovej vňate a celú zmes rozmixujeme nahladko. Zvyšnú šošku, medvedí cesnak a petržlenovú vňať nakrájame nadrobno a pridáme ku šampiňónom na pár sekúnd. Celé to zalejeme rozmixovanou zmesou a necháme na sporáku dovtedy, kým zmes nezačne bublať. Ak je potrebné dochutíme soľou a korením. Polievku podávame so strateným vajíčkom a žeruchou. 

 

Mrkvovo - batátový krém s tofu krutónkami a škoricou

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

3 stredne veľké mrkvy, 1 menší batát, 2ČL červenej šošovice, 1/2 krabičky špaldovej smotany / môžete použiť akúkoľvek /, soľ, biely peper, bobkový list, 1/2 balenia tofu prírodného bieleho, 1ČL škorice, 1ČL tekvicový olej

Postup prípravy:

Do vody s bobkovým listom, soľou a peprom dáme variť mrkvu a batát. Asi po 10 minútach pridáme aj šošovicu. Povaríme ešte asi 5 minút. Odstavíme, nalejeme smotanu, vytiahneme bobkový list a rozmixujeme. Nakrájame tofu na malé kocky a opražíme na malinkom množstve oleja, Naberieme polievku, posypeme tofu a škoricou a polejeme tekvicovým olejom.

 

Polievka z domácej zeleninky z trhu s pohánkovými haluškami

Na prípravu 6 porcií potrebujeme:

1 zväzok petržlenu, 1 zväzok mrkvy, 1 hrnček malinkých nových zemiačkov, 1/2 karfiolovej hlávky, 1 hrnček mladého hrášku, 1 kaleráb, 1 zväzok novej cibuľky, 2 sušené bobkové listy, biely peper, soľ, 1PL olivový olej, 1ČL domáceho masla na chuť, na halušky: 2PL pohánkovej krupice, 1 PL ovsenných vločiek, 1 PL celozrnnej múky, 1/2ČL sódy bikarbóny, 1PL petržlenovej vňate, 2 vajcia, soľ

Postup prípravy:

Opražíme si olivový olej a maslo. Očistíme a nakrájame mrkvu, petržlen, kaleráb a dáme na olivový olej chvíľku popražiť. Pridáme bobkový list, osolíme, opepríme a zalejeme vodou. Necháme zovrieť a pridáme očistené celé malé zemiačiky, karfiol a hrášok. Varíme ďalších 5 až 7 minút. Polievočka musí len jemne bublať. Inak by bola mutna a nie číra. Pridáme cibuľku vcelku. Povaríme ešte asi 3 minútky, alebo kým všetka zelenina nie je al dente - akurát na skus. Dáme si zovrieť ďalší hrniec s osolenou vodou a kým voda zovrie, urobíme si halušky. Jednoducho zmiešame suroviny vyššie a vypracujeme halušky v tvare v akom máme radi. Hádžeme ich do horúcej vody a keď vyplávajú, sú hotové. Zcedíme ich a vsypeme do polievočky. V polievke ich nerobím preto, lebo haluškové cesto sa trošku trúsi a nechcem mať jeho kúsky v polievke. Inak sú veľmi chutné.

 

Rybacia karí polievka z halibuta

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

150g halibuta / škoda takej ryby na polievku, ale chcela som si dopriať :-), môžete použiť aj pangasa alebo tresku /, 1PL smotany, ktorá sa usadí v kokosovom mlieku, 2 PL sójovej smotany, 1 ČL kari pasta, 1 paradajka v konzerve / alebo 4 PL drvených v konzerve /, 1ČL trstinového cukru, soľ, chilli, 2 ks sušené paradajky, 1/2 ČL kari korenia, štipka kurkumy na zvýraznenie farby, kúsok chilli papričky na dozdobenie, zelené listy na dozdobenie a kokos strúhaný na dozdobenie

Postup prípravy:

Vykostený filet asi 3-4 minúty blanšírujeme v asi 3dcl vody so soľou a čerstvými bylinkami - ideálne s čerstvým kari, bazalkou, petržlenom. Vyberieme z vody, vodu dáme bokom a pripravíme si v mise základ na kari z kokosového mlieka, sójovej smotany, kari pasty, paradajky v konzerve, trstinového cukru, soli, chilli, sušených paradajok, kari korenia a kurkumy. Voda, v ktorej sa varila ryba nám medzičasom vychladla. Postupne vodu primiešavame do zmesi, až kým nedosiahneme požadovanú hustotu. Mixneme ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Potom už len krátko povaríme, aby sa chute premiešali a servírujeme s kúskami ryby, kokosovým mliekom, strúhaným kokosom, chilli a zelenými listami.   

 

Mrkvové kapučíno

Na prípravu potrebujeme:

1 veľká mrkva, 1 nová cibuľka, 2PL sójová smotana, soľ, korenie, štipka kurkumy, 1PL olivový olej, petržlenová vňať na dozdobenie

Postup prípravy:

Cibuľku očistíme a nakrájame, dáme ju orestovať na olivový olej. Pridáme očistenú a na kolieska nakrájanú väčšiu mrkvu. Podusíme na cibuľke, osolíme opepríme a po chvílke podlejeme vodou. Keď mrkvička zmäkne, pridáme 2PL sójovej smotany a rozmixujeme na krémovú konzistenciu. Ochutíme ešte kurkumou a servírujeme so snehovými bielkami, mrkvovými hoblinami a petržlenovou vňaťou.