Sladké jedlá

Kto sa nevie vzdať sladkých jedál, ten je na správnej adrese. Veď sladké jedlá sú predsa naše detstvo. Čo sme jedli ako deti ? Palacinky, lievance, buchty na pare, tvarohové knedlíčky, rezance s makom ... Mám pre Vás dobrú správu, nemusíte sa vzdávať jedál svojho detstva, ja Vám ich pripravím v zdravej verzii. Pokiaľ ich budete konzumovať max. raz za týždeň a v triezvom množstve, nevidím dôvod, prečo si ich nedopriať.  

 

Tvarohovo - pšenové čoko guľky

Na prípravu cca 12ks guliek potrebujeme:

1 balenie mäkkého roztierateľného tvarohu /250g - ideálne v bio kvalite/, 1 hrnček pšena, 1 vajce, 3 kopcovité PL kakaa, 3PL celozrnnej polohrubej múky / ja som mala špaldovú /, štipka soli, kôra z 1 citróna, 3PL brezového cukru / príp.iného sladidla /, kakaový prášok na posypanie a Agáve sirup na poliatie

Spôsob prípravy:

Pšeno si uvaríme v osolenej vode na al dente. Nerozvaríme ho, nakoľko ho ešte budeme variť. Uvarené pšeno presunieme do misy a necháme chvíľu vychladnúť. Zatiaľ si tvaroh vymiešame s vajcom, cukrom a citrónovou kôrou. Vymiešaný tvaroh premiestnime ku pšenu, pridáme kakao, múku a štipku soli. Poriadne premiešame. Pripravíme si väčší hrniec s osolenou vodou a po zovretí tvarujeme guľky a hádžeme ich do vody. Keď sa budú guľky snažiť vyplávať - vyberieme ich. Necháme ich chvíľku osušiť, potom ich obalíme v kakau a kto chce, môže ich ešte poliať medom, alebo sirupom z Agáve. 

 

Cisársky makový trhanec / v zdravej verzii /

Tak toto je super jedlo. Síce to vyzerá ako nedefinovateľný maglajz, ale opak je pravdou. Už dlho som sa chystala pripraviť ho a uverejniť na stránke, ale vždy dostali prednosť nesladké jedlá. Konečne však došlo aj na tento recept. Tí, ktorí máte radi vianočné makové bobaľky, tak tu je ich veľmi zrýchlená, ozdravená a šialene chutná verzia.

Na prípravu 2 porcií potrebujeme:

2 vajcia, 1 hrnček špaldovej múky, 1/2 ČL jedlej sódy, 1/2 ČL kypriaci prášok do pečiva, 2PL ovsených vločiek, 1/2 hrnčeka mlieka, soľ, 2PL Agáve, 1 hrnček maku mletého nesladeného, 1PL olivový olej 

Postup prípravy:

V podstate robíme hustejšie palacinkové cesto. Zmiešame vajcia, múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, vločky, mlieko, soľ a 1PL Agáve. Ohrejeme panvicu, dáme olivový olej a vymiešanú celú zmes vylejeme na panvicu - radšej menšiu, nech je trhanec vysoký. Opekáme najskôr z jednej strany, akonáhle sa bude dať obrátiť / čo je pár sekúnd /, urobíme tak a opekáme z druhej strany. Keď je zvonku jemne hnedastý, vezmeme si 2 vidličky a doslova ho trháme, oddeľujeme kúsky, ktoré sa vlastne samostatne opečú dochrumkava. Keď už žiaden z kúskov nie je v strede surový odstavíme. Zmiešame si mak s 3PL mlieka a 1PL Agáve a nalejeme ho na trhance. Pekne zamiešame a podávame. Je to super mňamka.

 

Zdravé kokosovo - tvarohové palacinky pre detičky

Deti milujú palacinky, radi ich nie len jedia, ale aj pripravujú. Ja s mojou Grétkou robíme palacinky aspoň raz týždenne. Gréty pridáva, mieša a čím toho pridáva viac, tým viac sa teší. No a to je príležitosť pre mňa, dať do tých palaciniek čo najviac zdravých vecí. Tu je teda jedna moja verzia.

Na prípravu cca 4ks o obvode cca 20cm potrebujeme:

1hrnček špaldovej hladkej celozrnnej múky, 2PL ovsenných jemných vločiek, 1PL žitných otrúb, 1PL kokosu strúhaného, 5PL javorového sirupu, 2 vajcia, 6PL kokosového oleja, 1 konzerva kokosového mlieka, 1dcl vody, 1 kelimok tvarohu, nastrúhaná kôra z 1 bio citrónu 

Postup prípravy:

Zmiešame múku, vločky, otruby, kokos, 3PL javorového sirupu, 2 vajcia, 2 PL kokosového oleja, kokosové mlieko a vodu. Urobíme nie veľmi riedke cesto - chcela som dosiahnuť hrubšie palacinky. Ak Vám vyšlo cesto veľmi tuhé pridajte vodu, ak veľmi riedke, pridajte múku. Na kokosovom oleji opekáme palacinky, z každej strany do zhnednutia. Plníme ich tvarohom zmiešaným s javorovým sirupom a kôrou z bio citrónu. Mňamka.

 

Zapekané špaldové rezance s domácim malinovým džemom, orechami a snehovou čiapočkou

Na prípravu 1 zapekacej misky / 20 x 20 cm / potrebujeme:

1/2 sáčku špaldových cestovín typu rezance, tagliatelle ...  / po uvarení som mala naplnený 1 pollitrový pohár /, 3 PL domáceho malinového džemu, 2 vajcia, 2 PL vlašských orechov, 1 PL olej z vlašských orechov, soľ 

Postup prípravy:

Uvaríme si cestoviny v osolenej vode al dente. Scedíme a ochladíme pod studenou vodou. Pokvapkáme ich olejom, jemne. Rozmiešame si džem s troškou teplej vody, aby sa vpil do cestovín. Zamiešame ho s cestovinami. Pridáme aj orechy. Oddelíme s žĺtka a bielka, žĺtka vmiešame k cestovinám a dáme ich zapiecť na maximum na 8 až 10 minút. Medzitým si rozšľaháme bielka a po cca 8 minútach cestoviny vyberieme a prikryjeme bielkami. Zapečieme ešte asi 3 - 4 minúty. Vyberieme, necháme trošku vychladiť, posypeme orechami a ozdobíme džemom.