Zeleninové jedlá

Jedzte zeleninu, stále, keď je to možné, ideálne podomácky vypestovanú. Ak nie, aspoň mrazenú. V tejto rubrike Vám ponúkam skvelé zeleninové obedy, ktoré Vám zaručene spestria Váš jedálniček. Verte, či nie, ich príprava trvá vždy do pol hodiny. Netrápte sa nekonečným státim pri sporáku, urobte si moje obedové zdravé zeleninové rychlovky.

 

Teplý šalát s cícerom a baby špenátom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 prírodný tofu syr, 1 stredne veľkú cuketu, 1/2 hrnčeka bio cíceru z plechovky, 1/2 hrnčeka tekvicových semiačok, 2 hrste babby špenátu, 1/2 ČL himalájskej soli, 1/2 ČL sušeného cesnaku, štipka čierneho korenie, štipka chilli korenia, 3PL olivový olej

Postup prípravy:

Cuketu a tofu si nakrájame na menšie kúsky a opečieme na olivovom oleji do zlatohneda. Na suchej panvici opražíme tekvicové semiačka, len pár sekúnd, rýchlo začnú na panvici tancovať. Cícer z plechovky poriadne prepláchneme, aby sme ho zbavili všetkej chuti z nálevu. Ku opečenej cukete a tofu pridáme tekvicové semiačka, cícer, a ešte za horúca aj opláchnutý baby špenát. Jemne premiešame, pridáme soľ, sušený cesnak, korenie a chilli korenie a na 2 minútky prikryjeme panvicu pokrievkou, aby sa baby špenát mierne sparil. Pred konzumáciou ešte môžeme primiešať aj čerstvý špenát.

 

Batátové pusinky v špenátovej omáčke

Tento môj zaujímavý recept bol publikovaný aj v časopise F.O.O.D., kde zožal úspech u čitateľov aj redaktorov. Ďakujeeeem.

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

V SEZÓNE - 1 menšia tekvica Hokkaido /cca 700g /, MIMO SEZÓNY sa dá tekvica nahradiť ešte jedným batátom, alebo cuketou, 1 veľký batát / cca 500g /, 2 bio vajcia, 1PL nasekanej pažítky, 1PL nasekanej petržlenovej vňate, ½ hrnčeka  nastrúhaného parmezánu, ½ ČL čierne korenie, ½ ČL sušený cesnak, 2ČL Himalájska soľ, 2ČL sušené chilli korenie, 1PL olivový olej

Omáčka:

2 hrste čerstvých špenátových listov, 1 plechovka kokosového mlieka, 2PL pučeného batátovo – tekvicového pyré, ½ ČL soli, ½ ČL sušeného cesnaku

Postup prípravy:

V parnom hrnci si na 20 minút naparíme očistenú a nakrájanú tekvicu a batát. Po naparení necháme suroviny trošku vychladnúť a presypeme ich do nádoby na mixovanie. Pridáme vajcia, nasekanú pažítku, petržlenovú vňať, parmezán, čierne korenie, sušený cesnak, Himalájsku soľ a chilli korenie. Všetko spolu vymixujeme na pyré. Dve polievkové lyžice pyré si odložíme bokom na zahustenie špenátovej omáčky. Predhrejeme si rúru na 200st. Pripravíme si zapekaciu misku a vymažeme ju olivovým olejom. Vezmeme si ozdobnú cukrársku plničku a naplníme ju pripraveným pyré. Na vymastenú misku formujeme väčšie pusinky. Zapekáme asi 20 minút. Sledujeme, aby špičky pusiniek nesčernali. Zatiaľ si pripravíme omáčku rozmixovaním všetkých ingrediencií v mixéri. Rozmixovanú omáčku ohrejeme. Po vybratí pusiniek z rúry a ich miernom vychladnutí ich polejeme špenátovou omáčkou. Dobrú chuť.  

 

 

Pšeno s farebnou šošovicou, tofu a batatmi

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1 hrnček /300ml/ pšena, ½ hrnčeka farebnej šošovice, 1 menší sladký zemiak / batát /, 1 balenie bieleho prírodného tofu, 1 menšia cuketa, 4 PL olivového oleja, Soľ, Trojfarebné korenie, Chilli korenie

Postup prípravy:

Šošovicu si pripravíme vopred. Po namočení ju dáme variť, kým zmäkne. Batat si ošúpeme a naparíme na 15 minút. Uvaríme si aj pšeno v osolenej vode podľa návodu. Cuketu, tofu a batát si nakrájame na menšie kocky a opečieme na panvici s olivovým olejom. Šošovicu, pšeno, cuketu, tofu a batát opatrne spolu premiešame, pridáme soľ, trojfarebné korenie a chilli korenie. Podávame s chutným zeleninovým šalátom podľa Vašej fantázie.

 

Chilli špagety so zelerovým pestom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

½ balenia celozrnných špagiet, 1 červenú chilli papričku, 6 cherry paradajok, 120g mäkkého kozieho syra, soľ

Na pesto: 100g  stonkového zeleru, Hrsť petržlenovek vňate, 7PL olivového oleja, Hrsť orieškov podľa chuti / píniové, mandle, tekvicové, pekanové ... /, 5PL strúhaného parmezánu, Štipka granulovaného cesnaku

Postup prípravy:

Špagety uvaríme v osolenej vode. Kým sa varia pripravíme si pesto vymixovaním všetkých uvedených ingrediencií. Uvarené špagety scedíme, naporcujeme na taniere, polejeme ich pestom a zamiešame, aby sa pesto dostalo všade medzi špagety. Podávame ich s čerstvým šalátom, nakrájanou chilli papričkou, cherry paradajkami a kozím syrom.

 

Slaný pšenový koláč plnený cuketou a paradajkami

Na prípravu 2 slaných koláčov o priemere cca 12cm potrebujeme:

Na korpus: 1 hrnček pšena, 1 kokosové mlieko, soľ, čierne korenie, sušený cesnak, chilli korenie, Na plnku: 1/2 cukety, 2 stredne veľké čerstvé paradajky, 4 plátky sušených paradajok, 2PL olivového oleja, 1 balenie mozarelly, 2 vajcia, soľ, 1/2 hrnčeka strúhaného parmezánu, 2ČL sušenú bazalku, 2hrste čerstvú petržlenovú vňať, čierne korenie, chilli korenie, červenú papriku na ozdobu

Postup prípravy:

Predhrejeme si rúru na 180st. Uvaríme si pšeno v osolenej vode zmiešanej s kokosovým mliekom - podľa návodu. Po uvarení pridáme čierne korenie, sušený cesnak - množstvo podľa vlastnej chuti a chilli korenie. Nakrájame cuketu na kolieska a opečieme ju na olivovom oleji. Osolíme. Jemne vychladené pšeno vtlačíme do tartaletkových formičiek - ideálne tých, čo majú vysúvacie dno. Plníme - najprv uložíme čerstvé paradajky nakrájané na kolieska, potom cuketu, ďalej sušené paradajky nakrájané na malé kocky a na vrch nakrájanú mozarellu. V miske si vymiešame vajíčka, soľ, strúhaný parmezán, sušenú bazalku, nasekanú petržlenovú vňať, čierne korenie, chilli korenie. Pripravené koláče si zalejeme touto vajíčkovou zmesou a dáme do rúry piecť na 20 minút, alebo, kým vidíme, že mozarella nám pekne zhnedla.

 

Pizza z cuketového cesta s mozarellou, šampiňónmi a kozím syrom / bez múky /

Tento recept som pripravila pre sieť potravín Fresh supermarket a použila BIO aj neBIO suroviny z ponuky tejto siete. Pre Fresh supermarket budem pripravovať recepty na pravidelnej báze a budem Vám ich uverejňovať aj tu, na svojej stránke. Veľmi sa na to teším. Budú to chutné, zdravé a originálne recepty. Dobrú chuť !

Na prípravu 1 pizze o priemere 23cm potrebujeme:

korpus - 2 bio cukety / cca 400g /, 150g Syr BIO MATYLDA Gouda, 2 bio vajcia, 1ČL himalájskej soli, štipka čierneho korenia, štipka sušeného cesnaku, náplň - 2 stredne veľké bio paradajky, 4 plátky sušených paradajok, 2 PL bio olivového extra panenského oleja Latzimas, 1ČL sušeného oregána, 1 ČL sušenej bazalky,  štipka soli a čierneho korenia, štipka sušeného cesnaku, 1syr Mozzarell Fresh, pár hoblín kozieho syra parmezánového typu, 3 cherry bio paradajky, 1 plátok bio červenej papriky, 1 hlavička hnedého šampiňónu

Postup prípravy:

Cuketu si nastrúhame na jemno. Nasolíme ju a necháme odstáť. Do mixéru so sekacími nožmi vymixujeme bio paradajky, sušené paradajky, olivový olej, sušené oregáno, sušenú bazalku, soľ, štipku čierneho korenia a sušeného cesnaku. Rúru si predhrejeme na 180st. Nastrúhame syr Gouda. Cuketu scedíme, primiešame vajíčka, nastrúhaný sur, čierne korenie a sušený cesnak. Zo zmesi vytvarujeme guľu. Pripravíme si plech na pečenie a vystelieme ho papierom na pečenie. Z cukety ešte vytlačíme vodu a z gule na plechu vyformujeme placku o priemere asi 23cm. Vložíme ju do rúry na 20 minút. Zatiaľ si nakrájame mozarellu a šampiňóny. Po 20 minútach vytiahneme korpus, potrieme ho paradajkovou omáčkou, na ňu naskladáme mozarellu a šampiňóny a vložíme ešte na 10 minút do rúry zapiecť. Po vytiahnutí pizzu necháme chvíľku vychladnúť a ozdobíme ju bio cherry paradajkami, nakrájanou paprikou, čerstvou rukolou, alebo poľníčkom a hoblinami kozieho syra.

 

Rýchle brokolicové fašírky

Na prípravu cca 20 kúskov fašíriek potrebujeme:

1 čerstvá brokolica, 4 stredne veľké mrkvy, 1 menšia cuketa, 2 vajcia, 3PL celozrnnej hrubej múky, štipka korenia, soli, chilli a sušeného cesnaku, na obaľovanie 1 hrnček domácej celozrnnej strúhanky / vysušené celozrnné pečivo rozmixované spolu s himalájskou soľou a parmezánom /, kokosový olej na pečenie - podľa potreby

Postup prípravy:

Brokolicu a mrkvu na 10 minút naparíme. Po naparení vložíme brokolicu aj s mrkvou do mixéru, osolíme okoreníme, pridáme chilli a sušený cesnak, ďalej vajcia a celú zmes vymixujeme nahrubo. Preložíme do väčšej misy a pridáme nahrubo nastrúhanú cuketu a múku. Premiešame. Do misky, alebo hlbokého taniera si pripravíme strúhanku. Rozpálime panvicu s kokosovým olejom a v rukách tvarujeme fašírky, ktoré obalíme v strúhanke a vkladáme do horúceho oleja. Fašírky podávame s uhorkovým šalátom. MŇAAAAM :-).

 

Pizza z paštrnákového cesta s cherry paradajkami, mozarellou a chilli

Na prípravu 1 pizze o priemere cca 23cm potrebujeme:

Korpus: 400g paštrnáku, 1/3 hrnčeka mletých ľanových semiačok, 150g Goudy, 2 bio vajcia, 1ČL himalájskej soli, štipku čierneho korenia a sušeného cesnaku, paradajková salsa: 2 stredne veľké paradajky, 4 plátky sušených paradajok, 2PL extra panenského olivového oleja, štipka sušeného oregána, 5 lístkov čerstvej bazalky, štipka soli, čierneho korenia a sušeného cesnaku. náplň: 6 kúskov  mini mozareliek, 5 cherry paradajok, rukola a chilli vlásky na ozdobu.

Postup prípravy:

Rúru si predhrejeme na 180st. Paštrnák nastrúhame na jemno do misky. Namelieme si ľanové semiačka a pridáme ich ku paštrnáku. Tiež na jemno si nastrúhame Goudu. Pridáme vajíčka, soľ, čierne korenie a sušený cesnak a poriadne premiešame. Prebytočnú šťavu scedíme a vyformujeme na plechu vystlanom papierom na pečenie tvar kruhu. Vložíme do rúry asi na 15 minút. Suroviny na salsu vložíme do mixéru a mixujeme. Pozor, nie úplne na jemno. Nakrájame si mini mozarelky na polovičky. Po 15 minútach vyberieme korpus, potrieme ho paradajkovou salsou, naskladáme navrch mozarelky, a pečieme ešte asi 10 - 15 minút. Sledujeme, aby sa nám okraje nespaľovali. Vyberieme, keď je mozarela krásne roztopená. Na záver ozdobíme rukolou, cherry paradajkami a chilli vláskami.

 

Rýchle batátové placky

Na prípravu cca 8 placiek o priemere cca 8cm  potrebujeme:

1 stredne veľký batát, 1 vajce, 1 zväzok petržlenovej vňate, štipka soli, korenie, chilli korenie, 1/2 ČL sušený cesnak, cca 5PL olivový olej, paradajky a šalát na ozdobu

Postup prípravy:

Surový batát aj so šupkou dobre opláchneme, osušíme a nastrúhame na strúhadle na hrubo. Nasekáme si na drobno petržlenovú vňať a pridáme ju k strúhanému batátu. Pridáme 1 vajce, soľ, korenie, chilli, sušený cesnak. Poriadne premiešame. Na rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej a pečieme placky. Podávame ich so šalátom, paradajkami a výborne sa k ním hodí aj chutný jogurtový dresing.

 

Zeleninová quinoa zapekaná s kozím syrom

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

2/3 hrnčeka Quinoi, 1 cuketu, 1 baklažán, 1/2 batátu, 1 kokosové mlieko v plechovke, soľ, korenie, 8 plátkov kozieho syra, 1/2 ČL sušený cesnak, petržlenová vňať, 5PL olivový olej, paradajky 

Postup prípravy:

Quinou prepláchneme a zalejeme raz takým množstvom vody s kokosovým mliekom, ako sme mali v pohári. Stálym miešaním privedieme Quinou k varu a stále miešame, kým sa voda s mliekom neodparí a Quinoa nie je mäkká. Odstavíme a pustíme sa do zeleniny. Batáty si nakrájame na kocky a pečieme ako opekané zemiaky na olivovom oleji. To isté urobíme s cuketou aj s baklažánom. Zeleninu primiešame ku quinoi  a ochutíme soľou, korením, sušeným cesnakom a petržlenovou vňaťou. Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať aj 1/3 hrnčeka nastrúhaného parmezánu a zamiešať. Ja som ho tentokrát nedala. Naberieme si úhľadné kôpky Quinoi na zapekaciu misku, alebo pekáč, na ňu uložíme kozí syr a zapekáme krátko v rúre na najvyššom stupni, kým syr zozlátne. Podávame s čerstvými paradajkami, alebo s listovým šalátom.

 

Hráškovo - batátové fašírky v domácej strúhanke

Na prípravu cca 15 ks fašírkových menších bochníčkov potrebujeme:

1 sladký zemiak / batát /, 1 hrnček mrazeného hrášku, 3 vajíčka, 1/3 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate, 1/3 hrnčeka nasekanej pažítky, 1/2 hrnčeka nastrúhanej goudy, 3 PL domácej strúhanky aj do zmesi, soľ, korenie, cca 7 krajcov vysušeného špaldového bio chleba, kokosový tuk na opečenie

Postup prípravy:

Batát si nastrúhame nahrubo do misy. Hrášok necháme povoliť tak, že ho chvíľu ohrejeme na panvici. Ak máte čerstvý hrášok - super ! Tento krok vynechajte. Hrášok popučíme pučítkom na zemiaky, ale nie úplne na kašu. Zmiešame s batátom. prídáme vňať, pažítku, nastrúhaný syr, domácu strúhanku a všetko pekne spolu premiešame. Pridáme vajcia, osolíme a okoreníme. Strúhanku si urobíme tak, že jednoducho rozmixujeme vysušený chlieb na strúhankovú konzistenciu. Tvarujeme fašírky, nalepíme na ne strúhanku z každej strany a pečieme na kokosovom tuku do zlatista. Podávame s čerstvými šalátovými listami a jogurtovým dresingom.

 

Špenátová pohánka s pečenou špargľou, cuketou a šampiňónmi

Pohánka je taktrochu zabudnutá obilnina, ktorá bola kedysi veľmi jednoducho dostupným jedlom pre najchudobnejších. Je totiž nenáročná na pestovanie. Jej zabudnutá sláva sa začína znovuobjavovať vďaka jej skvelým nutričným hodnotám. Obsahuje totiž skoro 15% bielkovín s vyváženým obsahom aminokyselín pre človeka. V pohánke je bohato obsiahnutý rutín / vitamín P /, ktorý chráni cievy, celkovo jej pravidelná konzumácia vedie k spevneniu cievneho systému. Je využiteľná na rôzne spôsoby, ako múka, krupica, ako celé zrná. A čo z nej pripraviť ? To je už na Vašej fantázii.

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 hrnček lúpanej pohánky v bio kvalite, 1 plechovka kokosového mlieka, 10 stoniek zelenej špargle, 1 cuketa, 3PL mrazenej kukurice, 6 hlavičiek šampiňónov, Hrsť čerstvých špenátových listov, 3 lístky medvedieho cesnaku, 1PL Maslo Ghee, 3 PL Repkového oleja, Soľ, Korenie, 3 nové cibuľky

Postup prípravy:

Nakrájame si zeleninu - špargľové stonky asi na 2 cm kúsky, ďalej šampiňóny na plátky a cuketu na kocky. Zeleninu opečieme na panvici na repkovom oleji, najprv špargľu, potom pridáme cuketu a na záver len veľmi krátko šampiňóny. Novú jarnú cibuľku si nakrájame na kolieska, orestujeme na panvici s maslom Ghee.  Medzitým si vymixujeme 1/3 kokosového mlieka so špenátovými listami. Pridáme pohánku ku cibuľke a asi 3 minúty ju pražíme.  Do pohánky vylejeme 2/3 kokosového mlieka a za stáleho miešania ju varíme. Varíme, kým sa neodparí voda z mlieka a ak sa tak stane, pridáme špenátové kokosové mlieko. Opäť miešame, kým sa neodparí voda. Na záver pridáme pečenú zeleninu, mrazenú kukuricu, soľ, korenie, nakrájaný medvedí cesnak na drobné kúsky a jemne premiešame. Podávame s čerstvým sezónnym šalátom.

 

Mafinkové špenátové tagliatelle

Fantázii pri podávaní jedla sa medze nekladú. Tentokrát ma napadlo servírovať cestoviny ako mafinky. Jednoduchý recept, jednoduchý a efektný spôsob servírovania toto jedlo povýšili na zážitok.

Na prípravu 2 porcií / alebo 6 košíčkov / potrebujeme:

1/2 balenia špenátových tagliatelle / možno aj trochu menej :-) /, 2 vajcia, 4 ks sušených paradajok, 1/3 syru Philadelphia bez príchute, hrsť petržlenovej vňate, soľ, trojfarebné korenie, štipku sušeného cesnaku, 2PL olivového oleja, 2PL strúhaného parmezánu

Postup prípravy:

V hrnci s osolenou vodou uvaríme cestoviny al dente. Zatiaľ si pripravíme misku od mixéru a dáme do nej vajcia, sušené paradajky, syr, petržlen, soľ, korenie, sušený cesnak, olivový olej a dobre premixujeme. Pripravíme si mafinkový pekáč s košíčkami a rúru predhrejeme na maximum. Cestoviny zlejeme, trošku vychladíme a zmiešame ich s vajíčkovou zmesou. Poriadne. Cestovinami plníme košíčky. Dáme ich do rúry asi na 8 - 10 minút, alebo pokiaľ uvidíte, že cestoviny začínajú zvrchu hnednúť. Keďže počas pečenia trošku schrumkavejú, skvele chutia s jogurtovo - uhorkovým dresingom, alebo len s paradajkami a poľníčkom.

 

Prívarok zo zelených listov s vajíčkom

Prečo by prívarok musel byť len zo špenátu ? Veď existuje veľa druhov skvelej listovej zeleniny, z ktorej sa dajú robiť prívarky. Tak som vyskúšala jeden takýto recept na možno netradičný, ale rozhodne chutný a zdravý prívarok.

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1/2 hrnčeka jemných ovsených vločiek, 1 hrnček čistej vody, 2 hrnček rozrobeného ovseného sušeného mlieka, 1 celé balenie špenátových listov, 1/2 balenia listov poľníčka,1 hrsť listov rukoly, štipka sušeného cesnaku, soľ, štipka čierneho korenia,  krémový syr typu Philadelphia / môže byť aj Lučina, dokonca aj mozarella je vhodná /, 4 vajcia, zelenina podľa ľubovôle na ozdobu

Postup prípravy:

V hrnci si opražíme ovsené vločky na sucho. Keď vidíme, že začínajú hnednúť, pridáme vodu a rozrobené ovsené mlieko. Keď zmes prevrie, pridáme za stáleho miešania krémový syr, a vložíme postupne listy. To už ale sporák vypneme, nakoľko listy nevaríme, len sparíme. Všetko posolíme, pridáme cesnak, čierne korenie a s ponorným mixérom vymixujeme na prívarkovú konzistenciu. Ak sa Vám zdá zmes hustá, pokojne pridajte prevarenú vodu, ak riedka, pridajte vločky, premiešajte a premixujte. Podávame s uvareným vajíčkom - natvrdo, namäkko - ako Vám chutí. 

 

Quinoa muffinky s fazuľou, mozarelou a gréckym slaným syrom

 

Na prípravu 6 muffinových košíčkov potrebujeme:

1/2 hrnčeka quinoa, 1 plechovka červenej fazule, 1 mozarella, 50g gréckeho slaného syra / môže byť aj klasický balkánsky syr /, rybia omáčka / namiesto soli ale dá sa použiť aj soľ/, čierne korenie, sladká chilli omáčka / ja som použila hotovú /, 3 prepeličie vajcia, 2PL strúhaného parmezánu

Postup prípravy:

Quinoa si uvaríme podľa návodu. Fazuľu z prepláchneme od nálevu. Pridáme k fazuli v miske rybaciu omáčku a chilli omáčku a necháme chvíľu marinovať. Keď uvaríme quinoa, trochu ju ochladíme a pridáme k nej 1 prepeličie vajíčko, parmezán, rybaciu omáčku a premiešame. Do formy na muffiny naukladáme košíčky / silikónové ideálne, ak nemáte môžu byť aj papierové / a ukladáme v tomto poradí: Quinoa, mozarella, fazuľa, grécky slaný syr. Dáme piecť do rúry na 220st asi 15 minút. Po 8 minútach dáme na niektoré muffinky prepeličie vajíčko a pečieme ďalej. Po 15 minútach vyberieme a necháme vychladnúť. Ja som to podávala ešte poliate s chilli omáčkou a čerstvým poľníčkom. 

 

Pečený tofu sendvič s teplým cviklovým šalátom

Cvikla je kráľovná zeleniny a má nespočetne veľa priaznivých účinkov na oreganizmus. Zmierňuje infekciu dýchacích ciest, reguluje krvný obeh, predchádza zápche, lieči ekzémy, posilňuje vlasy. Keď je vo varenej forme obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú cholesterol v krvi. Je súčasťou diét pri ochoreniach pečene. Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami. To je len časť jej priaznivých účinkov. Ja Vám ponúkam recept, ktorý hádam obmekčí aj najväčších nepriaznivcov cvikly.

 
 

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/2 bieleho prírodného tofu syra, 1/2 hlávky stredne veľkej cvikly, 1PL sterilizovanej mrkvy, 1PL sterilizovanej kukurice, 1/3 syru Niva, 1/2 ČL pažítky, soľ, peper, 1ČL olivový olej

Postup prípravy:

V miske si pripravíme cviklový šalát. Nakrájame uvarenú cviklu na kocky alebo prúžky, ako sa Vám chce. Posolíme, okoreníme, pridáme olivový olej, kukuricu a mrkvu. Premiešame. Tofu nakrájame na 2 pláty po celej dĺžke, opečieme ich na panvici s olivovým olejom. Posolíme. Predhrejeme si rúru na maximum. Do pekáča uložíme 1 plát tofu naspodok, na to uložíme šalát, natrháme Nivu a dáme zapiecť tak na 4-5 minút. Pri podávaní prekryjeme druhým plátom tofu a ozdobíme niečím zeleným napríklad poľníčkom.

 
 

Zimný šalát s hruškou, gorgonzolou, medom a orechami

 

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 hrušku, poriadnu hrsť rukoly, poriadnu hrsť miešaných zelených šalátových listov, 1/2 gorgonzoly, poriadnu hrsť vlašských orechov, 3 plátky prosciutta, 1PL medu, 1 PL balzamikovej glazúry, 1 ČL dijonskej horčice, 1 PL olivový olej, soľ, biely peper, štipka sušeného chilli korenia

Postup prípravy:

Hrušku zbavíme šupky a nakrájame ju na mesiačiky. V panvici si urobíme zálievku z olivového oleja, medu, balzamikovej glazúry, dijonskej horčice, štipky vody, soli, pepru a chilli. Vložíme do zálievky hrušky a krátko asi 3 - 4 minúty ich budeme restovať. Hrušky vytiahneme a pokiaľ sa nám zálievka ešte nezredukovala, necháme ju prevrieť pri stálom miešaní tak, aby sme mali glazúrovú konzistenciu. Pridáme orechy a odstavíme. Vezmeme prosciutto, natrháme ho na rôzne kúsky a opražíme nasucho alebo na štipke olivového oleja. Pripravíme si na misku šaláty a rukolu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a opepríme. Na šaláty naukladáme hrušku, prosciutto, natrhanú gorgonzolu a všetko to zalejeme zredukovanou zálievkou s orechami. Geniálne jedlo.

 
 

Fazuľovo - kukuričný chilli burger s chrumkavým šalátom a jogurtovým dresingom

Na prípravu 6 burgrov /priemer cca 8cm / potrebujeme:

1/2 plechovky bielej alebo červenej fazule / pokiaľ robíte zo suchej - pol hrnčeka /, 1/2 plechovky sladkej kukurice / môže byť aj mrazená - pol hrnčeka /, poriadna hrsť listového špenátu, 3 sušené paradajky, 4 prepeličie vajíčka / alebo  1 slepačie /, 2PL celozrnnej špaldovej hrubej múky, 1/2 chilli papričky, 1/2 kápie, soľ, čierne korenie, štipku sušeného cesnaku, 3PL olivového oleja, listy hlávkového šalátu, 1 biely jogurt, 1ČL kôpru

Postup prípravy:

Jednoducho všetky ingrediencie napísane v príprave po olivový olej, hodíme do robota a pekne to nahrubo rozmixujeme. Na olivovom oleji opražíme, kým pekne nezhnednú. Jogurt vymiešame s kôprom, soľou, olivovým olejom, štipkou sušeného cesnaku. Podávame s hlávkovým šalátom.

 

Zapekané plnené papriky 

Na prípravu 2 paprík potrebujeme:

2 biele papriky, 1/2 červenej papriky, 1/2 baklažánu, 1/3 hrnčeka pšena, 1 hrnček kozieho syra nakrájaného na kocky, hrsť petržlenovej vňate, 1PL parmezánu, soľ, čierne korenie, 3PL olivový olej

Postup prípravy:

Rúru predhrejeme na 200st. Vyčistíme papriky tak, že vyberieme stred a jadierka, natrieme ju olivovým olejom a dáme prázdne piecť asi na 15 minút. Medzitým si pripravíme náplň. Na olivovom oleji orestujeme na kocky nakrájanú červenú papriku a tak isto nakrájaný baklažán. Posolíme okoreníme, po dopečení primiešame petržlenovú vňať, uvarené pšeno podľa návodu a na kocky nakrájaný kozí syr. Po vybratí paprík ich necháme trošku postáť, naplníme ich zmesou. Orestujeme si 2 kolieska baklažánu, položíme na každú papriku 1 koliesko a posypeme parmezánom. Dáme do rúry ešte asi na 5 minút zapiecť a podávame.  

 

Špaldové makaróny s bielkovinovou náložou

Tá nálož spočíva v omáčke, ktorou boli cestoviny pri zapekaní zaliate. Je to totiž rozmixovaná fazuľa, prírodné biele tofu a sójová smotana. Spolu s cesnakom, sušenou paradajkou a parmezánom vytvorili dokonalú kombináciu. Vyskúšajte.

Na prípravu 1 zapekacej misy o priemere 25cm potrebujeme:

3/4 balenia celozrnných špaldových cestovín / ja som mala celozrnné makaróny /, 1 biele prírodné tofu, 1/2 plechovky fazule bielej, 1 smotana sójová bio, 1 hrnček sójového mlieka, 1hrnček strúhaného parmezánu, 3 sušené paradajky, soľ, sušený cesnak, 5 plátkov pancetty, olivový olej na potretie formy, zelenina na servírovanie

Postup prípravy:

Uvaríme si cestoviny al dente. V mixéri rozmixujeme dohladka tofu, fazuľu, smotanu, sójové mlieko, parmezán, sušené paradajky, soľ a cesnak. Zmes má byť trošku hustejšia, nemá sa liať ako mlieko. Ak by ste ju mali ale príliš hustú, pridajte ešte trošku mlieka, alebo len vody. Nakrájame pancettu na tenké slížiky. Vezmeme si zapekaciu misu potretú olivovým olejom a vrstvíme cestoviny, pancetta, omáčka, atd. Na vrch si necháme cestoviny, ktoré ešte polejeme zvyškom omáčky a posypeme parmezánom. Pečieme asi 20 minút na maxime, alebo, kým uvidíme, že cestoviny zlatavejú. Servírujeme s čerstvým šalátom a zeleninkou.

 

Baklažán zapekaný s chilli quinotom

Na prípravu 1 baklažánu potrebujeme:

1 baklažán, 1 hrnček Quinoa, 1 cuketu, 1 tofu biele prírodné, 1 chilli paprička / zelená /, 2PL nasekanej pažítky, 1 hrnček parmezánu, 5PL olivového oleja, soľ, čierne korenie, 1ČL balzamiková redukcia

Postup prípravy:

Baklažán rozpolíme, vyberieme ešte surovú dužinu - snažíme sa pekne, aby sme ju vedeli nakrájať na kocky a orestovať. Zvyšný baklažán nasolíme, polejeme olivovým olejom - aj spodnú časť natrieme a obe polovice pečieme asi 20 minút na 200st. Kým sa baklažán pečie uvaríme Quinou podľa návodu - ako ryžu. Nakrájame si cuketu, baklažán a tofu a postupne to na olivovom oleji orestujeme dozlatista. Posolíme, okoreníme, pridáme balzamikovú redukciu a zamiešame s uvarenou Quinoou. Nasekáme pažítku a chilli papričku a zamiešame. Nastrúhame si parmezán. Baklažánové polovičky plníme zmesou a posypeme parmezánom. Pečieme na maximum asi 10 minút - alebo, kým uvidíme, že parmezán začína hnednúť. Podávame 1 polovičku ako 1 porciu. Dobrú chuť.

 

Parená kari brokolica zapekaná s parmezánom, batátové pyré a marinované tofu hranolky

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 hrnček mrazenej brokolice, 1 batát, 1/2 prírodného tofu syra, 1ČL kari korenia, 2PL parmezánu, soľ, 1ČL balzamiková redukcia, škorica, muškátový oriešok po štipke, 2PL olivového oleja

Postup prípravy:

Naparíme si brokolicu / v parnom hrnci, alebo nad hrncom v sitku /, naparenú vložíme do zapekacej misky a premiešame s olivovým olejom, parmezánom, soľou a kari a zapečieme na maximum, kým nezačne hnednúť. Medzitým si vymixujeme v slanej vode uvarený batát spolu so soľou, škoricou a muškátovým orieškom. Tofu pokrájame na hranolčeky, namarinujeme v balzamikovej redukcii a soli a opečieme na olivovom oleji dochrumkava. Servírujeme pekne úhľadne, aby sme vyrazili každému dych :-) :-) :-)

 

Tekvicové rizoto s pečenou zeleninou

Na prípravu cca 4 porcií potrebujeme:

1 hrnček maslovej tekvice nakrájanej na kocky, 1/2 cukety, 1/2 baklažánu, 1 cibuľu, 1PL petržlenovej vňaťe, 1 PL pažítky, 5PL olivového oleja, 1 hrnček celozrnnej hnedej nelúpanej BIO ryže Basmati, soľ, peper

Postup prípravy:

Uvaríme si ryžu podľa návodu. Ja som ju aj popražila na cibuľke a olivovom oleji. Tekvicu na kocky nakrájanú uvaríme do mäkka. Cuketu, baklažán nakrájame na približne rovnaké kocky ako je tekvica. Na cibuľke a olivovom oleji si opečieme aj cuketu, baklažán a tekvicu. Osolíme, opepríme a keď bude zeleninka chytená do zlatohneda, odstavíme. Zmiešame s ryžou. Posypeme pažítkou a vňaťou a zamiešame. Toto je asi prvé rizoto, kde som nepoužila žiaden syr, ale bola by škoda, chute sú vynikajúce aj bez syrovej príchute. Komu sa žiada, môže pridať parmezán.

 

Mafinkové rizoto s kuriatkami, plnené rukolovým pestom

Na prípravu 1 plechu na mafiny - 12ks potrebujeme:

1 hrnček natural hnedá ryža Basmati, 1 hrnček kuriatok, 2 jarné cibuľky, 2 vajcia, 1/3 z hrnčeka parmezánu, soľ, korenie, 1PL maslo Ghee / môže byť aj obyčajné maslo / na pesto: hrsť rukoly, 2PL slnečnicové semiačka, 1/3 z hrnčeka parmezánu, 1dcl olivový olej, soľ 

Postup prípravy:

Uvaríme si ryžu podľa návodu v osolenej vode. Na masle opražíme jarnú cibuľku, pridáme kuriatka nasekané nadrobno a restujeme chvíľu. Po dorestovaní kuriatka zmiešame s uvarenou ryžou. Počkáme, kým ryžová  zmes trochu vychladne, pridáme surové vajcia a parmezán a zamiešame. Formu od mafinov vymažeme olivovým olejom a do polovice plníme ryžovou zmesou. Potom si urobíme pesto zmixovaním všetkých surovín a ukladáme kôpky pesta lyžicou na ryžovú zmes. Zvyškom ryžovej zmesi prikryjeme rukolové pesto a vrch každého mafinu posypeme parmezánom. Pečieme na 200st. asi 15 minút - kým nám vršok nezozlátne. Je to fakt výborné.

 

Pesto quinoa s pečenou cuketou a prosciutto chipsami

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 hrnček quinoa, 1/2 väčšej cukety / príp. 1 malú /, 2 plátky prosciutta, 4 paradajky, hrsť zelených šalátových listov, soľ, olivový olej, balzamiková glazúra, na pesto potrebujeme: 1dcl olivový olej, 2PL tekvicový olej, hrsť vlašských orechov, 2PL lúpaných nesolených mandlí, 3PL parmezánu, soľ, 1/2 ČL sušený cesnak, 2PL mrazenej bazalky / ideálne čerstvé listy - ja som mala k dispozícii namrazené /

Postup prípravy:

Uvaríme si quinou podľa návodu - ako ryžu. Zatiaľ si pripravíme pesto rozmixovaním všetkých ingrediencií, ktoré sú určené na pesto. Keď je quinoa uvarená, zmiešame ju s pestom. Cuketu nakrájame na úhľadné "kolieska" a pršut roztrháme na menšie kúsky. Orestujeme to spolu na olivovom oleji na 1 panvici, pričom cuketu aj trochu posolíme. Pršut má byť ako chips - chrumkavý a tvrdší a cuketa hnedastá. Vyberieme, naaranžujeme na tanier spolu s paradajkami, zelenými listami a balzamikovou redukciou - pekne, úhľadne - nech svojej polovičke vyrazíte dych :-). Dobrú chuť.

 

Chrumkavé krokety z červenej šošovice s bylinkovo - syrovou polentou

Na prípravu cca 12 kusov potrebujeme:

1 hrnček červenej šošovice, 1/2 balenia bieleho tofu Natural, 2PL petržlenovej vňate, 2PL rybacej omáčky na osolenie, 1 vajce, 2PL ovsenných vločiek, 2 PL celozrnnej múky / ja som použila pšeničnú /, 1 hrnček baby karotky mrazenej, korenie, 1 hrnček kukuričnej polenty, 1 hrnček nastrúhaného syru Gouda, 1PL zmes byliniek podľa chuti, soľ, 5 PL rastlinného oleja na opekanie, 1PL kvalitnejšieho rastlinného oleja - aký máte radi / ja sézamový /, kukuričná strúhanka. 

Postup prípravy:

Uvaríme krátko červenú šošovicu - asi 10 minút - v osolenej vode. Scedíme a vysypeme do misky, kde budeme ponorným mixérom mixovať. Ďalej si uvaríme karotku, ktorú po uvarení pridáme ku šošovici. Do misky ďalej pridáme nakrájané tofu, vňať, rybaciu omáčku, ovsenné vločky, celozrnnú múku, 1/2 hrnčeka syru Gouda a vajíčko. Rozmixujeme to - ale pozor, nie na jemnú kašu. Len do tej miery, aby sa suroviny trošku spojili. Bude fajn, ak nám ostanú kúsky. Do zmesi pridáme trošku rastlinného oleja - ja som dala sézamový. Do taniera si nasypeme kukuričnú strúhanku a mokrými alebo olejovými rukami tvarujeme väčšie krokety, ktoré v strúhanke obaľujeme a opekáme na rozpálenej panvici s olejom. Necháme odstáť na papierovom obrúsku. Polentu si uvaríme vo vode so soľou. Po zhustnutí pridáme bylinky podľa chuti a syr gouda, zamiešame, kým nám nevznikne hladká kaša. Podávame s kroketami, šalátom a červenou paprikou.

 

Zapekané semolinové cestoviny s brokolicou a parmezánom

Znie to možno ako obyčajné jedlo, ale dovolím si tvrdiť, že to boli top cestoviny mojich cestovinových pokusov. Skvelá vyvážená chuť. Skúste ich, fakt neoľutujete.Nie je to zrovna diétne jedlo, ale je zo zdravých surovín, tak nech Vás to hreje na duši :-)

Na prípravu 1 zapekacej misy / ja som mala oválny pekáč dĺžka cca 30cm / potrebujeme:

1 balenie semolinových makarónov, 1 kokosové mlieko, 2 PL pasta tahin, 1 a pol hrnček nastrúhaného parmezánu, 1 brokolica, 1/2 balenia mrazenej kukurice, 1 hrnček plnotučného mlieka, soľ, 2PL rybacia omáčka, olivový olej na vymastenie pekáča

 Postup prípravy:

Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente - nerozvarme ich, myslíme na to, že ich ešte budeme zapekať. Uvaríme si v osolenej vode rozdelené hlavičky brokolice - skúsme brokolicu rozdeliť na menšie hlavičky. Kým sa nám všetko varí pripravíme si omáčku - zmiešame kokosové mlieko / ja som mala dosť drene - bolo hustejšie /, pastu tahin, 1 hrnček parmezánu, rybaciu omáčku. Konzistencia by mala byť hustejšia. Po uvarení brokolice - polovicu brokolice odoberieme, dáme do nádoby od mixéru a rozmixujeme nahladko spolu s mliekom a 1/2 hrnčekom parmezánu. Pridáme ku kokosovej omáčke. Do omáčky pridáme aj zvyšné hlavičky brokolice a kukuricu a poriadne omáčku pomiešame. Cestoviny zlejeme, pekáč polejeme olivovým olejom, vysypeme doň cestoviny, polejeme ich omáčkou a posypeme zvyšným parmezánom. Pečieme asi 15 min. na maxime. Cestoviny by Vám mali zhnednúť, ako na obrázku. Chutia výborne. Dobrú chuť.

 

Šošovicový prívarok s prepeličím volským okom

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1 pol litrový hrnček šošovice / klasickej hnedej tentokrát /, 1/2 cibule, 1 ryžovú smotanu, 1 bobkový list, soľ, korenie, 1 strúčik cesnaku, 2 PL olivový olej, 12 prepeličích vajíčok, zelenina na ozdobu - poľníček, paradajky ... čo máte radi

Postup prípravy:

Nakrájame si cibuľku na drobno a orestujeme ju na olivovom oleji. Pridáme šošovicu a chvíľu restujeme. Pridáme cesnak, ktorý sme si pretlačili, bobkový list, soľ a korenie. Zalejeme vodou len tak, aby sme pokryli šošovicu. Varíme domäkka. Do misky od mixéru si odoberieme 1 hrnček uvarenej šošovice, rozmixujeme ju na úplne hladkú kašu a pridáme späť do hrnca. Nalejeme ryžovú smotanu / môže byť aj sójová alebo ovsenná / a necháme prejsť varom. Premiešame a keď je potrebné dochutíme. Na tanier servírujeme s opečenými prepeličími volskými okami, paradajkami a poľníčkom.

 

Pečená zelenina v Garam masala marináde s tofu a nivou

Na prípravu 1 zapekacej misky o rozmere cca 15 x 25cm potrebujeme:

1 biele tofu prírodné, 1 červenú papriku, 1 cuketu, 1 konzervu kukurice, 1 nivu, na marinádu: 1/2 plechovky drvených paradajok, 1/2 plechovky kokosového mlieka, 1PL ovsenných vločiek, 1 PL korenie garam masala, 1ČL balzamiková glazúra, 1PL chilli omáčka sladká, soľ, korenie, 1ČL agáve

Postup prípravy:

Papriku, tofu a cuketu nakrájame na kocky a opečieme na panvici dohneda. Osolíme. Kým sa zelenina pečie, pripravíme si marinádu zamiešaním všetkých surovín v príprave. Zeleninu a tofu vylejeme do marinády a pridáme kukuricu. Predhrejeme si rúru na maximum. Pripravenú zapekaciu misu so zeleninou a marinádou posypeme v rukách rozdrvenou nivou a dáme piecť asi na 10 minút, kým uvidíme, že niva zhnedla.

 

Zapekaná fazuľa s cuketou a paradajkami pod perinkou z mozarelly

Na prípravu 1 malého pekáča cca 15 x 15cm potrebujeme:

1 konzervu maslovej fazule, 1/2 konzervy drvených paradajok, asi 3 stredne veľké paradajky, 1 cuketu, 1 bielu smotanovú mozarellu, olivový olej na opečenie a vymastenie formy, soľ, čierne korenie, štipka sušeného oregána, 3 listy nasekanej čerstvej bazalky, 1ČL balzamikovej glazúry, 1ČL javorový sirup

Postup prípravy:

Fazuľu vyberieme z plechovky a poriadne prepláchneme od nálevu. Paradajky si nakrájame na kocky a dáme ich orestovať na kúsku olivového oleja, potom pridáme drvené paradajky, trošku javorového sirupu, oregáno, bazalku, balzamika, soli a korenia. Odstavíme. Na olivovom oleji opražíme cuketu jemne dohneda. Osolíme na konci. Vezmeme si vymastený pekáč a vrstvíme: cuketa, fazula, paradajky, cuketa, fazula, paradajky, cuketa a prikryjeme to mozarellou nakrájanou na plátky. Pečieme na maxime asi 10 minút, alebo kým mozarella jemne nezhnedne.

 

Kalerábové placky so sézamom a chilli jogurtom

Na prípravu cca 6 ks placičiek potrebujeme:

1 kaleráb stredne veľký, 2PL ovsennej múky, 1 PL sézamových semiačok, 1 ČL sušeného cesnaku, soľ, biely peper, 1 PL sézamový olej, 1 vajce, 1 jogurt, chilli korenie, olivový olej na opekanie

Postup prípravy:

Nastrúhame si nahrubo kaleráb, pridáme ovsennú múku, sézamové semiačka, sušený cesnak, soľ, biely peper, sézamový olej, vajce. Zmiešame, kým nám vznikne kompaktná zmes. Rozohrejeme si panvicu s olivovým olejom, naberáme kôpky, ktoré potom na panvici rozpučíme na placku. Jogurt si zmiešame so sušeným cesnakom, štipkou soli a chilli a zamiešame. Podávame k placičkám.

 

Indické tofu s Garama masala, brokolicou a kuskusom

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1 biele prírodné tofu, 1/2 väčšej hlávky brokolice / alebo 1 malú /, 1 hrnček kuskusu celozrnného, 2PL tekvicové semiačka, 1PL korenia garama masala, 1ČL kari korenia, 1ČL kurkumy, 1 ČL soli,1 ČL trstinového cukru, 1ČL bazamikovej glazúry, 1 sójovú, alebo ovsennú smotanu, olej na potretie pekáča, 1 biely jogurt.

Postup prípravy:

Brokolicu si predvaríme v osolenej vode, potom ju zlejeme a opláchneme ľadovou vodou - tak ostane krásne zelená. Kuskus len na 2 minúty namočíme do vriacej osolenej vody, potom scedíme. Tofu si nakrájame na plátky. Marinádu pripravíme z garama masala, kari, kurkumy, soli, cukru, balzamika a s=ojovej smotany. Dobre premiešame a namočíme tofu. Marinujeme, kým sa nám rozohreje rúra na 200st. Pekáč si potrieme olivovým olejom a na spodok vysypeme kuskus, potom brokolicu, na to tofu a celé to ešte zalejeme zvyšnou marinádou. Pečieme asi 20 minút. Po 10 minútach posypeme tekvicovými semiačkami a pečieme ešte ďalších 10 minút. Podávame mierne vychladené s bielym jogurtom.

 

Zapekané quinoa s brokolicou, paradajkami, tofu a balkánskym syrom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1/2 hrnčeka qinoa, 1 biely prírodný tofu syr, 1/2 brokolice, 10 cherry paradajok, 5 kúskov sušených paradajok, 1 balkánsky syr,  3 PL domáce pesto, soľ, olivový olej na potretie formy

Postup prípravy:

Uvaríme si quinoa ako ryžu - podľa návodu v slanej vode. Sparíme brokolicu - buď vo vode, alebo v pare. Nakrájame paradajky na polovičky, sušené zasa na kocky. Tofu nakrájame na pásiky a balkánsky syr zasa na kocky. Postupne vrstvíme vymastenú formu - naspodok tofu, na tofu pesto, potom quinoa, paradajky čerstvé aj sušené, soľ, potom brokolica, soľ, opäť pesto a navrch balkánsky syr. Polejeme to olejom zo sušených paradajok, alebo olivovým olejom - veľmi jemne a dáme zapiecť. Ja som to piekla na gril teplovzdušne na 190st. asi 15 minút. Sledujte však, ak balkánsky syr krásne zhnedne, je to hotové. MŇAAAAM.

 

Zeleninový bulgur s kozím syrom a praženým sézamom

Na prípravu potrebujeme:

1 malú šálku bulguru, 1 cuketu, 5 cherry paradajok, 5 kúskov sušených paradajok, 1PL sézamu, 1 PL arašidov nesolených lúpaných, 1/2 balenia údeného tofu, asi 150g kozieho syra, poľníček, olivový olej, soľ

Postup prípravy:

Bulgur uvaríme podľa návodu. Cuketu očistíme tak, že vyberieme stredné jadierka a nakrájame ju na kocky. Orestujeme osolenú na oleji. Nakrájame paradajky na kocky, tiež nakrájame aj tofu a kozí syr rovnako na kocky. Opražíme sézamové semiaška nasucho, tiež opražíme aj arašidy. Všetko primiešame k bulguru a podávame s poľníčkom, ktorý môžete ajj rovno do bulguru nakrájať a zamiešať. Pokvapkajte troškou olivového oleja a premiešajte.

 

Sépiové špagety s domácim pestom, rukolou, paradajkami a kozím syrom

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1/2 balenia čiernych sépiových špagiet, 3/4 hrnčeka domáceho pesta / recept pozri v chuťovkách /, 6 cherry paradajok, 1 PL tekvicového oleja, 2 hrste rukoly, 100g kozieho syra na dochutenie, soľ, korenie, chilli korenie, balzamiková glazúra na dochutenie

Postup prípravy:

Špagety uvaríme v osolenej vode al dente, scedíme. Pokvapkáme ich bohato domácim pestom, posypeme rukolou a paradajkami, okoreníme, osolíme, pridáme chilli a polejeme tekvicovým olejom a veľmi jemne aj bazlamikom. Na vrch nakrájame kozí syr a papáme.

 

Celozrnné špagety s primavera omáčkou

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

1/2 balenia celozrnných špagiet, 1/2 cibule, 1 červená papriku, 1/2 hlávky malého karfiolu, 1/2 hlávky malej brokolice, 1/2 hrnčeka mrazeného hrášku, 1 hrnček špenátových listov / alebo poriadnu hrsť /, 1PL maslo Ghee / postačí aj olivový olej, 2PL celozrnnej múky, 1 sójovú smotanu, 1 biele krémové tofu / dostať v bio obchodoch - ak nie, klasické tofu biele /, soľ, korenie, chilli korenie, 1 bobkový list, 1ČL sušenej zeleninovej zmesi bez glutamanu na zvýraznenie chuti, 1 bobkový list

Postup prípravy:

Nakrájame cibuľu na drobné kocky, orestujeme na panvici na masle Ghee / resp. olivovom oleji, nakrájame červenú papriku tiež na kocky a pridáme k cibuli. Restujeme len chvíľku, aby paprika ostala jemne chrumkavá. Odstavíme. Dáme variť špagety a vo vode, v ktorej sa varia rovno obvaríme aj brokolicu a karfiol, ktoré boli rozlámané na väčšie hlavičky / aby sa potom dobre vyberali /. Na ďalšej panvici si rozpustíme maslo / olej, doň nasypeme múku a urobíme si celozrnnú zápražku. Prilejeme 2dcl vody a premiešame, aby vznikla hustejšia zmes. Nakrájané krémové tofu pridáme do zápražky a spolu s ním aj sójovú smotanu. Posolíme, okoreníme, pridáme chilli aj zeleninovú sušenú zmes a ponorným mixérom rozmixujeme. Ak je zmes príliš hustá zriedime ju ešte vodou, ak riedka - odoberieme časť zmesi a dosypeme múku, rozhabarkujeme a vlejeme späť. Za miešania to potom zhustne. Privedieme k varu. Zlejeme špagety, 1 dcl vody si necháme ku omáčke, vyberieme karfiol aj brokolicu, pokrájame nadrobno, a vysypeme do omáčky. Vysypeme do bielej omáčky aj  orestovanú cibuľku s paprikou. Pridáme hrášok a špenátové listy, len nech sa sparia. Pridáme aj trošku odobratej vody, nech je konzistencia "mazľavejšia". Zamiešame  a podávame spolu so špagetami. Úžasné jedlo.

 

Pečené zemiakové harmoniky s domácim pestom

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

3malé zemiaky, 2PL domáceho pesta, soľ

Postup prípravy:

Zemiaky poriadne očistíme, dáme ich predvariť do osolenej vody / čas závisí od veľkosti zemiakov - ale mali by byť mäkké, teda už jediteľné/. Po uvarení ich necháme vychladnúť a opatrne narežeme ako harmonika. Ja som si pomohla špáradlami aby sa mi pesto dostalo aj do otvorov. Po narezaní naneste pesto, predhrejte rúru na maximum a grilujte asi 5 až 10 minút - opäť závisí od veľkosti zemiakov. Skrátka, kým krásne nezhnednú. Mlsať ich môžete s domácim pestom, alebo domácou majonézou, alebo len tak ... so zeleninkou. 

 

Zapekaný bulgur s paradajkovou fazuľou a syrom s modrou plesňou

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1/2 hrnčeka bulguru, 1 plechovka červenej fazule, 1 hrnček domácej paradajkovej salsy / recept nájdete v chuťovkách /, 1 syr s modrou plesňou / ja som použila nivu /, štipka soli, chilli korenie, olivový olej na vymastenie formy 

Postup prípravy:

Pripravíme si bulgur tak, že zovrieme raz tolko osolenej vody ako bulguru, nasypeme bulgur do vriacej vody, necháme ho 2 minúty bublať a potom odstavíme a necháme ešte 10 minút napučať. Trošku ho ochladíme a medzitým si ohrejeme fazulu, ktorú na panvici zamiešame s paradajkovou salsou, osolíme a okoreníme. Bulgur vysypeme do zapekacej misky, na to fazuľu so salsou a na to rozdrvíme syr s modrou plesňou. Zapekáme asi 15 minút, kým syr trošku nezhnedne.

 

Karfiolové kari placičky s grilovanou špargľou

Na prípravu potrebujeme:

1 menší karfiol, hrsť špenátových listov, 1 väčší zemiak, 3 PL celozrnnej hladkej múky, 1PL petržlenovej vňate, 1ČL kari korenia, soľ, chilli korenie, 12 paličiek zelenej špargle, 1 vajce, 5PL rastlinný olej

Postup prípravy:

Očistíme karfiol, rozdelíme na malé hlavičky a spolu s očisteným zemiakom povaríme v osolenej vode domäkka. Ku koncu sparíme špenát vo vode s karfiolom. Zlejeme vodu a počkáme, kým karfiol vychladne. Zmes zľahka rozmixujeme ponorným mixérom / nie úplne najemno - chceme tam aj celé kúsky /. Pridáme vajce, kari, múku, vňať, soľ, chilli korenie a dobre premiešame. Dáme rozpáliť olej na panvicu a naberáme malé placičky, ktoré priamo na panvici tvarujeme obracačkou. Nebojte sa nedokonalých tvarov, v tom je čaro. Ak sa Vám zdá, že sa placky rozpadávajú a ťažko obracajú, smelo pridajte celozrnnú múku do zmesi, premiešajte a skúste znova. Placky podávame s ugrilovanou zelenou špargľou.

 

Pečené polentové srdiečka s cuketou a jogurtom

Polenta je hodne sacharidové jedlo, preto nepreháňajte, 2 - 3 srdiečka stačia, raz za čas aj to treba zjesť. Navyše táto moja zapekaná polenta má v sebe aj zeleninu a bylinky. Tak do toho.

Na prípravu 6 ks potrebujeme:

1/2 hrnčeka polenty, 1/2 červenej papriky, 1PL parmezánu, 1ČL pažítky, 1ČL petržlenovej vňate, soľ, korenie, 1 PL sézamový olej, sézamové semiačka

Postup prípravy:

Urobíme si hustú polentovú kašu. Jednoducho do malého množstva vody asi 2 - 2,5 dcl vmiešame polentu, osolíme, miešame a varíme. Ak je príliš hustá doplníme vodu, ak je príliš riedka, doplníme polentu. Odstavíme, keď začne bublať a počkáme, kým polenta vychladne. Zatiaľ si nakrájame papriku, bylinky, parmezán nastrúhaný a zamiešame ich do polenty. Keď vychladne vezmeme si ľubovoľné vykrajovátka a na vymastený plech poukladáme v mojom prípade srdiečka. Dáme piecť na gril na max. a pečieme asi 7 minút, kým polenta nezačne hnednúť. Ako chuťovku som servírovala cuketové kocičky s bielym jogurtom. Výborná mňamka.

 

Bezkonkurenčné zeleninové rizoto 

Na prípravu potrebujeme:

1 hrnček hnedej ryže, 1 plechovka červenej fazule, 2PL mrazenej kukurice, 2PL paradajkovej salsy / na moju domácu nájdete recept v chuťovkách /, 1 baklažán, 1 cuketa, 1 biele tofu, 1 cibuľa, 2 stredne veľké mrkvy, olivový olej, petržlenová vňať, soľ, korenie, chilli korenie

Postup prípravy:

Na panvici orestujeme cibuľu. Mrkvu, cuketu, baklažán a tofu nakrájame na malé kocky. Do panvice k cibuli pridáme ryžu a pražíme ju, kým nemá sklenený nádych. Zalejeme 2x takým množstvom vody, ako bola ryža, osolíme a varíme. Pozor, celozrnná hnedá ryža sa varí o čosi dlhšie. Ja som použila ryžu SOS. Vedľa v panvici rozpálime olivový olej a orestujeme na ňom dohneda a chrumkava baklažán, cuketu a tofu. V malom hrnci si uvaríme mrkvu. Keď sa ryža uvarí zmiešame ju s orestovaným baklažánom, cuketou a tofu, ďalej s mrkvou aj s troškou vody, v ktorej sa varila, prepláchneme fazuľu z konzervy a pridáme k zmesi, ďalej pridáme kukuricu a paradajkovú salsu. Opatrne všetko premiešame. Vznikne nám z toho úžasne vlhké, mokré, vláčne rizoto, ktoré už len ochutíte podľa potreby soľou, korením, chilli a vňaťou. Pre neprekonateľných milovníkov parmezánu odporúčam šupnúť tam aj ten, ale nemusí byť, je to geniálne aj bez neho. Príjemný zážitok.

 

Chrumkavé tofu krokety

Na prípravu potrebujeme:

1 biely tofu syr, 2 vajcia, 1PL petržlenová vňať, 1ČL pažítka, 1 ČL balzamiková redukcia, soľ, korenie, 2PL celozrnná pšeničná múka hladká, 3PL ovsenné otruby, 1PL sézamový olej, 1ČL opražené sézamové semiačka, 1/2 balenia slaného syru typu feta / balkánsky, 1 jarná cibuľka, 1/2 červenej papriky, 1/2 zelenej papriky, 2 kúsky sušených paradajok, 2 hrnčeky kukuričná strúhanka, 1PL kurkuma, 1/2 hrnčeka parmezán, 1,5 dcl rastlinný olej na pečenie. 

Postup prípravy:

Na tanieri si rozpučíme tofu s vidličkou, vysypeme do misy, pridáme vajcia, vňať, pažítku, balzamikovú redukciu, soľ, korenie, celozrnnú múku, ovsenné otruby, sézamový olej a poriadne premiešame. Na panvici opečieme jarnú cibuľku a papriky. Po zmeknutí ich prisypeme k pripravenej zmesi. Nakrájame sušené paradajky a natrháme slaný syr. Všetko poriadne premiešame. V ďalšej miske si zmiešame kukuričnú strúhanku, parmezán, kurkumu. Rozohrejeme poriadne panvicu s olejom. Z tofu zmesi vytvarujeme valčeky a obaľujeme ich v kukuričnej strúhanke a pečieme na rozpálenom rastlinnom oleji dozlatova. Podávame s jogurtovým dresingom podľa Vašej chuti, alebo s cottage cheese.

 

Pečený baklažán plnený zeleninovým pšenotom s mozarellou

Na prípravu potrebujeme:

1 stredne veľký baklažán, 4PL pšena, 1 žltú papriku, 3 stredne veľké šampiňóny, 1/2 syra tofu, 1/2 stredne veľkej cukety, 1 mozarellu, soľ, korenie, chilli korenie, bylinky na dochutenie - petržlenová vňať, pažitka, listy šalátu na ozdobu. 

Postup prípravy:

Baklažán dobre umyjeme, rozpolíme, nasolíme, opepríme, polejeme hojne olivovým olejom a dáme na 15 min. zapiecť do rúry, kým nechytí zlatú opečenú farbu. Medzitým si pripravíme pšeno. Dáme ho variť do horúcej osolenej vody, kým nezmäkne. Trvá to asi 8 minút, treba však sledovať. Na panvici si orestujeme na kocky nakrájanú žltú papriku, pridáme na kocky nakrájané šampiňóny, cuketu a nakoniec syr tofu, zmes ochutíme soľou, korením a nakoniec aj bylinkami. Zmes pekne orestujeme a opatrne vmiešame do uvareného pšena. Baklažán vytiahneme z rúry a naplníme ho zmesou pšena, posypeme strúhanou mozarellou a dáme nachvíľu do rúry, kým sa mozarella neroztopí. Vytiahneme, posypeme bylinkami, chilli korením pre farbu a zvýraznenie chuti a dekorujeme na šalátových listoch. Verte, týmto jedlom ohúrite každého. Dobrú chuť.

 

Klasika neklasicky, alebo Mungo prívarok s pošírovaným vajíčkom a pečenými zemiačikmi

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

1 hrnček munga, 1 malá cibuľa, 1 bobkový list, 1 ČL červená sladká paprika, štipka sušeného cesnaku, soľ, korenie podľa chuti, chilli na dochutenie,2 vajíčka, 10 malých nových zemiakov, petržlenová vňať na ozdobenie

Postup prípravy:

Mungo si necháme cez noc močiť v studenej vode, dajte viac vody, poriadne nabopná. Nakrájame cibuľu na čo najdrobnejšie kocky, orestujeme na olivovom oleji, pridáme mungo a dusíme, kým cibuľa nezačne hnednúť. Zalejeme vodou, alebo vývarom, ja používam vodu. Osolíme, opepríme, pridáme bobkový list a varíme asi 1/2 hodinu, kým mungo nezmäkne a nevpije väčšinu vody. Medzitým si upečieme zemiačky, ja som upiekla nové nelúpané a ochutila som ich domácim pestom a bylinkami, aké som mala po ruke. Do uvareného munga pridáme sušený cesnak. Odoberieme si trošku uvarenej zmesi, nalejeme do misky a ponorným mixérom ju vymixujeme na hladkú kašu. Zahustenie vlastnou surovinou je skvelý spôsob ako prívarok zahustiť a zanechať pritom výživu v pokrme. Rozmixovanú zmes teda pridáme do prívarku,dobre premiešame a podľa potreby zriedime, príp.ešte zhustíme. Surové vajíčko opatrne vyklopíme do vriacej octovej vody a varíme ho asi 3 minúty.  Pekne celé naaranžujeme na tanier a máme klasický prívarok podaný v modernom prevedení.

 

Megašampiňóny plnené kuskusom s tofu a grilovanou zeleninou

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

2 veľké hlavičky šampiňónov, 1 zelenú špargľu, 1 paradajku v konzerve, 1/2 cukety, 1/2 tofu syra, 2 PL kuskusu, 1/2 ČL balzamikovej redukcie, olivový olej, 1 ČL domáce cesnakové pesto, parmezán, hrsť rukoly, bylinky, soľ, korenie

Postup prípravy:

Šampiňóny očistíme tak, aby nám ostali len duté hlavičky. Na 3 minúty ich naparíme v parnom hrnci. Osolíme, okoreníme. Medzitým necháme nabopnať v horúcej vode so soľou kuskus. Očistíme si zeleninu, nakrájame ju na malé kúsky a ugrilujeme na panvici. Osolíme, okoreníme. Tofu nakrájame na malé rezance, namarinujeme v olivovom oleji, balzamiku a domácom peste a ugrilujeme na panvici. Zeleninu, tofu, paradajku v konzerve a kuskus zmiešame a naplníme zmesou šampiňónové hlavičky. Posypeme parmezánom a dáme na 5 minút naplno pod gril. Uložíme na rukolové listy, polejeme olivovým olejom a servírujeme.

 

Cuketové placičky s grilovanou zelenou špargľou

Na prípravu 4ks placičiek potrebujeme:

1/2 cukety, 1 zemiak, 2 PL ovsenných vločiek, 1 PL celozrnnej hladkej múky, 1 vajíčko, 2 PL olivový olej, soľ, korenie, 1 strúčik strúhaného cesnaku, hrsť petržlenovej vňate, štipka majoránky. Ak bude zmes hustejšia, pridajte ešte jedno vajíčko. Príloha: zelená špargľa, rukola, paradajky, balzamiková redukcia na dochutenie.

Postup prípravy:

Nastrúhame cuketu a zemiak aj so šupkou a zmiešame so všetkými ingredienciami uvedenými vyššie. Pečieme na olivovom oleji dochrumkava. Podávame s posolenou ugrilovanou špargľou, rukolou a paradajkami pokvapkanými olivovým olejom s balzamikovou redukciou.

 

Cuketový slaný koláč

Na prípravu koláča o veľkosti tortovej formy potrebujeme:

2 stredne veľké cukety, 1 hrnček strúhaného syra typu Gouda, 2 balenia diétnej hydinovej šunky, 4 vajíčka, 1 cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 hrnček celozrnnej hrubej múky, 2 PL ovsenných vločiek, 1 prášok do pečiva, 50ml olivový olej, soľ, korenie, 1PL majorán, 2PL petržlenová vňať

Postup prípravy:

Cuketu, cibuľu, cesnak a syr nastrúhame, pridáme šunku nakrájanú na pásiky. Premiešame a postupne pridávame vajcia, soľ a korenie. Premiešame a pridáme olej, múku, ovsenné vločky, prášok do pečiva. Cesto by malo byt hustejšie, ak je ale priveľmi husté pridáme vajíčko, ak pririedke trochu múky. Formu si vytrieme olivovým olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200st. cca 25 - 30 minút.

 

Najrýchlejšia pita pizza na svete

Na prípravu 1 pita pizze potrebujeme:

1 pita celozrnnú placku, 3PL husté rajčatové pyré, štipku trstinového prírodného cukru, 1/2 ČL oregano, 3 šampiňóny, 1 mozarella, 1PL parmezán, olivový olej, rukola a paradajky na ozdobenie, soľ, korenie

Postup prípravy:

Okrúhlu formu na pizzu jemne potrieme olivovým olejom, uložíme na ňu pita placku, zmiešame rajčatové pyré s trstinovým cukrom a štipkou soli a korenia. Potrieme zmesou pitu. Na rajčatovú zmes nasypeme oregáno. Nakrájame si mozarellu na kolieska a rozložíme na pitu. Šampiňóny si nakrájame na rôzne nerovnomerné kúsky a pohádžeme ich po pite. Predhrejeme si rúru na 200st. a vložíme pitu dnu dovtedy, kým sa mozarella neroztopí, čo je max. 5 minút. Sledujte to, netrvá to dlho. Pita pizzu ozdobíme rukolou, paradajkami a ešte horúcu ju posypeme parmezánom.

 

Pšenoto nadupané vitamínmi

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1/2 šálky pšena, 1 zelenú špargľu, 1/2 červenej papriky, 2 cherry paradajky, 1/2 cukety, 1/2 bieleho tofu syra, sušené chilli korenie, soľ, korenie, olivový olej, rukola a balzamiková redukcia na dozdobenie 

Postup prípravy:

Pšeno uvaríme v horúcej osolenej vode, kým nezmekne.Scedíme a dáme ho stranou. Na panvici si pripravíme zeleninu. Špargľu, papriku, cuketu nakrájame na drobné kúsky a opečieme do chrumkava. K zmesi pridáme cherry paradajky nadrobno nakrájané, osolíme, opepríme, pridáme trochu chilli pre zvýraznenie chuti. Na inej panvičke si opečieme nadrobno nakrájané osolené tofu do zlatista. Zmiešame tofu aj zeleninovú zmes s pšenom a servírujeme pokvapkané balzamikovou redukciou a s rukolou. 

 

Ryžové nudle s domácim pestom z medvedieho cesnaku a sušených paradajok

Na prípravu 1 porcie potrebujeme:

1 klbko ryžových nudlí, soľ, korenie, chilli, na domáce pesto o objeme 1,5 dcl potrebujeme: 1dcl olivového oleja, 1PL orechov podľa ľubovôle / ja som dala kešu, vlašské a mandle /, 1PL parmezánu, hrsť medvedieho cesnaku, 5 ks sušených kúskov z paradajok v oleji, soľ. Na ozdobu zelenú vňať a paradajky.

Postup prípravy:

Ryžové nudle si pripravíme podľa návodu na obale, scedíme pod studenou vodou a necháme bokom. Pripravíme si domáce pesto / ktoré si viete odložiť a skladovať aj 2 týždne v chladničke a pridávať do šalátov, mäsa, cestovín, kuskusu .... / - do misky od ponorného mixéru vylejeme a vysypeme všetky vyššie uvedené ingrediencie a rozmixujeme. Ak vyjde pesto husté, pridáme olej, ak príliš riedke, pridáme oriešky, alebo paradajky, alebo medvedí cesnak. Ryžové nudle zmiešame s časťou pesta, úhľadne ich naberieme na tanier a navrchu dozdobíme pestom, vňaťou a paradajkami.